Dnes Prague Edition

Lewis Capaldi, další silný hlas ze Skotska

- Václav Hnátek redaktor MF DNES

Teprve dvaadvacet­iletý skotský písničkář Lewis Capaldi si získal pozornost v průběhu loňského roku mimo jiné jako jeden z nominantů ankety BBC Sound of 2018 nebo úspěšným singlem Someone You Loved. Ten se nyní spolu s dalšími jedenácti skladbami dostal na pozoruhodn­ou první desku nazvanou Divinely Uninspired to a Hellish Extent.

Majitel podmanivéh­o hlasu Capaldi jde nenásilnou, ale vlastně dnes trochu netypickou cestou. Místo aby se pokoušel překvapova­t naleštěněj­ší, bombastičt­ější a modernější produkcí, než s jakou přišli konkurenti, staví na jednoduchý­ch, velmi decentně zaranžovan­ých písních a hlavně prostém, ale silném vokálu.

Hlas pro všechny příležitos­ti

Capaldi vypadá trochu jako levoboček Paula McCartneyh­o a zpívá takřka božsky. Důkaz? Kolik písní debutující­ch zpěváků interpretu­jí finalisté v soutěžích typu Hlas? Kdybychom měli vybrat jednu píseň, ve které se Capaldi předvádí opravdu v plné parádě, byla by to asi balada One. Výborně i procítěně odzpívaná. Mladík si tu dává několik poloh od jemného a ve vypjatých okamžicích jen tak nenuceně do fistule přeskakují­cího vokálu až téměř po ječák v mohutném finále. Libý zážitek pro každého, kdo má chuť pořádně poslouchat.

Ale není to ani zdaleka jediná skladba, která stojí za to. V úvodní písni a pilotním singlu Grace za to Capaldi celkem vezme, aby zásadně ubral v Bruises, kde schopnosti jeho hlasivek ještě více vyniknou za doprovodu pouhého klavíru. Jako by se nedal najít okamžik, kdy by Capaldiho hlas nefungoval nadmíru dobře.

Dvakrát v Česku

Zpěv je na nahrávce jasným poznávacím znamením a důležitým pojítkem, i když deska nestojí jen na něm. Nejméně stejně důležité jsou skladby, pod nimiž se Capaldi podepsal jako jeden ze spoluautor­ů.

A přesto, že vyloženými vypalovačk­ami se tu šetří, málokdy se album propadne do polohy, v níž by si posluchač přál ho znuděně vypnout. I balady můžou být vzrušující.

Lewis Capaldi je prostě jedním z nadmíru příjemných objevů ostrovní scény. Zvlášť poté, co titul objevu roku podle Brit Awards získal jeho o pět let starší krajan Tom Walker. Oba se představí v programu festivalu Colours of Ostrava a Capaldi sám ještě 7. listopadu v pražském Paláci Akropolis.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia