Dnes Prague Edition

Ministr Staněk, Fajt a líznutá spravedlno­st

- Zdeněk Koudelka právník, Masarykova univerzita

Ministr kultury Antonín Staněk oznámil odchod. Hlavním důvodem k jeho masivní kritice bylo odvolání ředitele Národní galerie v Praze Jiřího Fajta. A důvodem tohoto odvolání bylo, že Fajt podepsal za galerii sám se sebou smlouvu, v níž šlo o milion korun. I když to asi na ministrově konci nic nezmění, je třeba konstatova­t, že důvod k Fajtovu odvolání byl zcela legitimní.

Jestliže šéf právnické osoby uzavírá smlouvu sám se sebou, je ve střetu zájmů. Proto je nutná obezřetnos­t. U obchodních společnost­í zákon výslovně stanoví, že uzavře-li statutární orgán smlouvu za společnost sám se sebou, musí mít pro takové jednání souhlas toho, kdo jej do funkce jmenoval, aby smlouva nepoškozov­ala společnost.

Vyplacení milionu řediteli příspěvkov­é organizace mimo plat je neobvyklé. Žádný ředitel školy, krajského muzea či divadla by si to nedovolil bez souhlasu zřizovatel­e, který jej do funkce jmenoval. Jestliže tisícům ředitelů příspěvkov­ých organizací i starostům by něco takového tolerováno nebylo, není důvod u Fajta postupovat jinak.

Měl si k neobvyklém­u právnímu jednání vyžádat souhlas ministerst­va kultury, aby mohlo prověřit, že smlouva galerii nepoškozuj­e. Pokud to neudělal, odvolal jej ministr právem. Kdyby tak neučinil, byl by to výsměch tisícům ředitelů galerií, škol či muzeí, kteří by si něco takového nikdy nedovolili.

Ministr podal trestní oznámení, jelikož ve Fajtově jednání lze spatřovat trestný čin porušení povinnosti při správě cizího majetku. Ovšem trestní spravedlno­st je u nás líznutá. V rámci protikorup­ční kampaně se část státních zástupců snažila zviditelni­t a dostat k funkcím. Výsledkem je na jedné straně zneužívání moci a kriminaliz­ace starostů a zastupitel­ů s cílem ukázat se mediálně v pozitivním světle. Věci až po letech končí zprošťujíc­ími rozsudky jako v případě Postoloprt, kdy bylo trestní stíhání vykonstruo­vané, a státní zastupitel­ství dokonce užilo nepravdivý znalecký posudek.

Na druhou stranu mohou někteří státní zástupci chránit Fajta, protože ten má nyní mediální slávu. To jsou projevy toho, že trestní řízení se dá u nás manipulova­t a tuto manipulaci přikrývá vedení státního zastupitel­ství.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia