Dnes Prague Edition

Zbitý, ale přesto rozdává rány

Neláme rekordy, ale umí být platný. Radek Faksa v NHL honí hvězdy soupeře

- Jan Daněk reportér MF DNES na MS v Bratislavě

Už jako mládežník vynikal. Sbíral body. Pro trenéry byl jasnou volbou na přesilovku. „Ještě v juniorce za mořem jsem hrál první lajnu,“vybaví si Radek Faksa. „Agent mi ale hned říkal, že pokud chci hrát NHL, musím se přizpůsobi­t.“A tak se v Dallasu činí. Urostlý centr se přeměnil k nepoznání. Když trenér Stars Jim Montgomery zavětří na ledě soupeřovy hvězdy, vyšle na led českého rafana a jeho smečku.

Faksa se zakousne a nepustí. Je bojovník do oslabení, který navrch umí vyhrát důležité buly.

A nyní to předvádí na světovém šampionátu v Bratislavě. „Pro mě je to skoro stejné jako Praha,“prohodí silák z Opavy.

Po vyřazení Dallasu z bojů o Stanley Cup se pětadvacet­iletý centr připojil k týmu počátkem týdne. Při duelu s Rusy (0:3) pospával na tribuně, dallaský manažer Jim Neall mu ještě zatrhl hrát. „Jsem zbitý, v NHL jsem odehrál skoro 100 zápasů,“vysvětlova­l Faksa.

Mohl nastoupit až ve čtvrtek proti Lotyšům (6:3), včera opět vedl druhou lajnu proti Italům (8:0). „Je silný na buly, v rozích vyhrává souboje, jako centra jsme ho potřeboval­i,“říká o něm spoluhráč Ondřej Palát. O Faksu moc stál i reprezenta­ční trenér Miloš Říha.

Nejen on si umí spočítat, že podobní dříči jsou v týmu potřeba. Třeba v Nashvillu by o Faksově zarputilos­ti mohli vyprávět. Zámořští experti se shodli, že právě tenhle snaživec a jeho pobočníci ze třetího útoku měli výrazný podíl na tom, že jeden z favoritů letošní

NHL dohrál už v prvním kole play off.

Teď jeho přednosti využít pro reprezenta­ční dobro, což bude kumšt. Třeba loni na šampionátu v Dánsku mu trenér Jandač svěřil roli elitního centra, ale Faksa se trápil. „Je to hráč spíš pro hlídací lajny. Najednou měl tvořit, ale to není úplně jeho styl,“vypozorova­l skaut Dallasu Zdeněk Hrdina.

Pro Stars byl Faksa před sedmi lety první volbou na draftu. Jen dvanáct vrstevníků ho v prvním kole sledovanéh­o výběru talentů předstihlo. Takhle vysoko si týmy zpravidla volí útočníky, kterým věří, že v budoucnu nastřílí haldy gólů. „Každý by chtěl rozhodovat zápasy a myslím, že mě brali spíš jako pointmaker­a na přesilovky, ale nakonec se to změnilo,“usměje se Faksa.

V uplynulé sezoně zaznamenal patnáct tref. Všechny tři kompletní sezony v NHL zakončil zhruba na třiceti bodech. Neláme bodové rekordy, ale umí být platný. V Dallasu mu ještě zbývá rok z tříletého kontraktu. „Ohlasy na mě jsou super. Doufám, že tam zůstanu ještě dlouho,“věří Faksa.

Z českých centrů byli v NHL úspěšnější jen David Krejčí s Tomášem Hertlem, kteří nadále mohou snít o Stanley Cupu. Faksa zůstává trochu ve stínu kreativníc­h krajanů. Teď by se mohl připomenou­t medailí ze světového šampionátu. „Tým máme dost silný,“věří.

Radek je silný na buly, v rozích vyhrává souboje, jako centra jsme ho potřeboval­i.

 ?? Foto: Profimedia.cz ??
Foto: Profimedia.cz
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia