Dnes Prague Edition

Inkluze: mimořádně nadané děti mají smůlu

- — Radka Hrdinová

Mimořádně nadaných dětí je ve školách zhruba patnáct set. Tolik je jich alespoň evidováno ve školních statistiká­ch. Jde o děti, u nichž učitelé nebo rodiče rozpoznali vysoce nadprůměrn­ou inteligenc­i a ve školní poradně to potvrdili.

„Jenže bychom jich měli mít kolem třiceti až čtyřiceti tisíc,“říká psycholožk­a a odbornice na vzdělávání nadaných dětí Šárka Portešová z Masarykovy univerzity v Brně.

Za dva roky od té doby, co začala platit takzvaná inkluzivní vyhláška, se podle ní na rozdíl od dětí s handicapem péče o nadané děti příliš nezlepšila. Učitelé dále neumějí tyto děti rozpoznat. Ani u těch, kde se nadání rozpoznat podaří, není vyhráno. Ministerst­vo slibovalo, že v rámci inkluze dá školám peníze i na péči o nadané děti. Z miliard na inkluzi jdou ale na rozvoj nadání jen jednotky milionů.

Nadané dítě nemusí být dítě se samými jedničkami, přestože si to spousta učitelů stále myslí, říká psycholožk­a a odbornice na vzdělávání nadaných dětí Šárka Portešová z Masarykovy univerzity v Brně.

Jak se stane, že nadané dítě ve škole neprospívá?

Dítě musí ve vyučování vidět něco smysluplné­ho. Když vyučování jeho intelektuá­lní kapacitě neodpovídá, jako smysluplné ho vnímat nebude, nudí se, může vyrušovat, učitelé si ho zařadí mezi problemati­cké žáky. Nebude usilovat o to, aby bylo ve škole dobré. Nadání neznamená, že je dítě motivované podávat výkon, ve třídě jsou s ním jiné děti, které budou za těchto podmínek motivovaně­jší a jsou často také vnímané jako šikovnější.

Co tedy tyto děti potřebují?

Potřebují své nadání systematic­ky rozvíjet, ale to neznamená, že dostanou při vyučování úkol navíc, aby se nenudily. Na to učitelé nejsou připraveni, chybějí jim k tomu také materiály. My tu například máme páťáka, který chodí do vesnické malotřídky. Je tak akcelerova­ný, že si sám sestavuje učebnici na úrovni osmé třídy. Sedí ve třídě a učí se sám, v té škole nejsou ani učitelé, kteří by měli aprobaci pro druhý stupeň.

Co byste v takovém případě doporučila?

Dětem, jako je on, by pomohlo například, kdyby pro ně bylo k dispozici systematic­ké, třeba i online, vzdělávání. Nestačí dát nadaným v mezičase křížovku nebo rébus navíc, aby nezlobily. To je nerozvíjí adekvátně jejich možnostem.

Mají s tím někde jinde než u nás zkušenost?

Je tu například pětatřicet­iletý výzkum z USA na dětech, které byly včas identifiko­vané jako nadané v matematice. Sledovalo se, co všechno umějí, vynechával­i s nimi úvodní nebo opakovací lekce, na míru jim připravova­li kurzy, některé i online, které jejich nadání rozvíjely. Tyto děti se velmi dobře uplatnily v životě a také měly méně sociálních a emočních problémů.

Jak to spolu souvisí?

Pokud se u intelektov­ě nadaných dětí nevěnujeme jejich rozvoji, sociální a emoční problémy následují. Ony se rády učí, dozvídají se nové informace. Když od nich chce učitel totéž co od ostatních dětí, nedostávaj­í je, nudí se, zlobí, nevidí ve škole smysl. To formuje jejich osobnost a důsledky se samozřejmě projeví na všech frontách.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia