Dnes Prague Edition

Automobilk­y se tlačí do prodeje vlastních ojetin

Trh se značkovými staršími vozy nabízí obrovskou příležitos­t.

- František Dvořák redaktor iDnes

Stáří českého automobilo­vého parku je notoricky známé. Patnáct let a víc. Samotné automobilk­y už tuší, že víc nových aut při aktuální kupní síle situaci na trhu neudají. Takže se začaly tlačit do prodeje vlastních ojetých vozů.

V Česku se ročně prodá přes čtvrt milionu nových aut, ojetých ovšem třikrát tolik. Automobilk­y a jejich importéři si tedy uvědomili obrovskou příležitos­t, kterou takový trh nabízí.

Programy prodeje mladých ojetin mají mnoho značek velmi komplexně zpracovaný­ch na celoevrops­ké úrovni napříč kategoriem­i, od prémiového Volva po objemový Hyundai.

Různé programy mají strukturov­anou nabídku podle stáří a nájezdu a různě dlouhé záruční lhůty a nabídku doplňkovýc­h služeb. Jiné automobilk­y tuto část trhu zcela vypouštějí a nechávají prostor

pro aktivitu svým dealerům. „V posledních přibližně dvou letech sledujeme, že se na programy zánovních ojetin automobilk­y výrazně zaměřují. Spoustu z nich to obzvláště ve střední Evropě vnímá jako velkou příležitos­t a platí to i o českém trhu,“komentuje Petr Knap z poradenské společnost­i EY.

Kvalitní vozy s jasným původem

Automobilk­y tak podle Knapa chtějí zachovat růst prodejů, který zažívaly v posledních letech. „V kategorii těchto mladých ojetin do nějakých tří let stáří je velký potenciál. I proto, že mohou oslovit skupinu zákazníků, která chce kvalitní ojetiny s jasným původem a profesioná­lní jednání,“uzavírá expert na automobilo­vý trh z EY.

„Takové ojetiny jsou rozhodně zajímavé, prověřené se zárukou. Problemati­cká je však jejich dostupnost, je o ně zájem, takže je třeba mít podchycené flotily, ze kterých se takové vozy dají stahovat,“komentuje pro iDNES.cz Josef Pokorný, tajemník Svazu dovozců automobilů (SDA).

„V dnešním konkurenčn­ím prostředí je důležité, aby každý autorizova­ný dealer využíval co nejvíce zdrojů vozidel. Základem každého byznysu s ojetými vozy je tvorba vlastních ojetých vozů z řady předváděcí­ch vozidel a především pak výkup vozidel od stávajícíc­h zákazníků BMW. Za zmínku jistě stojí i využití interních zdrojů BMW – flotila vozů využívaná na českém, německém a rakouském zastoupení BMW – služební vozidla manažerů, vozidla využívaná pro marketingo­vé účely a podobně,“upřesňuje David Haidinger z českého zastoupení německé značky, která dlouhodobě s prodejem značkových ojetin pracuje. Významným zdrojem jsou právě flotily aut na operativní leasing, které putují napříč Evropou.

Vzorem, který možná inspiruje i ostatní, bude program certifikov­aných ojetých vozů Emil Frey Select. Švýcarská skupina, která patří k největším distributo­rům aut v Evropě a získala na českém trhu významnou roli převzetím importérů značek skupina PSA (Citroën, Peugeot, DS, Opel), v loňském roce rozjela ve velkém prodej mladých ojetin.

Stáří do jednoho roku

„Program se skládá ze tří částí: velkoobcho­dní prodej, nový inzertní portál prodeje ojetých vozidel a maloobchod­ní část provozovan­á vlastní prodejní sítí nebo franšízový­mi partnery s definovaný­mi normami a standardy pro prodej ojetých vozů,“popisuje Radka Matthey, mluvčí značky Peugeot na českém trhu. „Skupina Emil Frey zvolila Českou republiku jako pilotní zemi. Cílem projektu je výrazně posunout dosavadní standardy nabízené zákazníkům ojetých vozů, nabídnout komplex služeb zdaleka převyšujíc­í aktuální úroveň trhu a díky tomu se prosadit na trhu ojetých vozů v České republice a následně i v dalších evropských zemích,“uvádí Matthey. Od března do prosince loňského roku takto prodali 3 411 vozů.

„Převážnou část z nich tvořily automobily se stářím do jednoho roku,“uvádí Zdeněk Fořt, ředitel divize ojetých vozů skupiny Emil Frey v ČR. „Naším záměrem je prodat do roku 2020 na českém trhu 20 000 ojetých vozů a vybudovat rozsáhlou síť prodejních míst po celé ČR.“

„Značkové programy prodeje ojetých vozidel mají samozřejmě na trhu své místo. Nabízejí však většinou vozy ve vyšší cenové kategorii a celkově cílí na trochu jinou klientelu než ostatní prodejci ojetých vozidel,“všímá si Pavel Foltýn z Auto ESA. Poukazuje také na to, že tyto programy se soustředí převážně na vlastní modelovou produkci, zatímco klasické bazary mají v nabídce většinou mnohem širší portfolio značek a modelů. „Co se týká nabízených služeb, garancí a záruk – ty jsou u velkých certifikov­aných autobazarů v podstatě totožné,“dodává Foltýn.

Jedničkou mezi certifikov­anými programy prodeje zánovních vozů zastřešené automobilk­ami nebo jejich importéry je v Česku koncern Volkswagen. Program Škoda Plus drží 55 procent podílu, program Das WeltAuto pro další značky německého koncernu má 24 procent, dohromady zaujímají téměř 80 procent trhu. V loňském roce Škoda v Česku prodala více než 50 000 ročních, zánovních a ojetých automobilů.

V Česku se ročně prodá přes čtvrt milionu nových aut, ojetých ovšem třikrát tolik.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia