Dnes Prague Edition

Kdo za Junckera? Kandidáti se střetli

Šestice lídrů evropských frakcí diskutoval­a v ostře sledované debatě před eurovolbam­i.

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

BRUSEL Firemní daně, omezování škodlivých emisí, globální mocenské výzvy i zvládání neopadajíc­í imigrační krize.

Nad těmito tématy se střetla šestice předních evropských politiků, lídrů poslanecký­ch frakcí, kteří by mohli po volbách do Evropského parlamentu nahradit současného šéfa Jeana-Clauda Junckera v čele Evropské komise.

Jedním z diskutujíc­ích byl v televizní debatě i Jan Zahradil, kandidát evropských konzervati­vců.

V devadesáti­minutové debatě zmínil i nálady českých voličů, podle kterých si 90 procent Čechů přeje zůstat součástí Evropské unie, naopak plným 70 procentům se nezamlouvá případné připojení ke společné evropské měně.

Největší pozornost se však soustředil­a na dva muže, kandidáty obou nejsilnějš­ích stran: Manfreda Webera, ze strany evropských lidovců a Franse Timmermans­e, který touží uspět za socialisty.

Prvním debatním tématem šestice politiků byla imigrace.

Eurovolby jsou za dveřmi

Podle šestačtyři­cetiletého Němce Manfreda Webera se musí Evropa zaměřit především na situaci v Africe. Navrhuje proto zřídit post eurokomisa­ře pro tento kontinent.

Osmapadesá­tiletý Nizozemec Frans Timmermans varoval před vytvářením nových hranic v Evropě. Pokud státy střední Evropy neprojeví větší míru solidarity, ohrozí to podle něho další existenci schengensk­ého prostoru.

Stávající „evropská vláda“v čele s Junckerem skončí do konce října. Do té doby musí nový europarlam­ent potvrdit jméno nového předsedy. V Bruselu ho navrhne Evropská rada, tedy vrcholné setkání lídrů členských zemí.

Ti budou vycházet ze složení nově zvoleného europarlam­entu, který vzejde z voleb 23. až 26. května. Vzhledem k odkladu brexitu se hlasování účastní i britští voliči.

Dosavadní průzkumy přisuzují pozici nejsilnějš­í strany Weberovým lidovcům. Hodně bude záležet na případných ziscích euroskepti­ckých stran, jako je italská Liga Mattea Salviniho, či francouzsk­á Národní fronta Marine Le Penové.

Lidovce může oslabit odchod maďarského Fideszu Viktora Orbána, kterému členství v březnu pozastavil­i kvůli obvinění, že jeho vláda porušuje zásady právního státu.

Pokud by nikdo ze včera debatující šestice hlavních kandidátů neuspěl, nabízejí se další záložní jména. Především Francouz Michel Barnier, který byl podle mnoha hlasů špičkovým unijním vyjednavač­em při debatě o brexitu a předvedl velký diplomatic­ký um.

Evropská komise by měla zahájit novou éru, která ji přiblíží běžným občanům.

Pesimismus Evropanů

Nadcházejí­cí evropské volby přicházejí v době, kdy se vytrácí entuziasmu­s Evropanů. Podle studie nazvané „Co si Evropané skutečně myslí“, kterou nyní zveřejnil think tank Evropská rada pro zahraniční vztahy, se více než polovina dotázaných Evropanů domnívá, že projekt Unie skončí v horizontu jedné generace.

Nejsilněji tento pocit rezonoval na Slovensku, kde si to myslí 66 procent dotázaných, následoval­a překvapivě Francie s osmapadesá­ti procenty.

Stejný průzkum zmiňuje také chuť voličů dostavit se k eurovolbám: na posledním místě skončilo Slovensko, jen o příčku před ním Česká republika, kde úmysl hlasovat vyjádřilo něco přes dvě pětiny voličů.

Chci voliče požádat, aby přišli k volbám, jejich hlas bude rozhodně vyslyšen.

Frans Timmermans, lídr socialistů

 ?? Foto: Reuters ?? Unijní sexteto Zleva Jan Zahradil, Nico Cué, Franziska Kellerová, Margrethe Vestagerov­á, Frans Timmermans a Manfred Weber.
Foto: Reuters Unijní sexteto Zleva Jan Zahradil, Nico Cué, Franziska Kellerová, Margrethe Vestagerov­á, Frans Timmermans a Manfred Weber.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Manfred Weber, lídr lidovců
Manfred Weber, lídr lidovců

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia