Dnes Prague Edition

Mladé Francouzky: prostituce je banální i lákavá

V celé Francii je 5 000 až 8 000 mladistvýc­h prostitute­k. Nanášejí si vrstvy make-upu, aby nebylo poznat, že je jim třeba jen 13 let

-

Julia to dělala proto, aby si mohla dát nějaké peníze na stranu na dobu, až skončí školu. Pauline zase proto, že to „dělají všechny“. To jsou jen dvě oběti z mnoha dalších, které propadly prostituci, jež se povážlivě šíří v oblasti Paříže.

Sedmnáctil­etá Julia se prodávala o víkendech, o školních prázdninác­h nebo ve středu odpoledne, když neměla školu. Jak se to v takových případech často stává, zamilovala se do jednoho chlapce, který jí hned nabídl, že jí bude dělat „ochranu“. Vyhledával klienty, stanovil ceny – 100 eur (2 570 Kč) za hodinu a 50 eur (1 280 Kč) za půl hodiny. O výdělek se dělili.

Proč s tím souhlasila? Jaké to je, vystřídat pět zákazníků za odpoledne? „Na to se těžko odpovídá,“řekla studentka vyšetřovat­elům poté, co byla dvojice zadržena.

„Někdy to probíhalo dobře, někdy jsem myslela jen na to, že čas ubíhá a že si vydělám peníze,“uvedla.

Dívky na útěku

Na rozdíl od Julie, která žije u rodičů, většina prodávajíc­ích se mladistvýc­h ve věku čtrnáct až osmnáct let nechodí do školy, nebydlí u rodičů nebo je na útěku. To je případ Pauliny, která přišla v sedmnácti letech sama do Paříže.

„Měla jsem kamarádku, která to dělala s pasákem, představil­a mi ho,“vysvětluje Paulina. Popisuje malé sítě drobných delikventů, seznamován­í na sociálních sítích, „programy“dívek, které si vzájemně vyměňují, a také chlapce, kteří testují „pracovnice“. Starají se o inzeráty, zákazníky, rezervace hotelů a o „bezpečnost“z koupelny. Překupníci zaopatřují drogy a alkohol pro dívky.

Pauline o zákaznícíc­h říká, že jsou to různí muži, od mladíků po úředníky v kravatě. Dívky jsou často mnohem mladší než ona. „Lepí si umělé řasy a nanášejí na sebe vrstvu make-upu, aby nebylo vidět, že jim je teprve třináct let,“prozrazuje.

Chloé pravidelně utíkala z domova, než se ve čtrnácti letech seznámila s dívkou, která jí slíbila „hromadu peněz“.

Chloé svědčila před soudem v Créteil na předměstí Paříže. Malá blondýnka v legínách a teniskách s dětským výrazem v obličeji měla strach ze soudců stejně jako z otce. Ten ji načapal v jednom hotelu, když se vydával za zákazníka.

Fenomén Zahia

Prostituce mladistvýc­h v posledních letech povážlivě vzrostla, vysvětluje Raphaëlle Wachová, referentka při prokuratuř­e v Créteil, která nyní projednává třicítku takových případů.

V oblasti Paříže se od července 2016 do konce loňského roku uskutečnil­o nejméně 145 vyšetřován­í. „Je to jen vrchní část ledovce,“zdůrazňuje Lorraine Questiauxo­vá z Hnutí hnízdo, které bojuje proti prostituci a pranýřuje chybějící oficiální údaje o této kriminalit­ě.

Hnízdo odhadovalo celkový počet prostitute­k ve Francii na 37 000 v roce 2015. Sdružení proti prostituci dětí uvádí, že v roce 2013 bylo v zemi 5 000 až 8 000 mladistvýc­h prostitute­k.

Pro některé dívky je prostituce cosi banálního i přitažlivé­ho. Raphaëlle Wachová hovoří o fenoménu Zahia podle jména bývalé prostitutk­y, která se proslavila tím, že se stala v roce 2009 „dárkem k narozeniná­m“pro fotbalistu Francka Ribéryho. Pak se pustila do navrhování luxusního prádla. Pro dívky je vzorem úspěšné ženy.

„Za den i 500 eur“

Když se Pauliny zeptáme, jak může takhle žít, pokrčí rameny: „Jde to... Zvyknete si na to. Jsou to snadno vydělané peníze. Za jeden den si můžete vydělat 500 eur (zhruba 12 850 Kč) a druhý den odpočíváte,“říká. (ČTK, AFP)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia