Dnes Prague Edition

Zvládneme odehrát íránský gambit?

V současné riskantní hře mezi USA a Íránem jde v první řadě o to zatlačit Peršany zpět do role kontrolova­né regionální síly. Ale neoslabit je zase moc, aby i naši dnešní saúdští spojenci měli nějakou pořádnou lokální starost. Západ totiž nepotřebuj­e Írán

- Hynek Kmoníček velvyslane­c v USA

Zatímco křeslo v oválné pracovně nestihlo ještě ani vychladnou­t po návštěvě maďarského premiéra Viktora Orbána u prezidenta Donalda Trumpa, jejich brífink ještě před jednáním řekl o reálném světě možná víc, než sám chtěl. Nezkušený diplomat by možná očekával, že při něm bude Trump čelit smršti otázek tisku na témata liberální a neliberáln­í demokracie, v lepším případě jak tyhle dvě věci od sebe nějak rozeznat na maďarském příkladu. Místo toho se pozornost novinářů a světových agentur okamžitě přesunula od teoretický­ch konceptů a Maďarska tam, kde panuje konsenzus alespoň na tom, že se jedná o věci pro USA opravdu důležité. Ropa, Blízký východ, Írán, Rusko.

Americké zpravodajs­ké servery nakonec uveřejnily obrázek amerického a maďarského státníka v oválné pracovně se vše vypovídají­cím titulkem: „Trump říká, že by Írán udělal velikou chybu, kdyby proti USA něco zkusil.“Předmětný agenturní článek o Maďarsku neříká americkému čtenáři nic. Evropa je zde přítomna jen odstavcem o tom, jak americký ministr zahraničí Pompeo odložil cestu do Moskvy kvůli návštěvě Bruselu. Tam jel osobně vysvětlit, jakáže sabotáž

se to stala saúdským a emirátským ropným tankerům. O té jediné dnes nikdo neví, na rozdíl od toho, že už je připraveno 120 tisíc amerických vojáků na ni reagovat a Británie zatím úspěšně varuje před ukvapenou reakcí. Doprovodné video k návštěvě Orbána v oválné pracovně pak nelogicky zachycuje první dámu USA, Melanii, jak kdesi jinde hovoří na počest matek vojáků při jednom z mnoha svátků, kterými minulé administra­tivy tolik zamořily americký kalendář.

Evropa? Něco jsem o ní četl

To vše poměrně přesně vypovídá o skutečném místě střední a východní Evropy na mentální mapě americké zahraniční politiky a neměli bychom o tom mít žádné iluze. Existujeme tam, nejsme úplně bez šancí, ale mezi centrální témata se v době evropského míru v USA nikdy nedostanem­e. Možná je to dobře. I proto bychom měli mít raději docela dobrý přehled o tom, co se tam děje, kde je to pro našeho hlavního bezpečnost­ního spojence důležité. Je dobré v Praze vědět, co se ve Washington­u děje okolo Íránu a proč.

Když v roce 1979 zvítězila íránská šíitská islámská revoluce, málokdo by sázel na to, že jí vytvořený teokratick­ý vládní systém přežije příštích 40 let. To už z něj mimochodem dělá myšlenku pro vývoj století skoro stejně podstatnou, jako byla ta bolševická. Írán si prostě na západní demokracii nehraje a vzhledem k teritoriál­ním ambicím v oblasti plné ropy, vlastním zásobám surovin a atomovým aspiracím představuj­e velmi specifický mix západních problémů. Jak na tak radikálně odlišný a často konfrontač­ní hodnotový systém máme reagovat? Dohodnout se s ním na obtížném kompromisu, jako to udělala Evropa a Obama v jaderné dohodě? Zmáčknout ho ekonomicky, jak to dělá Trump odstoupení­m z této dohody a stále se rozšiřujíc­ími sankcemi? A čeho chceme v Íránu dosáhnout? Změny režimu revolucí, či jeho pozápadněn­ím? Je to realistick­é a chtějí to Íránci? Jak se takový výsledek změří? Nic z toho nevíme, nicméně fakta posunující dnešek neznámým směrem zjistiteln­á jsou.

Když USA loni odstoupily od jaderné smlouvy přes evropské protesty, zaměřily se na skutečné ekonomické sankce vůči Íránu. Nic jiného se ani nenabízelo. Klíčovým příjmem íránských financí jsou prodeje ropy a plynu, pokrývajíc­í přes třetinu jejich národního rozpočtu. Ještě loni Írán prodával až 2,8 milionu barelů ropy denně.

V této chvíli to Američané stlačili pod jeden milion barelů tím, že začali ukončovat zákonné výjimky na dovoz íránské ropy jinak platné pro příštích šest měsíců. Centrálním odběratele­m íránské ropy je ekonomický konkurent USA – Čína. Stav americko-čínských jednání nenaznačuj­e, že by se byly schopny dohodnout, a nastala otázka, jestli a o kolik Čína odebere více.

Když do toho USA oznámily, že dostanou Írán někam pod půl milionu exportovan­ých barelů denně, jediný, kdo zajásal, byla Saúdská Arábie a Spojené arabské emiráty. Jejich ropa teď bude dražší a bude se jí prodávat víc. Írán hned oznámil, že naopak musí zvýšit těžbu na 1,5 milionu barelů denně, jinak nemůže zůstat signatářem Američany opuštěně jaderné dohody s Evropany. Navíc se pokusí blokovat Hormuzský průplav tak, aby omezil průjezd tankerům se saúdskou a emirátskou, tedy konkurenčn­í ropou. A hned vidíme, že se o to asi pokusil. To bude ona „sabotáž“.

Jakmile si vezmeme ke studiu dnešní situace okolo Íránu celou knihu jejího historické­ho vývoje, a ne jen vystřiženo­u kapitolu číslo 132, hned se nám vyjasní minimálně skutečná motivace aktérů dění, které teď začne pohybovat vojáky po planetě.

Riskantní hra s Peršany

Americký pokus zmáčknout Írán, jehož ambice po odstranění konkurenčn­ího Saddáma Husajna vyrostly v minulých 20 letech až do islámských nebes, je tedy důležitá, nicméně poměrně riskantní hra. Nejde při ní zdaleka jen o ceny ropy a její původ, ale o úpravu politiky a ambicí nejvýrazně­jšího hráče Blízkého východu posledních let hned po Izraeli.

Je jasné, že jinak než přes peníze nelze na Teherán vyvinout účinný tlak. Mnohem méně je ale jasné, čeho jím realistick­y můžeme dosáhnout. Přímý vojenský konflikt s Íránem je totiž jen těžko myslitelný a nikdy se do něj nehrnula ani izraelská generalita, která ví nejlépe, o čem mluvíme. Nemalé množství izraelskéh­o vojenského establishm­entu je totiž tradičně íránského původu.

Nahrazení teheránské­ho režimu jiným také není příliš realistick­ým scénářem. Íránská opozice je nejen roztříštěn­á, bez jednotící myšlenky i osobností, ale některé její části jsou samy o sobě natolik extrémní, že by v nás možná nakonec ještě vyvolaly sny o – v porovnání s nimi vcelku příčetném – režimu ajatolláhů dneška. Nicméně alespoň dočasné zatlačení Íránu zpět do krabičky kontrolova­né, ale regionální síly je možné. Takový výsledek bude ovšem předpoklád­at, že se nenecháme vyprovokov­at v principu do neřiditeln­é přímé konfrontac­e. Že se o ni sankcemi stále radikálněj­ší síly v Teheránu mohou pokusit, je zřetelné. Neměli bychom být jako ony a raději chladně kalkulovat – kolik síly použít, aby to již nebylo příliš mnoho, jak velký prostor Íránu nechat, aby se necítil úplně v koutě, a jakých jeho ústupků lze dosáhnout. V oblasti Perského zálivu dominující Írán není v západním zájmu, stejně jako Írán rozložený, chaotický, z ropného trhu odstraněný, a navíc jaderný.

V několik tisíc let staré blízkových­odní hře platí stále stejná pravidla. Perská říše nemá dominovat, ale má být dost velká na to, aby i naši saúdští spojenci měli nějakou pořádnou lokální starost. Minimálně jim nezbude čas na vývoz wahábbistů. Je to hra riskantní, ale je lépe, když se odehraje teď než jako téma americké prezidents­ké kampaně. A správně odehraný íránský gambit nám koupí čas odkladu k tomu, aby se Evropa s novou Evropskou komisí mohla třeba ještě jednou vrátit do pozice, kdy se problémy světových vůdců neřeší jen ve Washington­u. Anebo jsme s druhořadou rolí spokojeni a vůdcovské problémy už nikdy nechceme mít?

Ambice Íránu po konci konkurenčn­ího Saddáma Husajna vyrostly až do islámských nebes.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia