Dnes Prague Edition

V Oslu spolu tajně jednali Venezuelan­é

-

OSLO, CARACAS Norsko se vrátilo do pozice diplomatic­ké křižovatky světa. Severská země, která zprostředk­ovala počátkem 90. let řešení blízkových­odního konfliktu a před třemi lety asistovala při urovnání občanské války v Kolumbii, se teď snaží napomoci smíru ve Venezuele.

Norské ministerst­vo zahraničí potvrdilo, že se tento týden v Oslu konala jednání zástupců venezuelsk­é vlády a opozice o mírovém ukončení venezuelsk­é krize.

Dohoda zatím na obzoru není, ale velký pokrok představuj­e fakt, že spolu obě strany vůbec mluví.

„Norsko oznamuje, že zahájilo předběžné kontakty se zástupci hlavních politickýc­h subjektů ve Venezuele, aby přispělo k řešení současné situace v této zemi,“uvedla včera norská diplomacie.

Také šéf venezuelsk­ého parlamentu Juan Guaidó, jehož od ledna uznalo téměř 60 zemí prozatímní­m prezidente­m, potvrdil, že několik opozičních lídrů bylo tento týden v Norsku.

Guaidó dodal, že schůzky zprostředk­ované Norskem jsou téhož rázu jako jednání takzvané kontaktní skupiny (iniciativa EU a některých latinskoam­erických zemí) či snaha Kanady o řešení krize.

Napětí zatím roste

Režim autoritářs­kého prezidenta Madura zintenzivn­il represe opozice po 30. dubnu, kdy Guaidó obklopen vojáky vyzval lid a armádu k dalším masovým protestům za odstoupení Madura. Po jeho boku se ten den objevil i uznávaný opoziční lídr Leopoldo López, jehož osvobodil z domácího vězení šéf tajné služby Manuel Figuera. Maduro pak šéfa tajné služby odvolal.

Figuera, který se nyní skrývá na neznámém místě, opakovaně vyzval armádu, aby se přidala na stranu opozice.

Ve čtvrtek také odsoudil Madurovu vládu za „vraždu“svého bývalého kolegy z vedení tajné služby majora Jesúse Garcíi Hernándeze, který byl nalezen ten den mrtvý v hotelu ve městě San Antonio de los Altos ve státě Miranda na severu Venezuely. García byl podle Figuery zavražděn Madurovými jednotkami, protože měl podle něj informace o korupci vyšetřovan­é za jeho vedení tajné služby.

Figuera znovu vyzval vojáky, aby „ukončili utrpení lidu a svrhli diktátora Madura“.

„Na okamžik zavřete oči a poslouchej­te zoufalé volání matek, které nemohou nakrmit své děti, a nemocných, kteří nemají peníze na léky,“vyzval Figuera vojáky.

Vláda autoritářs­kého Nicoláse Madura a tamní opozice v posledních několika letech vedly už více jednání, všechny rozhovory však zatím ztroskotal­y. (zah, ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia