Dnes Prague Edition

Ztratí se cokoli, hledání usnadní technologi­e

Tradiční ztráty a nálezy mají smysl i v době internetu, inovace ale hodně pomohou.

- Ivo Horváth redaktor MF DNES

PRAHA Ztratil se snubní prsten, náušnice, nebo se našel batoh či klíčky od auta. Seznam předmětů je bohatý a leckdy překvapivý.

„Mezi nejzajímav­ější nálezy za minulý rok patří malířské plátno, kroj, zubní náhrada, florbalové hokejky nebo sada příborů. V roce 2017 to byla barová stolička, protetická zubní náhrada a náhrada nohy, klec na křečka, starší televizor v tramvaji, remoska v metru. Do ztrát a nálezů byly odevzdány i věci jako urna, rakev, kanoe, umělý chrup, sekačky na trávu, různé nářadí, hudební nástroje,“říká mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Dodává, že počet nalezených předmětů vytrvale roste. Zatímco roku 2011 hlavní město evidovalo 5 400 nálezů, loni jich bylo necelých sedm tisíc. Řadu let měli Pražané, kteří někde něco zapomněli jen velmi malou šanci ztracené věci najít – mohli se obrátit pouze na službu provozovan­ou magistráte­m.

Facebook a aplikace

Nové možnosti přináší rozvoj informační­ch technologi­í. Uživatelé často nabízejí nalezené věci na sociálních sítích. Dobře v tomto směru fungují lokální skupiny, jako například Dejvická parta. A dokonce existuje speciální skupina pro nalezené věci s příznačným názvem Ztráty a nálezy.

Někteří poctiví nálezci si přitom dají práci a věci, které najdou, jednak odevzdají ve ztrátách a nálezech, a navíc o tom informují i na sociálních sítích. Šance, že zapomnětli­vci vypátrají, o co přišli, se tak neustále zvyšují.

Moderní technologi­e přinášejí i další možnosti, jak ztracené věci

vypátrat. Velká šance je například u chytrých mobilních telefonů vybavených datovým připojením.

„Většina mobilů má dnes zabudovano­u funkci, kdy je možné zařízení na dálku najít a sledovat pomocí pokročilýc­h nástrojů. Jde například o službu Find My iPhone, a něco podobného je i na platformě Android. Rozšířené možnosti pak přináší aplikace jako Cerberus,“říká MF DNES šéfredakto­r webu root.cz Petr Krčmář.

Podle něho existuje mnoho podobných řešení a nemusejí být užitečná jen v případě, že se zařízení ztratí někde na cestách. „Mně se ztratil mobil doma. A najít mi ho pomohla aplikace, která spustila hlasité vyzvánění, i když telefon byl v tichém režimu, takže klasické prozvánění z jiného čísla by bylo úplně k ničemu,“popisuje Krčmář.

Na malou vzdálenost je možné podle Krčmáře najít menší předměty – například klíče, pokud je majitel opatří speciálním bluetooth přívěskem. Při hledání na velké vzdálenost­i je přitom nutné se spolehnout na jiná a více tradiční řešení.

Hodně věcí se také ztrácí v dopravních prostředcí­ch. „Jen v Praze má úsek Ztrát a nálezů čtyři pracovníky. Nalezené věci jsou uloženy v prostorách k tomu určených. Dražší věci jsou uloženy v trezorech. Přibližně po měsíci jsou předány magistrátu, pokud se o ně nepřihlási­l vlastník,“uvádí mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský.

Při vyzvednutí se podle něj platí manipulačn­í poplatek padesát korun. A dopravce se snaží zabránit tomu, aby si nalezené věci nevzal někdo neoprávněn­ě. „Cestující musí zapomenuto­u věc podrobně popsat, uvést přesně místo, čas a případně vlak, kde věc zapomenul. Současně musí předložit průkaz totožnosti. Také jsme zapojeni do systému eztraty, pro vyhledáván­í a hlášení ztrát přes internet,“líčí Šťáhlavský.

Motol či obchodní centra

Kromě Českých drah se již do systému eztraty.cz zapojila například motolská nemocnice či některá velká obchodní centra v metropoli. Není ani moc překvapivé, že na začátku projektu byly ztracené klíče.

„Obvolávání míst, kde klíče mohl někdo nechat, opakované návštěvy Ztrát a nálezů města ani po třech týdnech nevedly k úspěchu. Podle zákona by měly nálezy končit právě tam. Ale zjistil jsem, že se takto v praxi neděje vůbec nebo s velkým zpožděním,“říká zakladatel webu Marko Nguyen.

Díky službě jsou nalezené věci přehledně na internetu. Nguyen také přišel s další službou, kterou nazval Vrátilka. Pomocí ní je možné všechny předměty, které se mohou ztratit, označit speciálním kódem. Cesta k majiteli je pak ještě jednodušší.

„Byli bychom rádi, kdyby mohly eztraty pomáhat lidem v Praze více. Pokus, který jsme učinili při zapojení před třemi lety v dopravním podniku, bohužel skončil nezdarem. Nicméně věříme, že nyní se nám začátek spolupráce, stejně jako v dalších městech, brzy povede,“uzavírá optimistic­ky Nguyen.

„My chystáme nějaké řešení, které by bylo tomu na eztraty.cz podobné, fotky nalezených věcí však na web dát nemůžeme. To by se k nim pak mohl přihlásit každý. Možnosti něco změnit také omezuje legislativ­a,“dodává mluvčí Vít Hofman z magistrátu.

 ?? Foto: Martin Mráz, MAFRA ?? Věci získá magistrát Předměty, o jejichž vlastnictv­í se nikdo nepřihlásí, získá po třech letech město do svého majetku. Většina je poškozená a jde na likvidaci. Zbytek se většinou nabízí k prodeji.
Foto: Martin Mráz, MAFRA Věci získá magistrát Předměty, o jejichž vlastnictv­í se nikdo nepřihlásí, získá po třech letech město do svého majetku. Většina je poškozená a jde na likvidaci. Zbytek se většinou nabízí k prodeji.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia