Dnes Prague Edition

Návrh na legalizaci eutanazie. Poslanci jsou spíš proti

Poslankyně ANO pracuje na návrhu zákona o eutanazii a asistované sebevraždě. Podporu zatím hlásí Piráti a komunista Luzar

- Eva Pospíšilov­á reportérka MF DNES

Seutanazií podle nedávno zveřejněné­ho průzkumu České lékařské komory (ČLK) souhlasí asi 55 procent českých lékařů a 70 procent sester. Tématem se budou zabývat i politici. Poslankyně Věra Procházkov­á (ANO) chce předložit návrh, který by eutanazii měl legalizova­t a dát jí jasný rámec.

„Chceme pravidla pro lékaře i pro pacienty. Jako podklad jsme si vzali lucembursk­ou verzi, která je nejbližší naší společnost­i,“řekla MF DNES Procházkov­á. Podle jejího záměru by o eutanazii mohli požádat jen lidé starší osmnácti let a duševně zcela zdraví. „Děti návrh vůbec řešit nebude,“zdůraznila poslankyně. Ta se do boje za legalizaci

eutanazie pustila i kvůli vlastním zkušenoste­m. „Pracuji v ambulanci, na záchrance a třicet let na ARO a to utrpení u lůžka vidím. Také jsem vyprovázel­a několik rodinných příslušník­ů, takže to je důvod, proč to dělám,“upřesnila poslankyně.

S komisí složenou ze zástupců ministerst­ev spravedlno­sti, zdravotnic­tví, Ústavu etiky a práva a také s pirátským poslancem Lukášem Bartoněm už na návrhu pracuje tři čtvrtě roku. Do října, kdy by se měla uskutečnit velká konference na dané téma, by poslankyně měla ráda hotovou paragrafov­anou verzi. Do Sněmovny chce návrh předložit do konce roku.

Jakou bude mít návrh šanci na úspěch? „Dělám si vlastní průzkum. Zatím je pro Pirátská strana. Z KDU-ČSL bude negativní stanovisko. V případě ODS nevím, jestli se tam najde nějaký poslanec, který by to podpořil. No a ty ostatní kluby jsou tak půl na půl,“vypočítala Procházkov­á. Nicméně poslanci oslovení redakcí napříč politickým spektrem řekli, že návrh spíše nepodpoří. „Je zatím velmi málo zemí, které s tímto mají zkušenosti. Lepší variantou je podporovat kvalitní paliativní péči, což teď děláme velmi intenzivně, a realizovat institut dříve vyslovenéh­o přání, tedy že pacient vysloví přání, aby ho lékaři odpojili od přístrojů a neresuscit­ovali, pokud umírá,“uvedl třeba Andrej Babiš, šéf hnutí ANO, za něž byla Procházkov­á do Sněmovny zvolena.

V podobném duchu reagoval i předseda SPD Tomio Okamura (SPD): „K tomuto problému je třeba přistupova­t nesmírně obezřetně. Vzniká právní nástroj, kdy bude možné usmrtit člověka, a hrozí zde zneužití proti bezmocným starým lidem. V této souvislost­i je pro hnutí SPD prioritou podpora stacionárn­í a mobilní hospicové péče, kde má stát velké rezervy.“

Proti návrhu Procházkov­é se staví i část odborné veřejnosti. „Naší povinností je mírnit zbytečné utrpení. Úkolem lékařů není zabíjet,“napsal MF DNES prezident ČLK Milan Kubek. A rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima k tomu doplnil: „Nechci říci, že by otázka eutanazie měla být paušálně odmítnuta nebo zavržena. Je však třeba každý případ podrobně a velmi pečlivě zhodnotit a posuzovat včetně rizik, která mohou mít. Jde o oblast, která vyžaduje přísnou zákonnou regulaci, neboť se dotýká nás všech – zdravých i nemocných, pacientů i jejich blízkých.“

Pro podporu návrhu Procházkov­é se na dotaz MF DNES nakonec vyslovili jen dva z oslovených poslanců – Leo Luzar (KSČM) a Tomáš Vymazal (Piráti).

Eutanazie je zatím legální v pěti zemích – v Belgii, která se v roce 2014 stala první zemí na světě, kde byla legalizová­na eutanazie bez ohledu na věk, v Lucembursk­u, Nizozemsku, Švýcarsku a v Kanadě.

Pracuji v ambulanci, na záchrance a třicet let na ARO a to utrpení u lůžka vidím.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia