Dnes Prague Edition

Staněk a strach ze Zemana

Prezident ještě může ČSSD zkomplikov­at výměnu ministra kultury Staňka

- Ondřej Leinert Petr Kolář

Ministr kultury Antonín Staněk sice oznámil, že podá ke konci května demisi, špičky sociální demokracie však mají důvod obávat se, že ji prezident Miloš Zeman nepřijme. A Staňka ve funkci podrží. Došlo by tak k završení možné dohody, o které MF DNES informoval­a už letos v lednu.

Podle ní měl Staněk odvolat ředitele Národní galerie Jiřího Fajta a Zeman mu na oplátku zajistit svoji politickou podporu. Staněk už svůj díl splnil, Fajta odvolal. A teď je na tahu Zeman. Ten by mohl Staňka podržet mimo jiné i proto, že moc dobře ví, že ministr funkci pokládat vůbec nechtěl. Demisi oznámil jenom proto, že ho k tomu přemluvil předseda ČSSD Jan Hamáček. Staněk přitom variantu „záchrana

z Hradu“i sám nepřímo připustil v rozhovoru, který MF DNES poskytl ve středu večer, jen několik hodin poté, co oznámil, že odejde.

„Je na panu prezidento­vi, jak se k tomu postaví. Povinností člena vlády je vládnout,“prohlásil mnohoznačn­ě Staněk.

„Buď já, nebo on“

Hrad zatím další postup nechce komentovat. Někteří lidé z ministrova okolí však naznačují, že Staněk na podporu prezidenta skutečně spoléhá. Včera jeden z nich pod podmínkou zachování anonymity popisoval ministrovo možné uvažování takto: „Vnímá to tak, že píchl do vosího hnízda a kulturní frontě se to nelíbí, protože si dovolil jim sáhnout na peníze. Nový ministr by mohl jeho kroky zrušit, a tím jeho práci shodit. I proto by chtěl svoji práci dokončit, i kdyby po něm třeba házeli vajíčka,“míní jeden ze Staňkových spolupraco­vníků. Naopak předseda ČSSD Hamáček tvrdí, že žádnou rebelii neočekává. „S panem prezidente­m budu mluvit ve čtvrtek 23. května a nehodlám živit jakékoli spekulace. Beru to tak, že pan ministr skončí,“říká šéf strany.

Podle zdrojů MF DNES z jeho okolí však Hamáček samozřejmě dobře ví, že se Zeman a Staněk mohou „cukat“. A mezi některými svými blízkými se nechal slyšet, že v takové situaci by jednal rázně. „Nenechám se sebou orat. Buď já, nebo on! Není možné, aby ministra za ČSSD dělal někdo proti vůli vlastní strany. A navíc člověk, s kterým se polovina resortu nebaví,“líčí zdroj MF DNES Hamáčkův pohled na věc. Předseda ČSSD prý spoléhá i na to, že má silnější karty než duo Staněk–Zeman. Tedy, přinejmenš­ím je o tom přesvědčen.

Pokud by totiž prezident demisi nepřijal, může ČSSD navrhnout premiérovi Staňkovo odvolání. Pak stačí, aby Andrej Babiš návrh k odvolání doručil na Hrad a prezident by ho podle ústavy měl přijmout. Navíc Staňka k položení funkce přiměl podle informací MF DNES i příslib, že se o něho strana „postará“. A je jasné, že na tuto vyhlídku by mohl v případě rebelie zapomenout.

Po vzoru Klause

To vše hraje pro Hamáčka. Na druhou stranu odmítání přijmout demisi ministra by nebylo ničím novým. Prezidenti Václav Havel i Václav Klaus v minulosti odmítli přijmout ministersk­é demise. Klaus v případě tehdejších ministrů z Věcí veřejných Radka Johna a Josefa Dobeše dokonce odmítl vyhovět i premiérovu návrhu na odvolání.

Hamáček přitom ještě minulý týden podle zdrojů z jeho okolí od Zemana slyšel, že hlava státu k odvolání ministra nevidí důvod. Proto prý šéf ČSSD vymyslel řešení, že Staněk oznámí svoji rezignaci sám. Rozhodujíc­í schůzka Hamáčka se Staňkem se podle zdrojů MF DNES odehrála v pondělí. Předseda strany měl na Staňka naléhat, aby funkci složil, ministr o tom zprvu nechtěl ani slyšet, ale nakonec svolil. Od středečníh­o rána tak měla ČSSD připravenu zprávu, ve které Hamáček děkoval Staňkovi za jeho práci. Všichni čekali, že to ministr oznámí okolo desáté hodiny dopolední. Když se tak nestalo a nedělo se tak ani později, začala panovat nervozita, zda si to opět nerozmysle­l.

A zatímco veřejnost ještě neměla o Staňkově chystaném kroku ani potuchy, Zeman na návštěvě Maďarska už zjevně o všem věděl. „Nevidí žádný důvod k ministrově demisi,“popsal prezidento­vo stanovisko jeden z jeho spolupraco­vníků.

Staněk sice byl vždy k vedení ČSSD loajální, ale podle zdroje MF DNES vnímá donucení k demisi od vlastní strany jako podraz. „Prezidenta chápe jako vyšší instanci, než je ČSSD. A pokud by dostal druhou šanci, nejspíš by ji využil. Že už by si v ČSSD neškrtl, je sice zřejmé, ale zase by měl podporu prezidenta, což moc lidí nemá,“dodal zdroj.

 ??  ??
 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Ministr Staněk Odejde z úřadu, nebo zůstane ministrem navzdory své straně?
Foto: Petr Topič, MAFRA Ministr Staněk Odejde z úřadu, nebo zůstane ministrem navzdory své straně?
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia