Dnes Prague Edition

Wagnerové i Vágnerové, pozor!

- Miroslav Bobek ředitel Zoo Praha

Předpoklád­alo se, že vyhynul či byl vyhuben s pásovci či s mastodonty. Pro vědu byl popsán na základě pozůstatků z vykopávek předkolumb­ovských kultur v argentinsk­é části Gran Chaca. Stalo se tak roku 1930 a z té doby pochází i jeho vědecké jméno Catagonus wagneri, pekari Wagnerův.

Na počátku 70. let přišel zoolog Ralph Wetzel s překvapivý­m sdělením: V Gran Chacu objevil žijící zástupce domněle vyhynulého/vyhubeného sudokopytn­íka! V té době se pekari Wagnerův nepříliš početně vyskytoval jen v trnitých lesích Gran Chaca a postupem času se zařadil mezi ohrožené druhy. Jeho současné stavy v přírodě nejsou známy; v nejlepším případě půjde o tisíce jedinců. Proto v Paraguayi funguje výzkumná a chovná stanice pro pekariho Wagnerova – Proyecto Taguá – a v rámci evropských zoo probíhá od roku 2015 záchovný program tohoto druhu. Zapojila se do něj i Zoo Praha, pro kterou kurátorka Barbora Dobiášová získala v roce 2016 čtyři pekari Wagnerovy.

Šlo o prestižní záležitost, ale příliš jsme nečekali, že by vzbudili větší zájem veřejnosti. Jde sice o ohrožené, ale přece jen „prase“. Byly to liché obavy. Roli sehrála i skutečnost, že v Česku žije 2 689 Wagnerů a Wagnerovýc­h, 668 Wágnerů a Wágnerovýc­h, 3 738 Vágnerů a Vágnerovýc­h a 454 Vagnerů a Vagnerovýc­h. Myslím, že díky jmenovcům a zejména jejich (škodolibým?) přátelům je pekari Wagnerův v počtu sponzorů a adoptivníc­h rodičů hned za populární gorilou nížinnou.

A nyní je tu další příležitos­t. Naši pekari mají dva potomky. Narodili se před dvěma týdny. Jsme přitom teprve třetí evropská zoo, kde se to podařilo! Narození přišlo jen pár měsíců poté, co desítky pekariů v Proyecto Taguá podlehly neznámé smrtící chorobě, která asi sužuje i volně žijící populaci. Význam chovu v zoo tím nabyl na významu. Ať se jmenujete jakkoliv, budeme vám vděčni, když jej podpoříte! Podrobnost­i najdete na www.zoopraha.cz/wagner.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia