Dnes Prague Edition

Nákupní panika v USA

Američany děsí vyšší cla na zboží z Číny Amerika se kvůli vyšším clům na dovoz z Číny obává zdražování. Je tomu těžké uvěřit, ale pro Američany se v Číně vyrábí i toaletní papír.

- Hedvika Millerová spolupraco­vnice MF DNES v USA

CHARLOTTE Stalo se tradicí, že se v USA nakupuje levně a výhodně. Pokud se americký prezident Donald Trump nedohodne se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem, lidé si budou muset sáhnout hlouběji do kapsy. Může to mít i svá pozitiva. V USA se naučí nakupovat ne kvůli lákavým nabídkám, kdy je zboží „neuvěřitel­ně levné“, ale proto, že onu věc skutečně potřebují.

Šokující seznam

„Právě jsem ztratil na akciích pro důchodové spoření 70 000 tisíc dolarů a říkám ti, tohle není dobrý pocit,“stěžuje si mi Chat Gorski. Je mírně vystresova­ný a vlastně se mu člověk nemůže divit. Je mu 59 let, rád už by šel za čas do důchodu a našetřenýc­h peněz si užil. „Snad se to vrátí zase do normálu,“vzdychne si.

Poslední týden byl pro Američany náročný. Po lednovém strachu z recese začali věřit tomu, že se snad další krize nemusí obávat. Náladu jim zvedl i Trump při daňových vyrovnáníc­h. Mnoho podnikatel­ů i rodin dostávalo tisíce dolarů zpět na svá bankovní konta.

Nadšení však nemělo dlouhého trvání, za měsíc se zase začalo všechno hroutit. Včetně newyorské burzy. Tam to ostatně vždycky začíná. Makléři reagují na každé Trumpovo slovo. Stačily dva tweety o tom, že clo za zboží z Číny se navýší z 10 na 25 procent a o paniku je postaráno. I přesto, že Trump tento krok chystal od začátku. To, že chce vrátit technologi­i, zboží a celé firmy z Číny zpět do USA, patřilo k jeho předvolebn­ím slibům.

K obavám ze zdražování teď přispívají jako obvykle americká média: „Máme se na co připravit, ke zdražení dojde během týdnů.“Na svých stránkách pak zveřejňují výčet minimálně 6 000 druhů spotřebníh­o zboží, které bude dražší.

Seznam je šokující. Jedná se například o klimatizac­i, televize, nábytek, baterie, ořechy, ovoce a dokonce i toaletní papír!

„Máme našetřené nějaké peníze, chtěli jsme si koupit na podzim novou koženou sedačku, ale nebudeme čekat, uděláme to teď, asi ušetříme,“říkají mi Charles a Caroline Sprolesovi, důchodci ze Severní Karolíny. Nejsou sami. V posledních dnech bylo možné vidět nárůst zákazníků ve Walmartech, Targetech, nebo třeba obchodech se sportovním zbožím. Lidé se snažili nakoupit do zásoby, byli i tací, kteří s předstihem kupovali vánoční dárky. Nakonec i obchodníci si objednali zboží dopředu, věděli, že poptávka bude veliká.

„Koupila jsem HD televizi s úhlopříčko­u 108 cm,“říká nadšeně mladší paní ve Walmartu ve městě Charlotte. Dodává, že za pár týdnů může být dražší i o sto dolarů. To je pro někoho jedna večeře v dobré restauraci, pro dalšího jídlo na celý týden.

„Bude to bolet“

„Šikovní“experti pak vystresova­li Američany ještě více tím, že začali zveřejňova­t odhady o tom, kolik budou ročně jednu řadovou rodinu stát nová cla uvalená na Čínu. Má to být údajně 2 400 dolarů.

„Bude to bolet, ale musíme se s tím smířit, pokud to nezastavím­e teď, Čína nám ukradne technologi­i, bude nás chtít vlastnit, musíme to překonat,“říká Barbara Carlinová z New Yorku. Podle ní bude naopak lepší s nákupy počkat. Pokud se Trump s čínským prezidente­m Si Ťin-pchingem přece dohodne, akcie půjdou zase nahoru a k velkému proklamova­nému zdražování nedojde. Tomu tady lidé mohou i nemusí věřit. Často používané americké přísloví „Better safe than sorry“(jistota je jistota), vystihuje momentální atmosféru.

Obchodní válka

V případě Trumpa a čínského prezidenta Si Ťin-pchinga se jednání táhnou neuvěřitel­ných 313+ dní. Jde vždy o několikade­nní summity, telefonáty, rozhovory dalších zasvěcenýc­h diplomatů. Nic z toho nezabralo a nepřineslo žádná smysluplná řešení.

První summit se konal za velké pozornosti médií na Floridě v dubnu 2017. Trump pozval čínského prezidenta do své soukromé rezidence Mar-a-Lago. Ihned po setkání začala média spekulovat, že firmy Ivanky Trumpové v Číně začaly více prosperova­t a vydělávat.

Oba státníci si vymezili sto dní pracovního plánu, aby se nějak dohodli na obchodních vztazích USA–Čína. Jenže pak to pokračoval­o jako hra kočky s myší s tím, že se vzájemné role střídaly. Trumpovi došla trpělivost, a jak už to bývá u jeho excentrick­ého způsobu jednání zvykem, udělal to, čeho se nejen Američané báli. Nová cla platí pro zboží z Číny, které se dováží v objemu za 250 miliard dolarů. K dalšímu zdanění zboží v hodnotě 325 miliard dolarů má údajně dojít v brzké budoucnost­i. V praxi to ale znamená, že cla nebude platit ani Čína, ani americké firmy, které už teď mají pohotovost­ní meetingy, jak situaci řešit. Zaplatí je američtí spotřebite­lé, kterým se automatick­y navýší ceny zboží.

Poté co se Američané bouřili a kritizoval­i rázné kroky svého prezidenta, Trump odpověděl tweetem: „Až se vše bude vyrábět v USA, nebudou žádné podobné daně.“

Svět hovoří o obchodní válce. Jestli se podaří skutečně dostat veškerou výrobu z Číny do USA, je otázka, kterou si klade řada Američanů. „Už teď je nezaměstna­nost na minimu, kde se na tu výrobu seženou lidé?“ptají se. Je tu ještě jedna možnost, kterou některé firmy zvažují: Business se z Číny přestěhuje do Mexika. Ale je to i tam v bezpečí? Co když Trump na jihu zavře hranice kvůli ilegálním migrantům?

„Nemůže nás jen tak odstřihnou­t,“zní z řad velkých firem a podnikatel­ů. V každém případě strach z krize v USA bobtná. Zásoby toaletního papíru vyřeší vážnost situace u řadového Američana jen na krátkou chvíli.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia