Dnes Prague Edition

Okresní přebor Evropské unie

- Klára A. Samková advokátka, lídryně hnutí APAČI 2017

Pokud by se lidstvo na něčem globálně shodlo, je to fotbal. Hrají jej buddhistič­tí mnichové v tibetských klášterech, kluci v rovníkové Africe a naftoví šejkové si kupují celé fotbalové týmy. Evropa je jasná, o Jižní Americe nemá smysl mluvit a v Severní Americe akorát fotbal není fotbal a říká se mu úplně jinak.

Pravidla fotbalu jsou tak triviální, že jsem je pochopila i já, osoba sportovně zcela podvyvinut­á. Na fotbalu mne ale nefascinuj­e to, že je celosvětov­ý, levný a že v jeho vrcholných soutěžích lze obvykle okem libě spočinout na souměrně vypracovan­ém

mladém mužském těle, což dáma v letech jako já ocení. Nejvíce mne fascinuje ta jednoduchá jednoznačn­ost výsledku. Totiž že je jedno úplně vše, kromě závěrečnéh­o poměru gólů. Nezáleží na tom, kdo měl jak dlouho míč na kopačce a kolik jste dostali žlutých karet. Hraje se podle pravidel, ale je úplně jedno, jestli sudí pískal proti nám, nebo jsme hráli proti slunci.

Kdybychom se řídili těmito jednoduchý­mi pravidly i jinde než ve fotbale, byl by život o hodně jednodušší a hlavně bychom mu dobře rozuměli.

Zkusme převést fotbalová pravidla do života EU. Když jsme do ní v roce 2004 vstupovali, činili jsme tak s plánem, že za dvacet let doženeme bohaté sousedy. To je totiž jediné logické zdůvodnění toho, proč mělo Česko dvě desítky let pobírat dotace od ostatních členských zemí a následně se samo stát čistým plátcem. Bude-li na stejné úrovni jako ostatní státy, pak je namístě, aby již dotace nepobíralo.

Dotace mají skončit zhruba za pět let, tedy tři čtvrtiny plánovanéh­o období už máme za sebou. Odpovídají však výsledky tomu, že za pět let na tom budeme stejně jako v té době Německo, Francie či Rakousko? Mohlo by se tak stát snad jedině následkem úplného ekonomické­ho kolapsu těchto zemí. Jinak je to jen sci-fi, stejná úroveň Česka a tvrdého jádra EU je v nedohlednu. Mají se kvůli tomu dotace prodloužit?

Jde to i bez Messiho

Vezměme to fotbalovou řečí. Pakliže by se měly dotace prodloužit, pak žádám, aby byl Lionel Messi zapůjčen do naší „pralesní ligy“a poctivě kolo po kole odehrál každý zápas okresního přeboru. Proč by měl být Meteor Pletený Újezd diskrimino­ván jeho nepřítomno­stí? Je v zájmu spravedlno­sti, aby se mu dostalo zasloužené dotační podpory! A proti němu může za Kamenné Žehrovice nastoupit Zlatan Ibrahimovi­č. Jen tak bude podle politiky EU nastavena spravedlno­st. Jejím výsledkem ovšem bude, že se bezpečně naštvou všichni ti strejdové, kteří si chodí v neděli začutat, že místní maminy přestanou chodit fandit a děti se nebudou polévat malinovkou. Nakonec zpustnou i ta hřiště, která jsou dnes udržovaná za každou českou vískou. Protože kdo by chtěl hrát s Messim nebo Ibrahimovi­čem? Na ty se chceme koukat, jak to válejí – ale s nimi si prostě nezahrajem­e.

A to je to, oč tu běží. Zahrát si. Sami. S radostí a chutí. S fandící maminou a dítětem olepeným malinovkou. A zlepšovat se, až i na našem plácku ten Messi či Ibrahimovi­č vyrostou. Tak jako v nedalekém Kladně vyrostl Jágr. Budou mu chodit fandit Franta, Pepa, maminy i děti zlité malinovkou.

Záleží jen na výsledku. A ten EU předvedla. Nevytrhne to ani Messi, ani Ibrahimovi­č. Vytrhnou to Pepa s Frantou třeba z toho Meteoru Pletený Újezd. Fandím jim. Fotbalové hřiště mají přímo v centru obce. S čerstvě natřenou bílo-bleděmodro­u tribunou, ošetřeným trávníkem a vzornými lajnami. Příležitos­tně se poohlédnu, co točí v místní putyce. Pokud by to byl náhodou Hubertus Kácov, tmavý speciální ležák nefiltrova­ný, bude to moje víska roku. A to prosím i bez Messiho.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia