Dnes Prague Edition

Vystupme z modré hydry! Hned po Německu

-

esko by mělo vystoupit z Evropské unie. Přesně druhý den poté, co ji opustí Německo, Francie, Itálie, Španělsko, Polsko, Nizozemsko, Belgie a Rakousko. Jenže všechny ty státy tam pořád jsou. Je to základní metoda, jak spolu komunikují. Unie není virtuální spolek, ale reálné, skutečné, kamenné země. Dnešní Evropa zkrátka vypadá tak, že její hlavní státy spolupracu­jí v Unii.

Kdyby ji po vzoru Británie opustili i další velikáni, budou si za ni muset najít náhradu (desítky let mají propojená hospodářst­ví). Kdyby ji na vlastní pěst opustil desetimili­onový stát, větší sousedy nepředělá ani jejich spolupráci neukončí. Jen v jejich debatě vypne svůj mikrofon, který mu tam dnes drží zapnutý. Obři ani potom nepřestano­u ovlivňovat pravidla, kterými se Češi řídí, ale nebudou se jich na to už tolik ptát.

I poměrně chytří lidé dnes prohlašují, že za týden nepůjdou volit do europarlam­entu, aby projevili svůj nesouhlas s vývojem modré obludy. Tyhle volby však nestaví jednotlivc­e z malé země před otázku, o jakém ideální modelu spolupráce evropských zemí sní. Může se v nich stejně jako Němec či Francouz vyjádřit k metodě, která reálně existuje tady a teď. Buď jednu ze čtyřiceti stran zvolí a mikroskopi­cky tuto spolupráci států ovlivní, nebo jí bude jenom přihlížet.

Sen o nezávislém, neutrálním a respektova­ném státě pod Řípem, který se nepotřebuj­e na svých normách ani politice dohadovat s jinými zeměmi, je tak pitomý, že pro něj nemá smysl hledat eufemismy. Připomíná víru dítěte, které uplácalo sněhuláka, že tentokrát po prudkém oteplení neroztaje. O všech předchozíc­h jarech se sice proměnil v louži, ale teď to jistě přežije, a k tomu silnější než dřív!

Nepřežije. Je-li teplota vzduchu nad nulou, sněhulák se poroučí k zemi. Stejně tak platí, že pokud se malá země v nárazníkov­ém pásmu mezi Západem a Východem odloupne od jednoho bloku, připadne do sféry vlivu toho druhého. České dilema tedy není, zda si hýčkat vlastní svébytné hodnoty, nebo se na nich dohadovat s někým jiným. Jediné pravé rozhodován­í spočívá v tom, s kým se na nich dohadovat. Zda dál se Západem, který v Evropě spolupracu­je v Unii, anebo s Východem, který začíná hned za Slovenskem.

Hlavní hodnotou Západu, ač trpí tisíci neduhy, je svoboda. Politická, náboženská, hospodářsk­á, osobní. Svoboda slova, projevu, bádání, podnikání... Východ naproti tomu preferuje řád ordinovaný shora. Svobodu i odpovědnos­t jednotlivc­e v něm nahrazuje jeho pevné a zdánlivě bezpečné místo ve skládačce. Bohužel s ním nikdy nepřichází blahobyt, ale vždycky bída. Zatímco Západ je svobodný a bohatý, Východ je otrocký a chudý.

Soudný člověk za této situace nemůže bojovat za „Česko sobě“ani za „Čechy Čechům“. Jedinou skutečnou národní starostí je, zda patřit k prvnímu, anebo k druhému světu. A spolek, v němž západní státy nechávají Čechům puštěný mikrofon, je významnou pojistkou první cesty. O rozložení sil ve světě dávno nerozhoduj­í vojáci, ale hospodářst­ví. I ty vojáky posílají na bojiště politici a politika se ze sta procent opírá o byznys. Proto je právě Unie, nikoliv NATO tím, co lepí Česko k Západu.

Kdo si na protest nevybere ani jednu ze čtyřiceti stran nebo zvolí tu, která touží po „odchodu po anglicku“, přispívá k tomu, aby na Západě příště nikdo nevnímal ohrožení svobody Čechů jako ohrožení vlastní. Je naopak na místě vyjádřit se u urny k tomu, zda má spolupráce zemí v Unii nadále připomínat laboratoř levicového liberalism­u, kde se do komínků zarovnává nepodstatn­é a před velkými riziky se pro korektnost zavírají oči. Od toho jsou však právě ty volby – národní i evropské.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia