Dnes Prague Edition

Přidal se ke gardě na Ukrajině, dostal podmínku

Byla to turistika, vysvětlova­l profesioná­lní voják Erik Eštu svůj pobyt na Ukrajině. Soud mu neuvěřil. Navíc musí skončit v armádě

- — Stanislava Králová

PARDUBICE Vojáka z povolání Erika Eštua potrestal pardubický krajský soud tříletou podmínkou. Odsoudil jej za to, že se před nástupem do služebního poměru zapojil na Ukrajině do bojových akcí na straně samozvané Doněcké lidové republiky. Zároveň byl degradován na vojína a ukončen mu byl i služební poměr v armádě.

„Jako turista tam nebyl, jeho pobyt neměl turistický charakter. Účastnil se a stal se součástí ozbrojené skupiny. Byla velmi okrajová, jak je patrné z pořízených videí. Neúčastnil se ostřelován­í ani jiné bojové akce,“odůvodnil rozsudek soudce pardubické­ho krajského soudu Jan Šlosar.

Státní zástupce Pavel Klail ve své závěrečné řeči před rozsudkem připustil, že žádný důkaz nesvědčí o tom, že by obžalovaný Eštu teroristic­ký útok provedl. „Ale byl na takovou činnost připraven, řadu dnů vykonával službu v zákopech. Pro jeho jednání je tak třeba volit trest mírnější, tedy pokus o teroristic­ký útok,“řekl Klail.

Zároveň zdůraznil, že jednání obžalované­ho je společensk­y škodlivé a nelze pominout, že byl v té době vojákem Armády České republiky v záloze a složil slib. „Navrhuji uznat obžalované­ho vinným ze zločinu teroristic­kého útoku ukončeného ve stadiu pokusu. Trestní sazba 12 až 20 let by byla nepřiměřen­ě přísná, proto navrhuji trest pod dolní hranicí, tedy tři až čtyři roky nepodmíněn­ě ve věznici s ostrahou,“řekl Klail. Zároveň navrhl ztrátu vojenské hodnosti.

Po vynesení rozsudku si ponechal lhůtu pro odvolání, stejně jako obhájce Erika Eštua. Ten po vynesení rozsudku znovu zopakoval, že na Ukrajinu neodjel bojovat. Ztráta místa v Armádě České republiky ho mrzí.

„To je blbý, ale dá se s tím žít. Budu táta na plný úvazek na rodičovské dovolené. Starám se o malého syna, brzy přijde druhý,“řekl po rozsudku.

Připojení ke zločinecké organizaci, jak mu bylo kladeno v rozsudku, odmítá. „Nemůžete věřit všemu, co slyšíte. Spojené státy a OSN neuznávají Doněcko a Luhansko jako teroristic­kou organizaci. Jsou to lidé, kteří bojují o svou existenci,“řekl Eštu.

Obhájce Erika Eštua Ivan Chytil uvedl, že ani tento trest není namístě. „Ano, terorismus je třeba stíhat, ale Eštu svoji návštěvu Ukrajiny nijak netajil,“dodal Chytil.

Pětatřicet­iletý Eštu vycestoval v roce 2015 na Ukrajinu, kde se podle obžaloby přidal k ozbrojené Republikán­ské gardě Doněcké lidové republiky a nosil její uniformu.

Voják se hájí tím, že na Ukrajinu vycestoval na pozvání svého přítele Andreje Uchova, protože má rád vojenství a rád cestuje.

Podle spisu po čtyři týdny držel stráž v zákopu na frontě, věnoval se údržbě zbraní, vykládání materiálu a střežil vjezd do tržiště, kde byli vojáci ubytováni. Soud použil jako důkazní materiál jeho fotky a videa z mobilu.

 ?? Foto: R. Kalhous, MAFRA ?? Nyní již bývalý voják z povolání Erik Eštu.
Foto: R. Kalhous, MAFRA Nyní již bývalý voják z povolání Erik Eštu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia