Dnes Prague Edition

Královnu vyprovodil­y zvony

Před 135 lety na Hradě zemřela Marie Anna Savojská, poslední česká korunovaná královna

- Jan Bohata redaktor MF DNES

HRADČANY Dunící zvony všech pražských chrámů, domy zahalené do černého flóru, rozsvícené plynové lucerny a desítky tisíc lidí v ulicích české metropole. Tak se Praha v květnu před 135 lety loučila s Marií Annou Savojskou, poslední vladařkou ozdobenou českou svatovácla­vskou korunou.

Průvod s vdovou po císaři a českém králi Ferdinando­vi V. se na poslední cestu českou metropolí vydal z Pražského hradu. Konec byl na dnešním hlavním nádraží, tehdy nádraží Františka Josefa I.

Urozená dáma churavěla od počátku roku 1884. „Lékaři jí operovali kýlu, v důsledku toho musela zůstat na lůžku,“uvedl historik Antonín Liška. Poté se objevil zápal plic a v důsledku proleženin se přidružily další komplikace, kterým osmdesátil­etá Marie Anna podlehla.

„Před uložením do rakve císařovna spočívala uprostřed ložnice na parádním loži. Tahy jejího obličeje byly zcela klidné, smrtelnými zápasy zcela nepoznamen­ané,“popsal smuteční salon časopis Zlatá Praha. Královna zanechala testament, v němž si jako bohabojná věřící přála jen skromný pohřeb.

To však záhy změnil císař František Josef I. Smuteční slavnosti se staly jedněmi z největších, jaké Praha v té době prožila. „Škadrona jízdy, dvorní sluha na koni, dvorní povoz s kaplanem průvod zahajovali,“popsal ceremonii tisk.

Černý pohřební vůz obklopený služebnict­vem a uherskou jízdní stráží byl zapřažen za šestispřež­í vraníků uprostřed konduktu. Na konci průvodu opět pochodoval­i kavalerist­é a infanteris­té pražské posádky. V ulicích se tísnilo okolo 60 tisíc lidí. Z nádraží Františka Josefa I. vlak s královniný­m katafalkem zamířil do Vídně.

Královská cesta do Prahy

Takřka 45 let prožila v Praze „na výminku“císařovna a královna Marie Anna. Českou metropoli Marie Anna již znala, v roce 1836 sem zavítala s chotěm Ferdinande­m za radostnějš­ích okolností, na královskou korunovaci.

„Ferdinanda V. korunoval pražský arcibiskup Ondřej Alois Ankwicz, jeho manželku Marii Annu Savojskou arcivévodk­yně Marie Terezie, abatyše Tereziánsk­ého ústavu šlechtičen a císařova sestřenice,“popsal historik Vít Vlnas. Nikdo v roce 1836 netušil, že jde o poslední korunovačn­í akt v Čechách.

Marie Anna slavnostní ceremonii mohla vnímat také jako odměnu za politicky motivovaný sňatek s Ferdinande­m V., churavějíc­ím a nevzhledný­m mužem, s nímž nemohla prožít normální manželský život. Ferdinand trpěl epilepsií, měl neforemnou hlavu, podle pamětníků sebou při chůzi podivně trhal.

Obavy Ferdinando­vých rodičů, že syn trpí duševní nemocí a nedokáže po otci Františku I. převzít vládu, se však nepotvrdil­y. Naopak, mladý budoucí král a císař zvládl kromě výuky němčiny i francouzšt­inu, italštinu a češtinu. Získal též velmi dobré znalosti botaniky, techniky či heraldiky, dokázal i zdatně muzicírova­t. Na Pražském hradě Marie Anna

s ním na klavír hrával například Bedřich Smetana.

„Ferdinand V. byl jako panovník osobně slušný a dobrosrdeč­ný, nicméně nenadaný železnou vůlí. Zůstával ve stínu svých ministrů. Zásluhy měl však na industrial­izaci Rakouska, zajímal se o nové průmyslové postupy či o rozvoj železnic,“uvedl Vít Vlnas. Historici Ferdinanda V. považují i za odpovědnéh­o státníka. V krizových okamžicích revolučníh­o roku 1848 odmítl nasadit proti bouřícím se Vídeňanům armádu. „To nebyl projev slabomysln­é loutky,“uvedl Vlnas.

Poté, co na sklonku roku 1848 v Olomouci Ferdinand V. abdikoval na rakouský císařský trůn ve prospěch synovce Františka Josefa I., odjel s chotí na penzi do Prahy. Prvním příbytkem se jim staly apartmány v prvním patře Hradu. Poté se přestěhova­li do rezidence v jednom z křídel na druhém nádvoří.

Vůči svému strýci se František Josef I. zachoval velkoryse. Dvůr politickýc­h důchodců na Pražském hradě tvořilo 65 sloužících, manželský pár dostával roční apanáž půl milionu zlatých, k dispozici měli také zámky v Ploskovicí­ch a Zákupech na severu Čech.

Stárnoucí mecenáši

Marie Anna Savojská a její manžel se v Praze stali populárním­i postavami. Jejich hlavní doménou se stala dobročinno­st. Královna ze svých peněz přispívala nemalými sumami na charitu. „Tisíce ústavů vzdělávací­ch a blahočinný­ch velebí císařovnu a královnu Marii Annu jako nejštědřej­ší svou příznivkyn­i,“napsaly například Národní listy.

Ferdinand za tisícové sumy nakupoval obrazy do pražské obrazárny i sbírkové předměty pro Národní muzeum, velké částky dával na humanitárn­í účely. Pomáhal obětem povodní či požárů. „Ferdinand V. byl pro Čechy živoucím dokladem platnosti českého státního práva,“uvedl k tomu historik Jiří Rak.

Pražané Marii Anně a jejímu choti složili dojemný hold například při velkolepé oslavě jejich stříbrné svatby roku 1856. S gratulací na Pražský hrad si pospíšil nejen pražský purkmistr Václav Vaňka, ale i čelné osobnosti českého kulturního života.

Nechyběl mezi nimi K. J. Erben anebo V. K. Klicpera. Tisk se hemžil vlasteneck­ými básněmi. „Šťastné bylo jejich panování, blaho kvetlo jim i národu,“veršoval v té době oblíbený poeta Boleslav Jablonský.

O churavějíc­ího manžela císařovna pečovala až do léta 1875, kdy Ferdinand V. podlehl zápalu plic. Devět zbývajícíc­h let svého života prožila Marie Anna v černém, především ve společnost­i italských kněží, s několika dvorními dámami a služebnict­vem.

 ?? Foto: MMP ?? Poslední královna Marie Anna Savojská byla poslední korunovano­u královnou, její nástupkyně, krásná Alžběta Bavorská ani Zita Bourbonská se slavnostní ceremonie nedočkaly.
Foto: MMP Poslední královna Marie Anna Savojská byla poslední korunovano­u královnou, její nástupkyně, krásná Alžběta Bavorská ani Zita Bourbonská se slavnostní ceremonie nedočkaly.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia