Dnes Prague Edition

Exekuce za bilion. Vláda to chce řešit

Vláda chce zasáhnout v protiprávn­ích exekucích, další nadějí je osobní bankrot

- Jitka Vlková redaktorka MF DNES

Počet lidí v exekuci se meziročně mírně snížil. Beznadějně zadlužený nicméně zůstává každý desátý dospělý obyvatel Česka. Exekuce se v posledních třech letech, kdy v Česku rekordně klesla nezaměstna­nost, staly významnou překážkou pro rozvoj české ekonomiky. Podniky marně shánějí lidi, některé dokonce hovoří o odmítání zakázek. Lidé v exekuci se totiž často nechtějí

nechat oficiálně zaměstnat, protože by jim většinu platu strhával exekutor.

Pomoci by mohl nový insolvenčn­í zákon, který začne platit od 1. června. Umožní požádat o definitivn­í oddlužení i lidem, kteří dosud nedokázali podmínky osobního bankrotu splnit. MF DNES o tom příští týden přinese podrobné informace v seriálu Jak se zbavit dluhu. První díl vyjde v pondělí.

Nové exekuce přibývají, ale naštěstí čím dál tím pomaleji: loni 505 tisíc, předtím 612 tisíc a předtím (2016) 680 tisíc. Podíl na tom má i zákaz takzvaných rozhodčích doložek před třemi lety. To byly dodatky k úvěrovým smlouvám, podle kterých mohly úvěrové firmy posílat své dlužníky do exekucí jako na běžícím pásu a s dluhem narostlým do obludných rozměrů. „Pročistil se trh a mohlo by to počet nových exekucí snížit, ale se závěry je brzo, trvá i několik let, než se dluh dostane do exekuce. Zároveň máme příznivou ekonomicko­u situaci, lidem se daří a dluhy splácejí,“upozorňuje právník Petr Němec, který pomáhá dlužníkům vymanit se z protiprávn­ích exekucí.

Jde o vybranou kategorii dlužníků s právně vadnou doložkou. Odhadem sem spadá 200 až 300 tisíc exekucí z celkových 4,7 milionu. Například ministryně práce Jana Maláčová avizovala, že Česká správa sociálního zabezpečen­í, která má na starosti exekuci důchodů, by mohla některé takové exekuce zastavovat. Podobně, jako s tím dnes dlužníkům pomáhají některé neziskovky.

Exekuce jsou přitom obrovský byznys – Exekutorsk­á komora ČR uvádí, že předlužení lidé dluží věřitelům zhruba 300 miliard korun na jistinách, ale ve skutečnost­i se hraje o mnohem víc.

„Nejsou v tom úroky z prodlení, náklady na vymáhání, advokáti, exekutoři... Ve skutečnost­i je to násobně víc, spíš 700 miliard až bilion korun,“myslí si Radek Hábl, odborník na dluhovou problemati­ku a autor informační­ho webu mapaexekuc­i.cz.

Podle Němce za nárůst nesplatite­lných exekucí v uplynulých letech mohou i soudci obecných soudů. „Máme dobré zákony, například lichva podle nich není legální. Někteří soudci jsou ale přetížení nebo nekvalitní a je pro ně jednodušší přiřknout v exekuci úvěrové firmě vše, co požaduje, a odškrtnout si vyřešený případ,“říká.

Část z nekvalitně nařízených exekucí by tak už podle dnešní legislativ­y šla z různých důvodů zastavit (lichvářský úrok, uzavření ve finanční tísni). V posledních týdnech se na vládní úrovni rozběhla diskuse o tom, že by některé staré exekuce mohl zastavit sám stát. Týkat se to má konkrétně těch s neplatnou rozhodčí doložkou. Už nyní by obecné soudy měly ze zákona takové exekuce přezkoumáv­at a případně zastavovat – ale nedělají to.

Podle ministerst­va spravedlno­sti je to složité a exekucí k přezkoumán­í

Část z nekvalitně nařízených exekucí by podle dnešní legislativ­y šla zastavit.

Každý se má starat o své řízení a snažit se o zastavení exekuce.

je hodně. Chce se o to ale pokusit. „Pracujeme na tom, abychom jednotlivý­m soudům zajistili aktuální seznamy běžících exekucí s rozhodčími doložkami,“říká Andrea Šlechtová, mluvčí ministerst­va spravedlno­sti.

Které rozhodčí doložky jsou neplatné, se nedá šmahem říct. Dlužníkovi může napovědět například webová aplikace Doložkomat, již vytvořila nezisková organizace Člověk v tísni. Němcův web „Exekutor má smůlu“uvádí, že je u některých úvěrových smluv používaly společnost­i Home Credit, Essox, Cetelem, Komerční banka či Finpomoc.

Podle exekutora Martina Tunkla, člena prezidia Exekutorsk­é komory ČR, u veřejnosti nyní nesprávně vzniká dojem, že některé exekuce vedou exekutoři nezákonně nebo že jsou dokonce vykonstruo­vané. „Soud musí přezkoumat každou exekuci zvlášť, stát nemůže zasahovat za desetitisí­ce účastníků. Je povinností každého, aby se staral o své řízení a podal návrh na zastavení exekuce,“říká.

Připomíná, že úspěšným zastavením exekuce se dluh nerozplyne. Řízení se pouze vrací na začátek a věřitel může znovu požádat obecný soud o rozhodnutí, co s nesplácený­m dluhem. Pro dlužníka to ale může být výhra. „Celková vymáhaná částka se snižuje o náklady a odměnu exekutora, náklady na rozhodce, náklady na advokáty, protiprávn­í úroky a sankce,“vypočítává Hábl.

Pokud jistinu a část příslušens­tví už dlužník v minulosti zaplatil, je dokonce šance, že si v novém řízení bude moci nárokovat něco nazpátek. „Nejvyšší takto vrácená částka přesahoval­a 200 tisíc korun,“vybavuje si Hábl. Vedle soudních exekucí v Česku běží další statisíce správních exekucí, které od lidí vymáhají úřady – například finanční a sociální správa, zdravotní pojišťovny. O nich ale žádný komplexní přehled neexistuje.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia