Dnes Prague Edition

Prodat byt trvá déle, někde i půl roku

Průměrná doba inzerce bytu se prodloužil­a téměř všude. Nejhorší jsou Vary a Olomouc

- Marek Tomanka redaktor MF DNES

Byty v Česku se dál zdražují a hledání vhodných kupců je stále těžší. Najít zájemce ochotného zaplatit vysokou cenu mnohde trvá i déle než čtvrt roku. Doba prodeje jednoho bytu se tak v porovnání s loňskem prodloužil­a v průměru o devět procent.

Zpomalován­í je cítit hlavně ve velkých městech, kde jsou ceny bytů nejvyšší. Z dat společnost­i CeMap vyplývá, že v porovnání s rokem 2018 se průměrný prodej bytu prodloužil v desítce krajských měst.

Nejhůře jsou na tom Karlovy Vary, kde se byt nabízí přes půl roku. „Souhrnné statistiky zde ovlivňují těžko prodejné nemovitost­i, které byly stavěny pro potřeby ruských investorů. Jejich aktivita navýšila ceny bytů tak, že už v minulosti neodpovída­ly ekonomické síle obyvatel. A už několik měsíců pozorujeme odliv těchto investorů,“vysvětluje Marcel Bajgar, oblastní manažer Karlovarsk­ého kraje

společnost­i M&M Reality. Výrazně déle trvá také prodej bytu v Liberci, Olomouci či Praze. A časově náročnější prodej zaznamenal i portál Valuo.cz, který monitoruje inzerci nemovitost­í.

Jedním z důvodů vlekoucích se prodejů je překotný růst cen nemovitost­í z posledních let. „Prodávajíc­í žijí v domnění, že ceny nemovitost­í porostou donekonečn­a, a často požadují neúměrně vysoké částky,“říká šéf portálu Reality.iDNES.cz Petr Makovský.

Velká část kupujících si však nemůže dovolit zaplatit více a čeká na zlevnění. Výsledkem pak je, že se počet transakcí na trhu postupně snižuje. Například v Praze setrvale klesá počet prodaných nových bytů už několik let. Developeři uvádějí, že zatímco v roce 2015 se jich v hlavním městě prodalo zhruba sedm tisíc, loni tento počet klesl na pět tisíc. Z dat společnost­i Trigema navíc vyplývá, že mezi roky 2017 a 2018 klesl počet prodaných nových bytů v devíti krajích.

Pokles aktivity na nemovitost­ním trhu registruje rovněž společnost ADOL monitor. Ta kromě inzerce na velkých realitních webech sleduje nabídky nemovitost­í na portálech typu Bazoš, Annonce nebo různých lokálních serverech. V těchto nabídkách za poslední půlrok přibylo méně inzerátů než v minulosti.

„Meziroční srovnání pro každý z posledních šesti měsíců ukazuje propad počtu inzerátů,“uvádí jednatel společnost­i Pavel Tomek. Upozorňuje však na to, že množství inzerátů neodpovídá skutečnému počtu nemovitost­í. „Mohou zde být i duplicitní inzeráty, poptávky či pronájmy,“dodává.

Tahanice o cenu jsou častější

Jedním z možných vysvětlení klesající inzertní aktivity je právě to, že se prodeje nemovitost­í prodlužují. „Když inzeráty visí na internetu déle, objem zveřejňová­ní nových statistick­y klesá,“upozorňuje Tomek.

K současné situaci přispělo také loňské omezení přístupnos­ti hypoték. Kvůli říjnovému doporučení České národní banky na ně nově nedosáhne pětina žadatelů. Dopady tohoto kroku už jsou na trhu vidět. Podle Fincentrum hypoindexu banky letos v březnu poskytly 6 664 hypotečníc­h úvěrů, přičemž v březnu 2018 jich bylo přes devět tisíc.

Propad zaznamenal­y i realitní kanceláře. „Pokles byl dramatický a do toho přišlo tradičně slabé období kolem Vánoc. Zpomalil se celý realitní trh – byty, domy, pozemky,“uvádí předseda představen­stva Next Reality Robert Hanzl. Nyní však podle něj zájem kupujících opět sílí.

Kvůli vysokým cenám a vlekoucím se prodejům zkouší řada kupujících o konečné ceně smlouvat. „Z informací od makléřů a investorů víme, že k těmto diskusím a tahanicím dochází čím dál více. Bohužel je také pravda, že vyšponovan­é ceny nemovitost­í na realitních portálech vedou majitele k tomu, aby se slevám bránili,“tvrdí Pavel Tomek.

Makléři jsou však ohledně možného zlevňování většinou skeptičtí. „Pokud se nejedná o nadhodnoce­ný byt oproti ostatním v dané lokalitě, nemají kupující velkou šanci na slevu. Přesto to víceméně všichni zkoušejí, ale většinou ji nezískají,“říká Barbora Merknerová z realitní kanceláře Century 21 Ruby. K výraznější­mu zlevňování bytů podle ní povede pouze větší nabídka.

V jednotlivý­ch případech, kdy se byty nabízejí příliš dlouho, zlevnit mohou. „Nikdo nechce na peníze čekat třeba rok,“míní Petr Makovský.

Zdlouhavý prodej bytu může dostat do problémů například lidi, kteří se stěhují a penězi z prodeje financují nákup nové nemovitost­i. Jejich ochota zlevnit v tomto případě roste. „Dalším důvodem zlevnění mohou být právě změny na trhu hypoték spojené s restrikcem­i ČNB, kdy najednou majitel vidí, že zájemci vůbec nechodí,“dodává Pavel Tomek.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia