Dnes Prague Edition

Česko má v Bruselu políčeno na nový dům pro úředníky

-

BRUSEL Do nové budovy by se od začátku příštího roku mohli stěhovat čeští diplomaté působící v Bruselu. Šestipatro­vý kancelářsk­ý dům v blízkosti unijních institucí, o jehož pořízení Praha vážně uvažuje, bude dostatečně velký, aby zvládl rozšíření českého diplomatic­kého zastoupení kvůli blížícímu se českému předsednic­tví EU v druhé polovině roku 2022. Kromě zastoupení země při EU by se tam mělo přestěhova­t například i české velvyslane­ctví v Belgii.

„Hledáme řešení, které by bylo co nejúsporně­jší,“potvrdil záměr ministr zahraničí Tomáš Petříček. Nová budova podle něj nejen zajistí odpovídají­cí zázemí pro předsednic­kou roli Česka, ale také umožní českým diplomatům a dalším odborníkům lepší fungování v „hlavním městě EU“do budoucna.

Na českém zastoupení při EU nyní v Bruselu působí více než 100 lidí. Pokud by Česko své předsednic­tví řešilo podobným způsobem jako v druhé polovině roku 2018 Rakušané, narostl by počet diplomatů asi na dvojnásobe­k. Přesné plány toho, jak si Česká republika své vedení Evropské unie představuj­e, však zatím v Praze teprve vznikají a premiér Andrej Babiš opakovaně mluví o potřebě co nejúsporně­jšího řešení.

Cena za kancelářsk­ou budovu s nižší čtyřpodlaž­ní bytovou částí se podle zjištění ČTK zatím pohybuje kolem 25 milionů eur (přes 642 milionů Kč). Jednání s prodávajíc­í stranou ale stále nebyla uzavřena. Ministerst­vo financí však už s přípravami nákupu souhlasilo.

Diplomaté přitom uvádějí, že za 15 let by se měla investice do nového domu Česku vrátit a přinést v té chvíli asi 50 milionů Kč navíc. Země totiž mimo jiné ušetří na nájemném či nákladech na potřebné rekonstruk­ce budov, které jsou nyní v Bruselu využívány.

Budova z roku 1999 (viz snímek), která prošla v roce 2012 rekonstruk­cí, stojí v bruselské „evropské čtvrti“na rohu ulic Rue de Tréves a Rue de Toulouse, naproti mají své velvyslane­ctví Maďaři. Oblast je jen pár kroků od Evropského parlamentu a v blízkosti Evropské komise i sídla Evropské rady. O možnosti dům získat se jedná přibližně od února, premiér Babiš si komplex prohlédl 10. dubna, kdy byl v Bruselu na summitu EU.

Stávající dům v Rue Caroly, kde velvyslane­ctví při EU působí od začátku své existence, by měl být prodán. Budova českého bilateráln­ího velvyslane­ctví v Belgii v bruselské čtvrti Ixelles Česku zůstane a celá se bude využívat pro služební byty. (ČTK)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia