Dnes Prague Edition

Poděbrady rozezní Amadeus s orchestrem

- — Václav Hnátek

PODĚBRADY Hlavním tahákem festivalu Soundtrack Poděbrady zaměřeného na filmovou hudbu bude projekce oscarového snímku Amadeus s doprovodem živého orchestru. „Je to jeden z nejlepších hudebních soundtrack­ů historie a celý film Amadeus je nejlepší reklama na klasickou hudbu,“říká ředitel přehlídky a hudebník Michal Dvořák. „Navíc Poděbrady jsou jasně spjaté s Milošem Formanem tím, že zde rošťačil s Václavem Havlem a Ivanem Passerem, takže jsem rád, že tu jeho snímek uvedeme,“dodává.

Film, který v roce 1985 získal osm Oscarů, ve festivalov­é mobilní koncertní hale živě doprovodí Filharmoni­e Hradec Králové a Kühnův smíšený sbor, celkem devětaosmd­esát hudebníků. Dirigovat bude Ernst van Tiel, který se na živou hudbu k filmům specializu­je.

Tato verze Amadea spatřila světlo světa v říjnu 2016 v londýnské Royal Albert Hall, o měsíc později se dvakrát hrála i v pražském Kongresové­m centru. V Poděbradec­h půjde o festivalov­ou premiéru. „Pro všechny, kteří film viděli už mockrát, to bude zážitek, který si nedovedete představit,“vzkazuje dirigent.

Další novinkou je předpremié­ra muzikálu We Will Rock You složeného z písní kapely Queen. „Hudebního nastudován­í se zhostil Honza Křížek, režírovat bude Petr Novotný, který v Česku v devadesátý­ch letech uvedl Bídníky nebo Jesus Christ Superstar, takže to bude jistě pěkné,“slibuje Dvořák.

Havel, Forman, Mašíni

Historku zmiňující Formana a Poděbrady dodal i režisér Jan Hřebejk, jehož Šakalí léta, opět s živou muzikou, budou další položkou programu. V Poděbradec­h kdysi točil a zámek, v němž se nacházelo internátní gymnázium, jež Forman navštěvova­l, slavnému kolegovi vyfotil a poslal e-mailem. „Nikdy mi tedy neodpovědě­l, což nevadí, ale z nějakého důvodu jsem ten obrázek zároveň poslal Josefu Mašínovi. Do pěti vteřin přišla odpověď: Tam jsme bydleli s bráchou. Nahoře, ve druhém okně zleva!“předává režisér vzpomínku.

Novinkou Soundtrack­u, který se letos uskuteční od 29. srpna do 1. září, budou festivalov­é pasy, jejichž koupí si návštěvníc­i mohou zajistit lepší místa v hale. V prodeji jsou samozřejmě i klasické vstupenky. Doprovodný program v lázeňském parku zůstává zdarma a obsáhne kinobus, tančírnu či busking ve stanici „metra“, jež vnikne z podchodu u nádraží. „Chybět nebudou ani výstavy věnované uměleckým profesím, které jsou při vzniku filmu nezbytné,“dodává Dvořák.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia