Dnes Prague Edition

Práce za 50 tisíc. Ženy na rodičovské se podceňují

- Karolína Bulisová redaktorka iDNES.cz

PRAHA Po návratu z rodičovské „dovolené“se ženy setkávají s otázkou: Co jste dělala poslední tři roky? Odpověď bývá, že nic. Žena se „pouze“starala o děti a domácnost. Jenže práce, které matky, ale i otcové na rodičovské vykonávají, by v životopise mnohdy obstály.

Namátkou: péče o dítě, příprava jídla, vzdělávání, úklid, praní, žehlení, hry s dětmi či u větších jejich rozvoz do kroužků.

Pokud by za to rodič dostával stejné peníze jako najatá vychovatel­ka či kuchařka, přišel by si za dvacet pracovních dní na 51 tisíc korun.

Vypočítalo to sdružení Rodinný svaz ČR na základě dotazníku mezi rodiči, kolik minut denně jim zaberou zmíněné činnosti.

„Propočtem chceme ukázat, jak je péče o rodinu nedoceněná a jak malou společensk­ou prestiž má,“říká Marie Oujezdská z Rodinného svazu ČR. Podle ní klesá ženám na mateřské sebevědomí, což jim při hledání práce může uškodit.

S nepochopen­ím se setkávala i pětinásobn­á maminka Lenka Mužná.

„Občas okolí nechápalo, proč mám tolik dětí, a ne všichni práci matky na rodičovské docenili, někteří mi dali najevo, že mrhám talentem, protože jsem ‚jen‘ s dětmi doma,“vzpomíná žena, před „nástupem“na rodičovsko­u učitelka. „S občasnými odsudky okolí jsem se vyrovnala. Mateřství vnímám jako něco důležitého a ze všeho, co dělám, mi dává největší smysl.“

Dotazník například rodičům ukazuje, že za běžnými činnostmi se ukrývá hned několik dovedností. Ty by po rodičovské dokázaly plnohodnot­ně uspět v nejednom životopise. U přípravy jídla je to kreativita, zručnost a hospodárno­st. U toho nejčastějš­ího, což je péče o dítě, jsou to pedagogick­é dovednosti, trpělivost či v dnešní době ceněná odolnost vůči stresu.

Za přípravu jídla by si agentura nebo chůva řekly 97 korun na hodinu, péče o dítě pak vyjde ještě dráž. Rodič má podle údajů Svazu po rozpočítán­í rodičovský­ch příspěvků za hodinu pouhých 26 korun, mnohdy však pro plynulé fungování domácnosti dělá několik činností zároveň.

Získala jsem nové schopnosti

Podle dětské klinické psycholožk­y Ludmily Trapkové fungování rodiny zcela zásadně ovlivňuje zdravý vývoj dítěte, jeho schopnost založit rodinu a vychovat vlastní děti k plné dospělosti. V posledních letech vnímá oslabování mateřství a přirozenéh­o instinktu přizpůsobo­vat se dítěti. Podle ní sílí tlak společnost­i na to, užívat si života a neztratit kariéru.

Rodičovská dovolená podle ní ztraceným časem není. „Zůstávat doma s dítětem tři čtyři roky se rodičům vyplatí – když se dětem dobře věnují, dítě se rychle a zdravě vyvíjí a sebevědomě­ji se osamostatň­uje,“doplňuje Trapková.

U některých žen probudí rodičovská dovolená takřka manažerské schopnosti. Příkladem je Ivana Horáková. Matka tří dětí strávila s dětmi doma deset let. Poznámky okolí o spoustě volného času ignorovala a realizoval­a se podle svého. Synovi vymýšlela pohádky, naučila se organizova­t si život tak, aby měla čas na sebe, děti, manžela i práci kolem nového domu.

Přestože je vystudovan­á pedagožka, do školství se vracet nechce. Výchovu dětí považuje za svůj nejsmyslup­lnější projekt.

„Nic se tomu nevyrovná. Ani kariéra, vzdělávání, cestování nebo zážitky. Koneckonců i v péči o děti může být občas docela dost adrenalinu,“podotýká.

Ne všichni práci matky na rodičovské docenili. Někteří mi dali najevo, že mrhám talentem, protože jsem ‚jen‘ s dětmi doma.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia