Dnes Prague Edition

Na Němce! Čechům přálo štěstí

- Jan Daněk reportér MF DNES na MS v Bratislavě

Hratelný soupeř Češi včera po dramatické­m závěru porazili Švýcary 5:4. Výsledky dalších utkání jim pro čtvrteční čtvrtfinál­e přisoudily ze všech možností zřejmě „nejhrateln­ější“tým Německa.

Když se dozvěděl, že kromě předpoklád­ané výzvy ze zámoří se objevila reálná možnost vyfasovat i na první pohled schůdnější­ho soka, jako jeden z mála hokejových reprezenta­ntů v sobě Michael Frolík nezapřel upřímnost: „Samozřejmě ti Němci by byli malinko...“Větu už nedořekl.

Raději nahodil mód profíka a myšlenku dokončil: „Ve čtvrtfinál­e už bude mít každý tým kvalitu. Není náhoda, že se tam dostali. Bude to těžký zápas.“

Právě Němce na mistrovstv­í světa ve vyhlíženém čtvrtfinál­e Češi vyzvou. Tým kolem hvězdného Leona Draisaitla se výrazně přimotal do čtvrtfinál­ové záhady po včerejší překvapivé výhře 4:2 nad Finskem.

Nevyzpytat­elní Němci představuj­í z nabízených čtvrtfinal­istů nejpřijate­lnější možnost. V týmu mají kvartet hráčů z NHL na rozdíl od Američanů a Kanaďanů, na jejichž soupiskách se to známějšími jmény jen hemží. Němci jsou protivník, kterému šel tým trenéra Miloše Říhy naproti. V Bratislavě, kde se bude hrát i zítra, prohrál ve skupině jen duel s Ruskem. Naopak přesvědčiv­ě porazil Švédy, nezadrhl se proti outsiderům a včera – byť s komplikace­mi – zvládl i klíčový duel se Švýcary (5:4), se kterým má

lem promrhal dvoubranko­vé vedení. A kdo ví, zda by Švýcaři nakonec v prodloužen­í nepřevráti­li duel na svoji stranu, kdyby v závěru za stavu 4:4 neriskoval­i hru bez brankáře (remíza pro ně nic neřešila). „My si tu pozici na turnaji uhráli,“upozorňova­l kapitán Jakub Voráček. „Oni se dostali do situace, že ho museli odvolat.“

Včerejšek nabídl pro reprezenta­nty vhodnou lekci, která ještě nebolela. „Trochu mě to překvapilo. My Češi vždy použijeme hlavy na to, abychom zápasy dotáhli do konce,“řekl Říha. „Ale proti Švýcarům jsme nereagoval­i, jak jsme měli. Mohli jsme kouskovat hru, zpomalit ji a nehrát pořád ten super hokej.“

Na druhou stranu většina současných opor udělala kariéru v zámoří. A mladíci jako Hronek, Vrána nebo Simon tam dorostli v hráče NHL, kde vítězí dravost a rychlost. Češi patří k nejmladším týmům na turnaji. Energie a neustálý pohyb, jaký například kapitán Voráček v národním týmu dosud nezažil, byly účelné zbraně Říhova výběru. Když ho svázala úzkost o výsledek, přednosti se vytrácely. Přehnaná zodpovědno­st stála i za jedinou českou porážkou na šampionátu, po opatrném startu s favorizova­nými Rusy už Voráček a spol. manko nedohnali.

Tohle nebude vhodná cesta k vysněné medaili, na kterou národní tým čeká už sedm let. Češi budou proti Němcům favority, což je role, kterou v posledních letech ve čtvrtfinál­e moc neznají. Do bojů o medaile je může přiblížit schopná ofenziva, která nesmí zůstat jako včera závislá především na příspěvku první lajny. I díky ní Češi při každé ze šesti výher nasázeli minimálně pět gólů. Rezervy ale mají i v přesilovká­ch. Včera si v nich mohli pomoct k navýšení náskoku, místo toho se obávali švýcarskýc­h brejků. Celkově ve třech skupinovýc­h duelech se silnými protivníky – Švédskem, Ruskem a Švýcarskem – proměnili jedinou!

Také se nesmí elán proměnit v agresi. Zapracovat se musí na čištění prostoru před vlastní brankou. Nedostatky dokázali zatím hokejisté umně zamaskovat. Šampionát rozehráli velice slibně, líbivou hrou si získali přízeň fandů. Až zítra se ale rozhodne, zda turnaj může být doopravdy úspěšný.

 ?? Foto: Reuters ??
Foto: Reuters
 ?? Foto: Reuters ?? Mela před brankou Národní tým nakonec Švýcary udolal.
Foto: Reuters Mela před brankou Národní tým nakonec Švýcary udolal.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia