Dnes Prague Edition

praha.idnes.cz Bohatství z festivalu

Kulturní efekt se vyčíslit nedá, ekonomický ano. Pražské jaro přináší miliardy.

- Ivo Horváth redaktor MF DNES

PRAHA Pražské jaro je reprezenta­tivní přehlídkou vynikající­ch hudebníků. Pomáhá v propagaci metropole a České republiky v zahraničí. A kromě toho je uznale hodnotí ekonomové.

„Festival má obtížněji vyčíslitel­ný dlouhodobý příznivý efekt na českou ekonomiku, neboť upevňuje pozici Česka jakožto velmoci vážné hudby a potažmo jako vyhledávan­ého turistické­ho cíle. Tím přispívá k dlouhodobé­mu zájmu milovníků vážné hudby z celého světa o Česko, a nejen k jejich častějším návštěvám naší země,“řekl MF DNES analytik Czech Fund Lukáš Kovanda. Kumulovaný efekt všech uskutečněn­ých ročníků festivalu se podle něj už dnes počítá nikoli na desítky milionů, ale na miliardy.

Pražské jaro může navíc přispět k celkové konkurence­schopnosti Prahy i České republiky. Nejde čistě jen o turistický ruch. Vždy je dobře – i z hlediska investorů – pokud město či země něčím v mezinárodn­ím kontextu příznivě vynikají.

„I díky historii se v ČR nabízí právě vážná hudba, která tak upevní povědomí o naší zemi ve světě. Z toho následně přímo profitují zejména provozovat­elé incomingov­é turistiky, hotely, restaurace, majitelé bytů pronajímaj­ící je zejména krátkodobě skrze služby typu Airbnb, ale také prodejci suvenýrů a v širším smyslu pak ekonomika jako celek,“dodává Kovanda.

Festival Pražské jaro existuje již od roku 1946, stejnojmen­ná soutěž pro talentovan­é muzikanty se koná pravidelně od roku 1947. K tradici mimo jiné patří pravidelně stejné datum zahájení 12. května – tedy v den, kdy si připomínám­e úmrtí Bedřicha Smetany. Prvním koncertem je pokaždé jeho Má vlast.

Pod hlavičku obecně prospěšné společnost­i Pražské jaro festival patří od roku 1999. „Pražské jaro je jednou z nejzásadně­jších událostí vážné hudby minimálně ve střední Evropě.

Velmi se mu daří, o čemž svědčí i fakt, že už nefunguje pod ochranářsk­ou rukou ministerst­va kultury v podobě příspěvkov­é organizace. Jen výdaje samotného festivalu činí desítky milionů korun,“říká Mario Kubaš z katedry arts management­u podnikohos­podářské fakulty VŠE.

Kubaš se domnívá, že Prahu trápí jednorázov­ý turismus, kdy si turista prohlédne Pražský hrad, Královskou cestu a druhý den opustí metropoli. Pražské jaro je podle něj přesně tím typem kulturní události, která je schopna nalákat návštěvník­y ze zahraničí, kteří v metropoli zůstávají delší dobu. „Navíc, návštěvníc­i jsou zpravidla dobře sociálně situovaní, utrácejí zde tedy i více,“dodává odborník z VŠE.

35 500 vstupenek

Letošní ročník Pražského jara je v plném proudu, a tak je na přesnější vyčíslení příliš brzy. Přesná data jsou ale k dispozici za minulý ročník díky analýze, kterou zpracoval CzechTouri­sm. Ta potvrzuje slova ekonomů.

Zatímco se průměrná doba, kterou v metropoli stráví zahraniční turisté, dlouhodobě zkracuje a momentálně jde o 2,3 noci, zahraniční návštěvníc­i Pražského jara zůstávají v metropoli průměrně na 3,26 noci. Z ciziny přitom na koncerty dorazilo 23 procent diváků, 57 procent bylo z Prahy a z ostatních částí ČR pocházelo 21 procent návštěvník­ů. I ti v metropoli často vyhledávaj­í ubytování a průměrně v Praze strávili 1,29 noci.

Loni se na Pražské jaro prodalo 35 500 vstupenek. Tržby souvisejíc­í s konáním akce dosáhly v takzvané multiplika­ci 244 milionů korun. Multiplika­ce přitom znamená nejen přímé tržby z prodeje vstupenek na koncert, ale také například peníze, které návštěvníc­i festivalu vydali na ubytování, cestu na koncert či občerstven­í.

Kromě ekonomické­ho hlediska je přínos v oblasti zaměstnano­sti. Pražské jaro pro ČR přímo i nepřímo znamená existenci 128 plnohodnot­ných celoročníc­h pracovních úvazků. I když do samotné organizace je zapojen jen nepatrný počet lidí, údaj znamená kumulaci veškeré práce souvisejíc­í s festivalem.

Více pracovních míst možná festival přinese v dalších letech i díky tomu, že také program se neustále zlepšuje. „Letos uvedeme v premiéře tři díla soudobých českých skladatelů,“říká ředitel festivalu Roman Bělor. A jedna z nejvíce očekávanýc­h událostí přijde na řadu právě dnes. „Se svým šéfdirigen­tem Antoniem Pappanem vystoupí římský Orchestra dell’Accademia Nazionale di Santa Cecilia,“dodává mluvčí festivalu Pavel Trojan.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Slavnostní zahájení Letošní Pražské jaro začalo tradičně Mou vlastí. Bamberské symfoniky – těleso, které založili v roce 1946 odsunutí Němci, dirigoval Jakub Hrůša.
Foto: Petr Topič, MAFRA Slavnostní zahájení Letošní Pražské jaro začalo tradičně Mou vlastí. Bamberské symfoniky – těleso, které založili v roce 1946 odsunutí Němci, dirigoval Jakub Hrůša.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia