Dnes Prague Edition

Rozezvučí se magický nástroj těremin

- — Věra Drápelová

PRAHA Neobvyklou hvězdu bude mít páteční pražskojar­ní koncert v Rudolfinu: bude jí dřevěná bednička se dvěma anténami. Její název je těremin a jde o elektronic­ký hudební nástroj, který sestrojil roku 1920 ruský fyzik Lev Sergejevič Těrmen, ve světě známý spíše jako Leo Theremin. Ovládá se pouze pohybem paží, dlaní a prstů.

Byl například použit ve znělce seriálu Vraždy v Midsomeru, ale zaujal i některé autory klasické hudby, včetně Bohuslava Martinů. Jeho fantazie pro těremin, hoboj, smyčcové kvarteto a klavír Motýli a rajky také zazní na dnešním koncertě.

Zaskočil ji Trojan

Těremin rozezvučí jedna z nejuznávan­ějších specialist­ek, Carolina Eycková z Německa. „Martinů byl jedním z prvních skladatelů, kteří pro těremin komponoval­i. Jeho Fantazie poprvé zazněla roku 1945 a je opravdu velmi dobře napsaná,“pochvaluje si interpretk­a, která v Praze nevystupuj­e poprvé.

Roku 2015 tu zažila překvapení. Když totiž v Zrcadlové síni Klementina uspořádala po svém čísle krátkou přednášku, vyzvala diváky, aby si nástroj zkusili. Přihlásil se muž, který svými schopnostm­i všechny zaskočil. Byl to herec Ivan Trojan, jenž v Dejvickém divadle v kusu Petra Zelenky Teremin ztělesňova­l ruského vynálezce. Virtuoska pak divákům přiznala, že netušila, že by někdo z nich na těremin uměl hrát.

Eycková vystoupí ještě na sobotním neformální­m nokturnu v prostoru Royal na Vinohradsk­é třídě. S klavíristo­u Janem Kučerou představí těremin jako nástroj na pomezí žánrů. Během tohoto koncertu, jenž začíná ve 21.30 hodin, si zájemci budou moci na magickou skříňku sami „zahrát“.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia