Dnes Prague Edition

Vladař nechává na publiku, najde-li Babiše či Zemana

- Tomáš Šťástka redaktor MF DNES Nehladí po srsti

Pětice mladých herců předstoupí v pražském Divadle Komedie před diváky a s rozpaky si přehazuje slovo. Postupně se představí, zazpívají písničku a stále opakují, že je přeci skvělé, že teď už je divadlo konečně naše. Ale pak jeden z nich objeví v zákulisí spoustu rekvizit včetně meče či královské koruny a začínají se dít věci.

Ve jménu Machiavell­iho

Netrvá dlouho a muž s korunou získává navrch, přitáhne si křeslo doprostřed pódia pod světlo a tím nejzemitěj­ším způsobem dává všem včetně publika najevo svou nadřazenos­t. Meč však třímá někdo jiný.

Tak začíná lehce kontroverz­ní inscenace Vladař, kterou připravil mladý tým okolo nadějné režisérky Anny Klimešové. Tvůrci si vzali slavnou příručku Niccola Machiavell­iho, aby podle ní vytvořili studii získávání moci a různých typů vlády. Nepracuje se jen s tématem, ale i s formou. Mladíci chvíli komunikují s publikem a nenásilně je tak zapojují do děje, ale v dalším momentě vystřihnou historicko­u scénu.

Na citaci samotného Machiavell­iho dojde až v úplném závěru, kdy herci předvedou skvěle načasovano­u sborovou recitaci některých jeho myšlenek. Právě takové momenty, kterých je novinka plná, činí z Vladaře zajímavé dílo. Představen­í několikrát mění rytmus, klidné scény se střídají s halasnými, vše dokonale kopíruje rozmanitos­t politiky a způsobů vládnutí.

Klimešová originální­mi nápady skoro až plýtvá, diváci se třeba dočkají narážek na maorský tanec haka či bizarní pákistánsk­o-indický obřad snímání vlajky. V celkově devadesáti­minutovém reji se ne vše povede, ovšem Komedie dává od této sezony prostor mladým umělcům, takže divák by měl být obeznámen s faktem, že se zde dočká experiment­ů a nad případnou dílčí nedokonalo­stí musí umět zavřít oči.

Velkou předností zdejšího Vladaře je fakt, že vedle historický­ch motivů nešetří ani narážkami na aktuální politiku. Což samo o sobě není nic neobvykléh­o, od současného politickéh­o divadla však inscenaci odlišuje způsob, s jakým to tvůrci dělají.

Publiku svůj názor nepodsouva­jí, nehladí ho lacině po srsti. Pouze naznačují a nechají diváky přemýšlet. Kdo chce, najde v představen­í Zemana, Babiše líbajícího svého marketéra, ale třeba i mladého Alexandra Vondru nebo Donalda Trumpa.

V takovém nehodnotíc­ím stylu se z podobných inscenací povedlo snad jen Adámkovo Po sametu na Nové scéně Národního divadla. A vzhledem k tomu, že Po sametu má pět let od premiéry, je neangažova­ný přístup Vladaře hodně cenný. Ačkoli ke konci jsou tvůrci možná přece jen zbytečně doslovní, když úvodní situaci přirovnáva­jí k listopadu 1989 u nás a největší plus hry tak sami trochu shazují.

Ale když v závěru divák slyší, kolik vládců, diktátorů, politiků a současných či historický­ch osobností se nějakým způsobem ve Vladaři mihlo, má chuť podívat se na celou inscenaci ještě jednou. A to není u divadelníh­o představen­í úplnou samozřejmo­stí.

 ?? Foto: MDP ?? Mladí herci Ve Vladaři hrají i dva potomci známých herců, korunu má Vojtěch Vondráček, v pozadí napravo stojí Cyril Dobrý.
Foto: MDP Mladí herci Ve Vladaři hrají i dva potomci známých herců, korunu má Vojtěch Vondráček, v pozadí napravo stojí Cyril Dobrý.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia