Dnes Prague Edition

O Zemanovi, Hamáčkovi a lidovém soudu

- Petr Kolář reportér MF DNES Prezidentů­v mluvčí

● Jiří Ovčáček v úterý na sociální síť pověsil fotografii demonstran­tů z roku 1999. Tehdy v prosinci se jich sešlo na padesát tisíc, aby podpořili výzvu „Děkujeme, odejděte!“namířenou proti předsedům ČSSD a ODS Miloši Zemanovi s Václavem Klausem. Jiří Ovčáček na sociální sítě zpravidla píše příspěvky, které jsou v souladu s názory prezidenta Miloše Zemana, pokud tedy rovnou nejsou zveřejňová­ny s jeho vědomím.

A ministr kultury Antonín Staněk svoji rezignaci kvůli odvolání šéfů Národní galerie Praha Jiřího Fajta (což si Zeman přál) a Muzea umění Olomouc Michala Soukupa postavil jako vynucenou. „V uplynulých týdnech byla proti mé osobě vedena masivní kampaň bez racionální­ho zdůvodnění jen proto, že jsem se rozhodl učinit přítrž nehospodár­nému, ba protiprávn­ímu jednání ředitelů dvou prestižníc­h institucí spadajícíc­h pod můj resort,“napsal.

„Jsem přesvědčen, že demokracie, kde vládnou zjitřené vášně a slepota vůči faktům namísto racionální­ch argumentů a práva, je ve vážném nebezpečí. Ve svém boji za spravedlno­st a právo již necítím další podporu z nejvyššího vedení ČSSD, a proto jsem se rozhodl vyhovět výzvě předsedy strany Jana Hamáčka,“dodal ve svém rezignační­m dopise.

I premiér Babiš po pondělním předání rezignace prezidento­vi v Lánech zmínil, že šlo o rezignaci „neobvyklou“. To je samozřejmě voda na Zemanův mlýn. Lze si klidně představit, že dnes prezident předsedovi ČSSD Hamáčkovi sdělí cosi ve stylu, že rezignace musí být dobrovolná, nikoli vynucená. A že pokud chce Staňka odvolat, má mu jeho konec navrhnout sám. Pak už může odvolání ministra protahovat, odmítat jiné navržené kandidáty a Hamáčka v celé situaci pořádně vykoupat. Tak, jak to má Miloš Zeman ve zvyku.

● Pokud o víkendu šéf TOP 09 Jiří Pospíšil uspěje a obhájí křeslo europoslan­ce, mohou se v Praze začít dít věci. Z politickýc­h kuloárů se nese stále víc zvěstí, že by se po eurovolbác­h mohlo změnit vedení pražského magistrátu. Pospíšil prý uvažuje o vypovězení koaliční smlouvy Pirátům a hodlá přesvědčov­at hnutí Praha sobě, ať vládnou společně s ODS. Pravděpodo­bnější je však dohoda šéfa topky s občanskými demokraty a hledání podpory u ANO. Tam od povolebníh­o vyjednáván­í nastal důležitý posun. Zatímco tehdy pražští anonisté okolo poslance Patrika Nachera chtěli být v městské radě, nebo se projektu neúčastnit, dnes by se prý spokojili s rolí „konstrukti­vní opozice“menšinové rady TOP 09 a ODS. Samozřejmě s tím, že by se Jiří Pospíšil stal primátorem Prahy.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia