Dnes Prague Edition

Prokletí maturity z čísel

Studenti se právě potí u maturit, a proto by to mělo jasně zaznít: státní maturita z matematiky by neměla být povinná, i když se k ní bohužel schyluje. Středoškol­ští profesoři ji totiž pořád neumějí studenty spolehlivě naučit.

- Jakub Pokorný reportér MF DNES

Včera začaly na středních školách ústní maturity a opět se vracejí diskuse o tom, jak by měla v budoucnost­i „zkouška dospělosti“vypadat. Nejen odborníky nejvíc rozpaluje zavedení povinné maturity z matematiky, kterou by měli už v roce 2021 skládat studenti gymnázií a později zbytek středoškol­áků. Moc se jim evidentně nechce – dnes nepovinnou státní maturitu z matematiky si letos zvolilo 21,5 procenta studentů z maturitníc­h ročníků a jejich podíl rok od roku klesá. Ostatní raději sáhli po druhé možnosti – cizím jazyku.

I proto je část politiků včetně exministra školství Petra Fialy pro odložení povinných testů z matematiky. Ve Sněmovně panují silné pochyby. Když letos dělala MF DNES anketu mezi poslanci, měli zastánci odkladu mírně navrch. Teď se čeká, co udělá ministerst­vo školství, které připravuje dílčí změny – zvažuje se posunutí zkoušky na gymnáziích o rok, aby na tom byli všichni stejně.

Z legrace vždycky říkám, že kdyby se za mých gymnaziáln­ích let skládala povinná maturita z matematiky, tak dělám popeláře.

I když, jak mi připomenul jeden kolega, i popeláře potřebujem­e, jde samozřejmě také o důstojnou práci. Přesto nad důvody, proč bych se býval jako student matematick­é maturity bál, nejde mávnout rukou.

Neodkládat, rovnou zrušit

Nebudu vás napínat, jsem pro to, aby poslanci včas zakročili a povinnou maturitu z matematiky nikoli „odložili“, ale prostě „zrušili“. Obávám se, že pokud se zavede, neúspěšnos­t bude příliš velká, půjde v podstatě o „výbuch“.

Důvody jsou nasnadě. Tak zaprvé, čeští středoškol­ští profesoři (neříkám, že všichni) pořád neumějí matematiku naučit tak, aby se i pilný student nemusel při maturitě bát. Pamatuji si to ze svých školních let. Výuka probíhala tak, že profesor počítal příklad na tabuli. Žáci si vše jako papoušci přepisoval­i do sešitu, a když ho večer doma otevřeli, už to absolutně nechápali. Po takovém způsobu výuky uspěje buď jen nadaný žák, nebo ten, kdo se matematiku „naučí nazpaměť“.

Bavil jsem se o tom s některými učitelkami matematiky a vidí to podobně. Říkaly mi, že kantor má naučit děti myslet, aby uměly k příkladu přistoupit se „selským rozumem“, jako když čtenář luští zábavnou číselnou hádanku v časopise. A tohle se prostě do roku 2021 nezmění.

Zadruhé je otázka, jestli příklady v maturitním testu opravdu postihují to, co člověk bude v životě potřebovat, aby obstál. Aby si, jak se lidově říkalo, „uměl spočítat, kolik ho bude stát nákup“. Mě zatím život ze složitých rovnic nezkoušel.

Nesmí se zapomenout ještě na jednu věc. K už povinné státní maturitě z češtiny by přibyla nejen povinná matematika, ale i cizí jazyk. Studenty by tedy čekaly předměty tři. Nepřetížil­i bychom tím zbytečně jejich hlavy?

Století matematiky

Povinnou maturitu z matematiky prosadila ministryně Kateřina Valachová v roce 2016, to však neznamená, že by matematika byla nějak „sociálněde­mokratická“. Idea zavést ji pochází z doby skoro před deseti lety, kdy byl premiérem doktor přírodních věd Petr Nečas, globální celebritou Steve Jobs a stoupala hvězda gymnaziáln­ího ředitele Václava Klause mladšího, dalšího politickéh­o propagátor­a povinné maturity z matematiky. Prostě se tak nějak myslelo, že v 21. století – století techniky – bude každý občan „malý programáto­r“.

Jenže nebude a podle mě povinnou matematiku prosazoval­i hlavně politici, kteří pro ni sami měli nadání a podle přísloví „sytý hladovému nevěří“nedovedou moc pochopit, že na tom nemusí být zbytek populace stejně. Nemluvě o tom, že matematika se dětem i dnes občas podává jako předmět, kterého je potřeba se bát. Což je paradox, protože čtenáři, kteří luští matematick­é úlohy na stránkách časopisů, se jí nebojí. Jenže ty nečeká žádný maturitní stres.

Jak má maturita vypadat

Diskutovat o tématu lze i z opačného úhlu pohledu – totiž z čeho by taková „povinná maturita“měla sestávat, když ne z matematiky.

Asi se shodneme na tom, že česky musíme umět každý, kdo tu žije. Musíme se domluvit, abychom se vzájemně nepobili. Proto je už na základní škole správně jedním z „hlavních předmětů“. Cizí jazyk musí umět skoro každý, ale někdo si na zájezdu asi opravdu vystačí s frází „one beer“.

Počítat také musí umět každý, ale pak by se mohl ozvat i zeměpisář, že by měla být povinná maturita ze zeměpisu, protože člověk musí umět na mapě najít Chorvatsko, aby věděl, kam má jet na dovolenou.

Trochu to zlehčuji, ale vážně si myslím, že znalost matematiky se vyžaduje v maturitním testu na úrovni, pro kterou nemá široká populace vlohy. Většině bude stačit v životě jen jednoduše počítat.

Každý student je jiný, někdo zkoumá pod mikroskope­m trepku a pitvá žábu, jiný umí už v pubertě tři cizí jazyky, další píše básně a rozebírá poezii. Všichni si zaslouží vyšší vzdělání, přestože jsou třeba antitalent­i na matematiku. Tak z nich nedělejme nedobrovol­ně „popeláře“.

Povinnou maturitu z matematiky prosazoval­i hlavně politici, kteří na ni měli sami nadání.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia