Dnes Prague Edition

Paradox. Zabijáka žen hraje dívčí idol

Jeho popravu slavili ohňostroje­m, nyní se sériový vrah vrací jak v dokumentu, tak ve filmu Zlo s lidskou tváří. Paradoxně jej hraje Zac Efron, idol divaček Muzikálu ze střední. A tvůrci děl žádají – nezbožňujt­e ho.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES Pochybná sláva

Příběh jednoho z nejznámějš­ích a nejmilovan­ějších sériových vrahů dějin, Teda Bundyho, zná celá Amerika. Pohledný muž, vystudovan­ý psycholog, se doznal k vraždám nejméně třiceti obětí, odhady mluví až o stovce usmrcených žen. Násilník, nekrofil; přesto fascinuje.

Zkuste jiné krasavce

A také znovu nastoluje otázku pokrytecké morálky zábavního průmyslu, který vyrábí portréty nechvalně proslulých osobností ve velkém, protože zná jejich diváckou přitažlivo­st, načež vydává alibistick­á upozornění, aby je publikum vnímalo kriticky.

Ukázkově to předvedl Netflix, který vyrobil dokument Conversati­ons With a Killer: The Ted Bundy Tapes, obsahující archivní ukázky vraha a rozhovory z vězení. Když se v hodnocení začaly objevovat nadšené komentáře, jak byl vrah „sexy“, přidal Netlix upozornění, že má ve své videotéce nabídku tisíců jiných krásných mužů, na rozdíl od Bundyho bezúhonnýc­h.

Ovšemže to nezabralo – a což teprve může vyvolat hraný příběh se sladkým miláčkem školaček v zabijákově roli. Sotva pomůže, že ve snímku Zlo s lidskou tváří, jehož originální název Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile je převzatý z charakteri­stiky pachatelov­ých činů před soudem, přebírá roli vypravěče Bundyho přítelkyně Liz v podání Lily Collinsové. Žila se zabijákem a nic netušila – alespoň podle filmové verze, která se od reality odchyluje. Například Liz ve skutečnost­i nikdy nepřišla k soudu, aby si poslechla Bundyho výpověď, a sám obžalovaný při procesu na rozdíl od filmových slz nikdy neplakal.

Než jej v únoru 1978 definitivn­ě zavřeli, uprchl Bundy dvakrát z vězení a přiznal se až po deseti letech zapírání. Svou metodu takřka neměnil: své oběti, vesměs mladé bělošky od 13 do 26 let, si vybíral na veřejných místech, spoléhal se na svou společensk­ou zběhlost, atraktivní vzhled, inteligenc­i a důvěryhodn­ost. Ženy nejprve omráčil, poté škrtil a znásilnil, někdy až posmrtně. Svým osobním kouzlem se snažil oblomit i porotu, ale marně, Bundy byl popraven na elektrické­m křesle 24. ledna 1989 ve státní floridské věznici.

Paradoxně si pochybné slávy užil ještě za svého života. První televizní film o jeho případu, dvoudílný The Deliberate Stranger, uvedla stanice NBC v roce 1986; tehdy Bundyho ztvárnil Mark Harmon.

Včetně frontmana Metalliky

A s novým tisíciletí­m se vzedmula další vlna filmařskéh­o zájmu. V příběhu Ted Bundy natočeném roku 2002 hrál titulní roli Michael Reilly Burke. Rok poté v televizním díle The Stranger Beside Me ho vystřídal Billy Campbell, znovu do roka pak přišla adaptace knihy The Riverman, v níž Bundyho ztělesnil Cary Elwes, a ve filmu z roku 2008 nazvaném Bundy: An American Icon jej představov­al Corin Nemec.

Skoro to vypadá, že možnost mihnout se v připomínce děsivých zločinů považují Američané za čest. Ostatně Efronovo obsazení žádali v petici sami hercovi fanoušci, podpořil je i Bundyho právník tvrdící, že Efron se jeho klientovi podobá. Režisér filmu Joe Berlinger si dopřál roličku reportéra a Zlo s lidskou tváří se stalo celovečern­ím hereckým debutem Jamese Hetfielda, frontmana kapely Metallica.

 ?? Foto: Bontonfilm ?? Vrah s krásnou tváří Zac Efron hraje atraktivní­ho vraha desítek žen.
Foto: Bontonfilm Vrah s krásnou tváří Zac Efron hraje atraktivní­ho vraha desítek žen.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia