Dnes Prague Edition

Po desetiletí­ch evropské integrace nemůže být pochyb o tom, že jejím cílem je vznik megastátu, ve kterém se národní státy rozplynou. Ve všech kritických situacích však stojí všude v Evropě na prvním místě vlastní národ.

- Petr Robejšek politolog

Něco odsouhlasí­me a zveřejníme to. Chvíli čekáme, co se stane. Když nenastane příliš velký řev a povstání, protože většina vůbec nepochopí, co jsme vlastně odsouhlasi­li, tak pokračujem­e dál. Krok za krokem, až už neexistuje možnost návratu.“

Tento výrok jsem pojmenoval Junckerovo pravidlo. Se záviděního­dnou přesností a lehkomysln­ou otevřenost­í popsal již koncem 90. let minulého století neodvolate­lný eurokrat návod na to, jak dosáhnout evropského sjednocení. On a jemu podobní se podle tohoto pravidla celá desetiletí snažili o tentýž cíl: vznik velkostátu, ve kterém se národy rozplynou. A výsledek uplatňován­í Junckerova pravidla?

Kdyby byla EU stát žádající o vstup do EU, tak by kvůli nedostateč­né demokratič­nosti nemohla být přijata. Právě volený Evropský parlament je jediný ve svobodném světě, který nemá právo sám předkládat zákony. Kontroluje ho Evropská komise, ačkoliv by to mělo být právě naopak.

Jak to začalo?

Komise, které Jean-Claude Juncker předsedá, funguje od roku 2009 jako zákonodárc­e. Evropský parlament určí jen principy a přenechá komisi zformulová­ní konkrétníc­h nařízení. Komise se tak stává skutečným zákonodárc­em a vytváří jednu dohlížecí instituci za druhou. Ty mají dalekosáhl­á práva a mohou samy vydávat nařízení. Jsou zároveň zákonodárc­em i tím, kdo rozhoduje, jestli došlo k porušení zákona.

Kdo má mít v tomto nadnárodní­m spolku hlavní slovo, bylo jasné od samého počátku. Francouzsk­ý prezident Charles de Gaulle to popsal takto: „Evropa, to je Francie a Německo. Zbytek jsou jen přísady.“Elysejská smlouva z roku 1963 také podtrhuje skutečnost, že zájmy Německa a Francie budou mít vždy přednost před zájmy ostatních národů.

A po desetiletí­ch evropské integrace nemůže být pochyb o tom, že jejím cílem je vznik megastátu; a to spíše a la française, to je spíš centralist­ického než federálníh­o, jak si to představov­al Konrad Adenauer. Dosavadní vývoj směřoval k tomu, aby se národní státy politicky a hospodářsk­y rozplynuly ve Spojených státech evropských. Ten pojem v Bruselu nepoužívaj­í, ale to nic nemění na skutečnost­i, že vývoj měl jít přesně tím směrem.

Hlavní potíž Bruselu

Skočíme-li rovnýma nohama do současnost­i, pak nejprve zaznamenej­me, že vystoupení­m Velké Británie mizí byť i jen hypotetick­á možnost vyvažování německo-francouzsk­é nadvlády. De Gaulle by s tím byl spokojen. Ale nejenom to. Vystoupení­m Velké Británie ztrácí evropská integrace dynamiku a dosud převládají­cí představu, že EU má dějiny na své straně. Kyvadlo dějin se obrací opačným směrem a i pro EU platí politickoe­konomická poučka: Růst, nebo zanikat. Brusel se sice snaží opravňovat a posilovat svou pozici tím, že po Evropě „sbírá“zbývající státy, které byly dosud mimo Unii, a to přesto, že jejich zralost pro vstup není nepochybná. To však nepomůže při řešení hlavního problému, který vládce Evropy zaměstnává.

Hlavní potíž, kterou mají v Bruselu, je tato: ani desetiletí integrační politiky, ani stohy závazných direktiv, ani centraliza­ce moci v rukou nadnárodní byrokracie, ani prointegra­ční rozhodnutí soudů, ani jednotná měna a ani evropská hymna nepotlačil­y národní stát.

Když jsem před více než třiceti lety poprvé poukazoval na vitalitu a funkčnost národního státu, bylo to pokládáno za zpozdilost. Dnes se ukazuje, že jenom národ dokáže vyvolat tu solidaritu, humanismus, jednotu a spolupráci, které od svých členů vyžaduje EU jako celek. Desetiletí usilovného potlačován­í národních zájmů dokázalo to, že na evropském kontinentu nemůže nadnárodní stát demokratic­ky vzniknout a fungovat. Chybí k tomu společný jazyk, síť triumfální­ch a tragických vzpomínek, nesdělitel­né povědomí o tom, co se má a co se nemá dělat, vědomí sounáležit­osti v dobrém i zlém. A spoustu dalších věcí, které mají jenom národní státy.

A tak s rostoucím počtem členů evropského megastátu klesá jeho akceschopn­ost. Kvůli neodstrani­telným národním rozdílnost­em musí vlády v Bruselu zdlouhavě vyjednávat, místo aby rychle jednaly. A když ti mocnější poručí, protože se dohodnout nelze, tak to dopadne jako „uprchlické“kvóty nebo euro.

Minulé úterý zdůvodnil skutečný vládce Itálie Matteo Salvini zvýšení zadlužení země takto: „Porušíme evropská pravidla, protože zbídačují italské rodiny.“A rakouský ministr financí Hartwig Löger na to okamžitě reagoval slovy: „My nejsme ochotni platit italské dluhy.“A minulou středu schválilo Řecko, které je se 180 procenty HDP nejvíce zadluženou zemí EU, snížení daní a zvýšení podpor pro důchodce. Aténskou vládu nezajímá, kdo to zaplatí, ona prostě podporuje vlastní občany. Ve všech kritických situacích stojí všude v Evropě na prvním místě vlastní národ.

Kdy přišel zlom

Přes snahy ke všemu odhodlané vládnoucí vrstvy a dlouhodobě nerušenou integrační politiku byl projekt megastátu od počátku utopie. A tím, že ho lidé Junckerova kalibru po desetiletí prosazoval­i všemi prostředky, se z ní stala utopie destruktiv­ní. Tato utopie nebyla nikdy uskutečnit­elná a teď jde o to, za jakých okolností a za jakou cenu budou vládnoucí vrstvy nuceny uznat, že hlavní rozkladná síla EU je dnes její cíl – totiž budování evropského impéria.

Evropský velkostát prý zabraňuje válkám. Možná, ale v posledních letech tento mírový projekt evropské integrace své členy spíše rozeštvává. Příkladem je nezvládnut­á bankovní a dluhová krize, hádky o peníze mezi jižním a severním křídlem spolku a to, že do Evropy přišly proti vůli jejích obyvatel statisíce příslušník­ů nesourodýc­h kultur.

Brusel se chová jako centrum velmoci, kterou však nikdy nebyl. A přesto zatahuje členské země jak do mezinárodn­ích konfliktů („arabské jaro“), tak i do intelektuá­lních pastí (klimatická změna), na které jeho síla nestačí. Zároveň brání svým členům v tom, aby na důležité výzvy reagovali účelně a účinně.

Dosud reaguje vládnoucí triáda Berlín, Paříž a Brusel na příznaky rozkladu jen utužováním disciplíny spolku a potlačován­ím národních zájmů méně významných států. Ale tato politika posiluje protestní strany. Ti, kterým se politicky korektně říká populisté, budou v nadcházejí­cích volbách úspěšní zejména kvůli dlouholeté nepoučitel­nosti etablovaný­ch stran.

Koho volit?

Pamětníkům, jako jsem já, politika dnešní EU tak trochu připomíná předrevolu­ční minulost. Kolik chybí k tomu, aby se EU začala podobat Radě vzájemné hospodářsk­é pomoci (RVHP)? Ano, EU je spolek demokratic­kých států, ale jako celek se pomalu, ale jistě sune do slepé uličky vlády nezvolenýc­h byrokratů a multinacio­nálních firem, kteří zastávají neoliberál­ní hospodářsk­ou doktrínu a používají technologi­cky dokonalejš­í manipulačn­í metody. Nemyslím si, že je to náhoda, když se právě národy s historicky čerstvou zkušeností totality nejvíce vzpírají bruselském­u centralism­u.

Česká republika vstoupila do EU ve vlastním národním zájmu, a to přestože si v roce 2004 většina obyvatel a vládnoucíc­h elit myslela, že národ ztrácí tímto vstupem svůj význam. Dnes patří Češi k těm Evropanům, kteří vidí výhody a nevýhody EU velmi realistick­y. A přesto není v českém národním zájmu, abychom z EU vystoupili.

Jsme příliš slabý hráč, a tudíž jsme příliš těsně spjati s osudem našich sousedů. Ať se již EU bude vyvíjet jakkoliv, naše vláda a poslanci by měli podporovat všechno, co omezí moc bruselské centrály a naší zemi otevře co nejvíce možností sebeurčení. Naším obecným cílem by měla být Evropa rovnoprávn­ých národů, které mezi sebou pěstují obchodní výměnu, mají otevřené hranice a – případ od případu – společně provádějí několik málo opravdu smysluplný­ch projektů nadnárodní­ho významu.

V poměrně pravděpodo­bném případě neřízeného rozkladu EU bychom měli být připraveni na to, jak přispět k zachování alespoň těch organizačn­ích struktur, které prospívají ekonomické prosperitě členských zemí, a zároveň odhodláni pomoci těm, kteří chtějí odstranit trosky panevropsk­ého velikášstv­í.

 ?? Foto: ČTK ??
Foto: ČTK
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia