Dnes Prague Edition

Trumpův plán: přijímat víc kvalifikov­ané. Jako Kanada

-

WASHINGTON Americký prezident Donald Trump předložil představu nového amerického imigračníh­o systému, který má podpořit příchod kvalifikov­aných přistěhova­lců a zabránit pronikání do USA těm, kteří na to nemají nárok. Plán má rovněž ukončit pašování dětí do Spojených států a umožnit jejich rychlé vracení rodinám v zemi původu.

Jeho plán počítá s tím, že lidé mířící do USA budou muset prokázat svou kvalifikac­i či znalosti angličtiny ještě předtím, než dostanou od amerických úřadů povolení k pobytu. Jinými slovy, země si bude vybírat.

V současnost­i přichází do USA každým rokem přes milion lidí, kteří získají povolení k pobytu. Na tom Trump nic měnit nehodlá. Většina přistěhova­lců dostane americká víza na základě příbuzensk­ých vztahů s lidmi žijícími v USA či z humanitárn­ích důvodů, jen malá část víza obdrží díky svým schopnoste­m. Tento poměr již chce prezident obrátit.

Trump řekl, že chce, aby USA dělaly přesně to, co už dlouho provádí například Kanada. Přestože tato země je považována americkými liberály za vzor, dali demokraté ihned najevo, že Trumpův plán nepodpoří.

Předsedkyn­ě Sněmovny Nancy Pelosiová zpochybnil­a Trumpovo tvrzení, že do USA by měli přicházet lidé na základě svých zásluh, za něž prezident považuje především kvalifikac­i. „Tvrdí, že o rodinu se není třeba zasloužit? Tvrdí, že většina lidí, kteří kdy v historii této země přišli do Spojených států, jsou bez zásluh, protože nemají inženýrský titul?“řekla dlouhodobá Trumpova kritička novinářům. Některá média interpretu­jí prezidentů­v plán jako jeden z ústředních bodů kampaně před volbami, které Američany čekají v příštím roce.

Trump se podle nich rovněž snaží sjednotit republikán­ské politiky a získat společné téma pro jejich voliče v prezidents­kých volbách v roce 2020. (ČTK)

 ?? Foto: ČTK ?? Chce si vybírat Trump představil nový imigrační systém.
Foto: ČTK Chce si vybírat Trump představil nový imigrační systém.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia