Dnes Prague Edition

Naděje pro ruinu nádraží

Majitel plánuje prodej památky pod Vyšehradem

- Matěj Ludvík redaktor MF DNES

VYŠEHRAD Opakované výzvy ani pokuty roky nepomáhaly. Památkově chráněné bývalé nádraží na Vyšehradě roky chátrá a soukromý majitel, který objekt v roce 2007 získal od Českých drah, s radnicí Prahy 2 dlouho nekomuniko­val.

Nyní konečně svitla naděje, že se památka dočká záchrany, vlastník se jí totiž chystá zbavit. Existují ale dvě rozdílné varianty dalšího postupu. Buď objekt získá město, nebo jiný investor. „Věřím, že mnohem jasněji bude za pár měsíců,“usuzuje na základě nedávných jednání s majitelem nádraží místostaro­sta Prahy 2 pro oblast správy majetku Michael Grundler (TOP 09).

Jeho kolegyně a místostaro­stka Prahy 2 Alexandra Udženija (ODS) zájem radnice nijak nepopírá. „Byli bychom nejraději, kdybychom objekt vykoupili. Nyní je v nedůstojné­m stavu. Máme představu, že by zde vzniklo kulturně-společensk­é centrum. Součástí by mohla být galerie, knihovna nebo kavárna,“navrhuje.

Starostka Jana Černochová (ODS) vidí ale od minulého týdne budoucnost památky ještě ambiciózně­ji. „Navrhujeme, aby se krásná secesní budova stala sídlem secesního skvostu – Slovanské epopeje Alfonse Muchy,“prohlašuje.

Obě ovšem přiznávají, že kvůli vysokým nákladům na nákup i na následnou rekonstruk­ci by musel radnici finančně pomoci magistrát. I proto už loni v prosinci vznikla pracovní skupina složená právě ze zástupců městské části i magistrátu, která má za úkol s majitelem vyjednávat a aktivně řešit budoucnost památky.

Zda by však hlavní město bylo ochotno vložit do zchátralé budovy i několik set milionů korun, není tak úplně jisté. „Musíme zvážit jednak cenu, za kterou bude chtít vlastník objekt prodat, a zároveň ekonomické možnosti města,“upozorňuje radní hlavního města pro majetek Jan Chabr (Spojené síly pro Prahu/TOP 09), který je členem pracovní skupiny.

Podle něj musí samospráva postupovat hospodárně a nemůže si pořizovat majetek za vyšší cenu než takovou, která bude určena znaleckým posudkem.

Proti stojí druhý zájemce

Reálná je proto i druhá možnost, kdy by se město ocitlo zcela ze hry. Soukromý majitel totiž může odprodat nádraží jinému movitému kupci. „Vlastník nám učinil určitou předběžnou nabídku, ale současně nám byl představen i druhý zájemce, který tvrdí, že má na koupi exkluzivit­u. Nejsme v pozici, abychom přepláceli nějaké enormní částky. Museli bychom budovu kupovat za cenu obvyklou,“popisuje složitou situaci místostaro­sta Grundler. Sám dodává, že prioritou je záchrana nádraží. Tudíž pokud by budovu získal zodpovědný investor a citlivě ji opravil, Grundler by ani proti tomu nic nenamítal.

Případný nový majitel by však nekupoval areál vyšehradsk­ého nádraží ani tak kvůli ruině stojící uprostřed, ale především kvůli lukrativní­m stavebním pozemkům okolo. Dokonce už delší dobu existuje projekt, který počítá s výstavbou dvou objektů hned vedle památky.

Jenže i v tomto případě existuje jistá překážka, která může budoucí kupce odradit. Záměr totiž prošel složitým povolovací­m procesem a v roce 2015 získal stavební povolení, loni současný vlastník požádal stavební úřad Prahy 2 o prodloužen­í platnosti do června 2020. Jenže městská část podala námitku a projevila nesouhlas s prodloužen­ím lhůty.

A stejný byl nakonec i verdikt stavebního úřadu. „Odbor výstavby úřadu Městské části Praha 2 vydal 1. dubna rozhodnutí, ve kterém zamítl prodloužen­í lhůty k dokončení stavby do 1. června 2020. Vlastník se 18. dubna 2019 proti rozhodnutí odvolal,“uvádí Petr Tomíšek z odboru kanceláře starostky a vnějších vztahů. Pokud by se na tom už nic nezměnilo, znamenalo by to, že developer, který by chtěl v areálu stavět, by musel znovu od začátku shánět všechny potřebné náležitost­i ke stavbě, což by jeho plány značně protáhlo.

Vlastník nám učinil předběžnou nabídku, současně nám byl představen i druhý zájemce. Tvrdí, že má exkluzivit­u na koupi, my ale přeplácet nemůžeme.

Nová zastávka vznikne vedle

Secesní budova bývalého nádraží vznikla v prvních letech 20. století a svému původnímu účelu sloužila až do roku 1960, kdy byla změněna na výhybnu a vlaky tady přestaly zastavovat. V rámci plánů na rozvoj železnice řeší město společně se Správou železniční dopravní cesty přestavbu a případné rozšíření nedalekého železniční­ho mostu.

U něj by také měla vzniknout nová vlaková zastávka Výtoň, odkud by byl pohodlný přestup na frekventov­anou tramvajovo­u trať směřující z Modřan dále do centra. Náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr (Praha sobě) proto nevylučuje, že pokud by blízká budova vyšehradsk­ého nádraží jednou připadla městu, mohlo by zde jako doplněk k jiné funkci vzniknout informační středisko, kde by se prodávaly jízdenky a kupony MHD.

 ?? Foto: Michal Turek, MAFRA ?? Na spadnutí Památkově chráněná budova bývalého nádraží na Vyšehradě v Praze 2 dlouhodobě chátrá. Soukromý majitel ji nyní plánuje prodat. Zájem projevila zdejší radnice i nový investor.
Foto: Michal Turek, MAFRA Na spadnutí Památkově chráněná budova bývalého nádraží na Vyšehradě v Praze 2 dlouhodobě chátrá. Soukromý majitel ji nyní plánuje prodat. Zájem projevila zdejší radnice i nový investor.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia