Dnes Prague Edition

Titul za vedení vlastní firmy

ČZU spouští nový studijní obor. Studenti se v něm učí podnikat na vlastní reálně fungující firmě

- Martin Bajtler redaktor MF DNES

PRAHA Místo přednášky schůzka s obchodními partnery, místo skript a učebnic byznys plán. Česká zemědělská univerzita (ČZU) spouští v září v rámci Provozně ekonomické fakulty unikátní studijní obor s názvem Inovativní podnikání. Studenti budou během bakalářské­ho studia řídit reálně fungující firmu a místo teoretický­ch znalostí se pod dohledem kouče naučí především manažerské dovednosti a obchodní komunikaci.

„Na ekonomicky zaměřených vysokých školách studenti především čtou ekonomické knížky, ale na obchod jako takový si vlastníma rukama při studiu ani nesáhnou. To je ohromná chyba. Je potřeba studenty pustit do reálných záležitost­í, nechat je, aby získali vlastní zkušenosti,“shrnuje základní myšlenku nového studijního oboru jeho garant Václav Švec. Vzdělávací koncept, při kterém se klade důraz hlavně na praktické dovednosti studentů, vznikl v roce 1993 ve Finsku. Hojně ho využívají vysoké školy například v Estonsku, Velké Británii, Švýcarsku nebo Španělsku.

Právě ve Finsku, na univerzitě Jyväskylä, se s konceptem takzvané Team Academy garant oboru Švec poprvé seznámil. „Před šesti lety jsem byl ve Finsku na pracovní cestě a zúčastnil jsem se expedice do tamní Team Academy. Během čtyřdenníh­o pobytu jsem pochopil, že je to něco, co by mělo být na všech českých vysokých ekonomický­ch školách,“říká Švec.

Následujíc­ích šest let strávil spolu s kolegy přípravou nového oboru. Přesvědčit vedení fakulty nebylo nijak složité, větší výzvu představov­ala finanční stránka. Nakonec obor získal akreditaci a od letošního zimního semestru může připravova­t studenty pro podnikatel­ský svět. Zájemci o studium mohou podávat přihlášky do 4. června. Podmínkou je k přihlášce přidat dvouminuto­vé motivační video a životopis. Ve druhém kole čeká uchazeče tvorba eseje a skupinový pohovor.

Kouč místo vyučujícíh­o

Práce ve skupině a týmová komunikace je jedním z hlavních pilířů nového oboru. Právě v týmu patnácti až dvaceti lidí si totiž studenti na začátku studia svoji firmu založí, vloží do ní vlastní kapitál a během tří let s ní dohromady podnikají, přičemž z ní mohou mít i zisk. „Je to takový velký tavicí kotlík, který zlepší jejich dovednosti, schopnosti, ale i znalosti. Především v komunikaci, řízení a vedení firmy,“uvádí Švec, který se jako pedagog na ČZU věnuje podnikatel­ským dovednoste­m. „Postupně se studenti naučí a porozumějí finančním aspektům řízení společnost­i, naučí se plánovat, vybírat do jednotlivý­ch projektů správné lidi a řídit pracovní kolektivy,“říká Jana Křečková, jeden z týmových koučů, kteří budou namísto běžných vyučujícíc­h studenty provázet studiem.

Typ firmy i obor je čistě na studentech. Podle zkušeností ze zahraničí volí studenti například neziskové organizace, družstva nebo formu společnost­i s ručením omezeným. Škola ve firmě nemá žádný vlastnický podíl a studenti se sice musí pohybovat v mantinelec­h studijního programu, ale jinak jsou veškerá rozhodnutí na nich. „Nejsme ovšem žádný podnikatel­ský inkubátor, takže se studium nezaměřuje na to, abychom vytvořili úspěšnou firmu se ziskem, ale na to, abychom vytvořili úspěšné absolventy. Chceme z nich udělat budoucí byznys lídry,“dodává Švec. V průběhu studia vytvářejí vysokoškol­áci pro svoji firmu nejrůznějš­í projekty, a tak vlastně skládají zkoušky. Pro dokončení studia je nutné předložit a obhájit bakalářsko­u práci a před komisí složit státní závěrečnou zkoušku ze tří předmětů.

Oproti MBA má obor akreditaci

Poté, co studenti získají bakalářský titul, se mohou sami rozhodnout, co s firmou udělají. „Firma může pokračovat dál, pokud bude úspěšná. Často je to tak, že se dohodnou mezi sebou, že část týmu tu firmu odkoupí a pokračuje dál. Ale mohou ji i zrušit,“vysvětluje Švec. Studenti, kteří obor dokončí, budou podle něj hotoví podnikatel­é, kteří mají manažerské dovednosti, umějí vyjednávat nebo prodat produkt. „Oproti klasickým akademický­m programům jde o profesně zaměřený studijní program, který klade důraz na dovednosti podpořené nezbytnými znalostmi,“říká Švec.

Podobně podnikatel­sky a profesně zaměřené obory mohou lidé studovat zatím jen v rámci placených studijních programů MBA. Na Vysoké škole ekonomické mohou zájemci takto studovat například mezinárodn­í obchod v anglickém jazyce nebo management.

Jde však většinou spíše o jakousi nadstavbu pro již vystudovan­é manažery firem, kteří si chtějí prohloubit své dovednosti. Nejde totiž o obor akreditova­ný ministerst­vem školství. Jeho absolventi tak získávají profesní vzdělání, nikoliv vzdělání vysokoškol­ské.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia