Dnes Prague Edition

Brožová zahraje úspěšnou ženu v krizi

Divadlo na Vinohradec­h dnes uvede novinku, v níž představí hrdinku čelící krizi středního věku. Manažerku Lindu ztvární Kateřina Brožová.

- Tomáš Šťástka redaktor MF DNES Úsporná scéna

PRAHA Nezdolná žena, která se vlastními silami vypracoval­a na jednu z nejvyšších pozic v kosmetické společnost­i. Věří, že svou prací šíří pozitivní pohled na svět a pomáhá ženám získávat sebevědomí. To je Linda Wildeová, kterou v nejnovější premiéře pražského Divadla na Vinohradec­h nazvané Ahoj krásko! (Linda) ztvárňuje Kateřina Brožová.

„Úspěšná manažerka, která do svých padesáti měla život naplněný prací. Vybudovala si dům, domácnost, má šťastné manželství a dvě dcery,“popisuje herečka svou postavu. „Je to energická žena, která všechno v životě řeší s grácií, vše řídí, vše zvládne, o vše se stará,“pokračuje.

„A najednou se dostává do krize středního věku. V práci ji jednoho dne nahradí mladší kolegyně a Lindě se vše začne sypat. Řeší nepochopen­í v práci, problémy doma, neporozumě­ní s dcerami. Začínají změny,“naznačuje Brožová děj hry, kterou napsala současná britská autorka Penelope Skinnerová.

O chvilkovém míjení

„Hra vychází ze současnost­i, autorka je jen o deset let mladší než postava, o které píše. Má velké pochopení pro ženský svět,“chválí Brožová předlohu. „Jsem velmi zvědavá na reakce diváků. Dají se tam najít situace aplikovate­lné na kohokoliv. Jde o určité míjení se v životě, o nedostateč­nou empatii v danou životní chvíli. A to ne proto, že by člověk nebyl citlivý, ale proto, že se momentálně prostě s druhým míjí pro své zaujetí určitou věcí,“uvažuje herečka, pro niž jde po čase o velkou roli na domovské scéně.

„S postavou mám podobný věk a určitou životní zkušenost. Možná i energii a schopnost nepřipoušt­ět si, že něco nezvládnu. V určitých situacích, které prožívá, dokážu čerpat z etap svého života,“přemýšlí Brožová o roli Lindy.

Název hry může působit trochu složitě. „Je trochu zavádějící. Ahoj, krásko se jmenuje kampaň, kterou přináší nová mladá kolegyně,“vysvětluje herečka titul.

V novince, kterou pro velkou scénu režíruje Juraj Deák, se vedle Brožové objeví Šárka Vaculíková, Sabina Rojková, Petr Rychlý, Markéta Frösslová či třeba Otakar Brousek.

„Část příběhu se odehrává v domácím, část v kancelářsk­ém prostředí. Scéna je úsporná, symbolická, utváří se spíš jednáním herců. Jistou roli tam hrají portréty Lindy, které jsou vybrány z různých období jejího života,“přibližuje ještě Brožová scénu, kterou měl na starosti David Bazika.

Diváci si přitom v posledních letech zvykli vídat na hlavní scéně Vinohrad spíše inscenace klasiky, hry ze současnost­i míří častěji na Studiovou scénu.

„Na Vinohradec­h se snaží vyhovět vkusu všech diváků i naplnit svoje poslání přinášet různé příběhy z různých prostředí i období. Ať už jde o klasiku, či něco ze současnost­i,“komentuje to herečka.

Pražská scéna po dnešní premiéře Lindy chystá tuto sezonu ještě jednu novinku. V podkrovní Studiové scéně uvede 31. května kus Za dveřmi od mladé dramatičky Barbory Hančilové s Janou Kotrbatou či Pavlem Rímským.

 ?? Foto: Viktor Kronbauer ?? Linda Wildeová Kateřina Brožová hraje úspěšnou manažerku, na jejíž místo se náhle začíná tlačit mladší kolegyně.
Foto: Viktor Kronbauer Linda Wildeová Kateřina Brožová hraje úspěšnou manažerku, na jejíž místo se náhle začíná tlačit mladší kolegyně.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia