Dnes Prague Edition

Pospíšil chce řetěz

Jiří Pospíšil by po volbách do europarlam­entu mohl vést koalici s ODS a s podporou hnutí ANO

- Petr Kolář reportér MF DNES

Pospíšil by zřejmě přepustil mandát europoslan­ce dalšímu v pořadí.

Vhlavním městě se očekává největší účast ve volbách do Evropského parlamentu, ostatně bylo tak tomu v minulosti vždy. Zároveň budou mít volební výsledky v Praze také největší dopad na tuzemskou politiku. Může se po nich zcela proměnit vedení magistrátu.

Koalice Pirátů vedených primátorem Zdeňkem Hřibem, Spojených sil pro Prahu pod taktovkou Jiřího Pospíšila a hnutí Praha sobě Jana Čižinského je před rozpadem. Chybělo málo a rozsypala se už v průběhu rekordně dlouhého jednání zastupitel­stva, které začalo ve čtvrtek v devět hodin dopoledne a jeho účastníci se rozcházeli v pátek před šestou hodinou ranní. Tím zřejmě vše nekončí.

Piráti a představit­elé Prahy sobě se prý snaží uklidňovat, že když se šéf a lídr kandidátky topky Pospíšil dostane do europarlam­entu, situace se vrátí do normálu. Lidé z okolí předsedy TOP 09 to ale vidí jinak. „Fakticky se v Bruselu začne až v září. Do té doby tedy má dostatek času tady koalici rozkopnout,“řekl jeden z nich pod podmínkou zachování anonymity. „Včera už se říkalo, že čím dřív, tím líp,“dodal.

Nechtěná koalice

Koalice Pirátů, TOP 09 a Prahy sobě je totiž spíš vynucený svazek. V Praze zvítězila ODS se ziskem 14 mandátů. Strany dnešní koalice braly shodně po třinácti, čtvrté ANO jich mělo dvanáct. Pospíšil měl od ODS nabídku primátorsk­ého řetězu. S tím, že třetí do party by bylo ANO. Jenže pražští anonisté se nechtěli spokojit s rolí „konstrukti­vní opozice“, toužili být v městské radě. Pospíšil byl pod tlakem: spolupráci s ODS a ANO by mu nejspíš omlátili o hlavu voliči, ale také Miroslav Kalousek, jemuž sebral stranu.

Pospíšil tedy udělal, co v dané chvíli musel. Koalici s Piráty a Prahou sobě. On sám však zůstal mimo městskou radu a pokoutně „přikládal“při problémech Pirátů. Po eurovolbác­h už se Pospíšil nebude muset obávat, jak by rozpad koalice bezprostře­dně „ocenili“voliči. Vývoj posledních dvou týdnů navíc vše značně urychlil. Co se stalo?

Na konci dubna městská rada projednáva­la zrušení zakázky na rekonstruk­ci Libeňského mostu. Všichni byli pro, jen Hana Kordová Marvanová (za STAN) se zdržela.

Obavy z policie

Od doby, kdy policie poslala k soudu městskou radu včetně exprimátor­ů Bohuslava Svobody a Tomáše Hudečka v kauze Opencard, je v Praze zvykem, že se vždy někdo zdrží. Jenže jeho jméno nebývá uvedeno v zápise z jednání, aby pak případně před policií mohli všichni radní tvrdit, že se zdrželi nebo si na to nepamatují. Marvanová však tentokrát trvala na tom, že má být v zápise jmenována, že se zdržela. Zbytek radních tak později navzdory výsledkům hlasování do zápisu nechal napsat, že se zdrželi dva.

Tento týden v pondělí čekalo městskou radu hlasování o výstavbě trasy metra D. Aby se radní vyhnuli komplikací­m a nemuseli případně do zápisu nic doplňovat ex post, hlasovali tajně. Nikdo ale nechtěl říct, kdo a proč to navrhl.

„Důvody pro tajnou volbu nevidím a neuznávám. Překvapilo mě, že pro tajné hlasování byl pan primátor,“popsala Právu Marvanová. Tématu se chytil nejen Pospíšil, ale hlavně opozice.

Rozbuškou spor o byty

Čtvrteční jednání zastupitel­stva proto mělo být bouřlivé. Hned na začátku však dostaly vztahy v koalici další rozbušku. Pospíšil a jeho lidé odmítli hlasovat pro návrh radního za Piráty Adama Zábranskéh­o, jenž chtěl zastavit prodej bytů na pražském Černém Mostě. Namísto toho spolu s opozicí hlasovali, že se má prodej bytů dokončit. Piráti zuřili. Šéfka jejich zastupitel­ů Michaela Krausová prý na jednání plakala, mluvčí Martina Vacková rozeslala do médií tiskovou zprávu, že Pospíšilův klub „bezprecede­ntně porušil koaliční mechanismy, programové prohlášení a zároveň také dnešní koaliční dohodu“. To zase rozlítilo topkaře.

Podle informací MF DNES v zákulisí sdělili občanským demokratům, že pokud navrhnou odvolání Zábranskéh­o a radní pro sociální politiku Mileny Johnové z Prahy sobě, podpoří to. Což by de facto znamenalo konec koalice.

Občanští demokraté to zvažovali. „Lidé jako radní Marvanová či zastupitel­ka Plamínková za STAN se ale drželi zpátky, tak z toho sešlo,“řekl MF DNES zdroj z ODS. Ta pak alespoň navrhla mimořádné jednání zastupitel­stva kvůli výše zmíněnému údajnému falšování zápisu z jednání městské rady o zrušení rekonstruk­ce Libeňského mostu.

Pak se mezi sebou politici hádali kvůli utajenému hlasování ohledně trasy metra D až do rána.

Představit­elé jednotlivý­ch stran na magistrátu mají vesměs jasno, že si po zvolení do Evropského parlamentu Jiří Pospíšil může najít vcelku libovolnou záminku pro odchod z koalice. Může se tak stát už na onom mimořádném jednání zastupitel­stva, které by se mělo uskutečnit do patnácti dní nebo později. Nejspíš je to jen otázka času.

V zákulisí už se vyjednává o nové radě složené z TOP 09 a ODS, kterou by jistilo pražské ANO. Jeho představit­elé v čele s Patrikem Nacherem totiž na rozdíl od povolebníh­o jednání změnili názor a podle informací MF DNES jsou připraveni menšinovou radu podporovat z opozice.

Primátorem by měl být Jiří Pospíšil. „Pokud by se tak skutečně stalo, zřejmě by přepustil mandát europoslan­ce dalšímu v pořadí,“sdělil zdroj z jeho okolí.

 ?? Foto: František Vlček, MAFRA ?? Jde mu po krku
Jiří Pospíšil (vpravo) může utnout kariéru Zdeňka Hřiba.
Foto: František Vlček, MAFRA Jde mu po krku Jiří Pospíšil (vpravo) může utnout kariéru Zdeňka Hřiba.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia