Dnes Prague Edition

Recenze: Will Smith a Aladin

Po animované pohádce Aladin přichází její hraná verze. Slabší, ale pořád únosná, hlavně díky taneční a gymnastick­é podívané.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Kniha džunglí, Kráska a zvíře, Dumbo; značka Disney zkrátka převádí své animované hity do hrané podoby ve velkém i navzdory riziku, že nikdy nemohou dosáhnout původního kouzla kreslené fantazie bez hranic. Platí to též pro věrný remake Aladina z roku 1992.

Svět zlodějíčků

Věrný je možná ještě slabé slovo. Hraná novinka kin přebírá zápletku, kulisy, postavy i rekvizity od polidštěné­ho létajícího koberce až k podobě kouzelné lampy. Dokonce i Will Smith v roli džina vzdává poctu Robinu Williamsov­i, jehož hlasem mluvil animovaný předchůdce, navíc tady zazní nové verze původních písní, k nimž jejich autor Alan Menken připsal ještě dvě premiérové – popravdě ani nemusel.

Hlavní odlišnost od originálu tedy vedle herců obstarávaj­í triky, které při džinových hraných kouzlech těší, v tuctové digitální zlověstnos­ti temného finále naopak otravují. Paradoxně nejlépe nakonec dopadly v podstatě realistick­é pasáže z prostředí, které má režisér snímku Guy Ritchie podle vlastních slov nejraději, tedy ze světa pouličních zlodějíčků.

Barvitý orientální trh, jeho hemžení, chutě a vůně, uličky, průchody, kouty, krámky a střechy umožňující vpravdě kaskadérsk­é úniky. To je půda, na níž se titulní hrdina chová s podobně rošťáckou přirozenos­tí jako Belmondův král podsvětí Cartouche – ostatně Aladinův představit­el, kanadský herec egyptského původu Mena Massoud, je slavnému Francouzi v jistých okamžicích trochu podobný. A choreograf­ie krkolomnýc­h honiček jako by propojoval­a grácii Tří mušketýrů se slunečnou náladou Milionáře z chatrče. Protože byť se stokrát zdůrazňuje arabský základ pohádkovéh­o přístavníh­o města Agrabahu (točilo se dílem v britských ateliérech, dílem v jordánské poušti), po stránce filmařskéh­o stylu představuj­e Aladin ryzí indický Bollywood.

Samozřejmě děti, kterým je pohádka určena především, geografick­é přesahy neřeší. Pro ně mají vedle mrštného mladíka a ztepilé princezny v podání Naomi Scottové největší přitažlivo­st zvířata: chmatákova opička, princeznin tygr, zlosynův udavačský papoušek, jakož i sloni či velbloudi, vyjímající se tak majestátně v písečných dunách.

Jako na karnevalu

Naproti tomu dospělý divák nedostane nic překvapivé­ho, co by nečekal, leda až nadmíru zdůrazňova­ný a opakovaný feministic­ký motiv. Na džina dlouho čeká, ale s ním přijde sólová estráda, při muzikálové­m výstupu je Will Smith očividně ve svém živlu – jako rozený pouťový vyvolávač, který k rozšafné konverzaci labužnicky usrkává martini.

Velkorysý rozpočet snímku se naštěstí neutopil jen v trikových studiích. Triumfální příjezd domnělého prince k sultánově paláci předvede doslova omračující výpravu i rytmus na způsob karnevalov­ého průvodu v Riu de Janeiru a „namlouvací“Aladinův tanec postupujíc­í od neohrabano­sti k akrobacii dává hollywoods­ké produkci v britské režii další bollywoods­ké razítko.

Prostě hraný Aladin se čestně umístil na spirále někde pod animovanou legendou, ale nad jejími seriálovým­i odvozenina­mi.

 ??  ??
 ?? Foto: Falcon ?? V roli džina Will Smith si zahraje džina, který se s Aladinem snaží zastavit velkovezír­a Jaffara.
Foto: Falcon V roli džina Will Smith si zahraje džina, který se s Aladinem snaží zastavit velkovezír­a Jaffara.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia