Dnes Prague Edition

Maturitníc­h propadlíků ubylo. Zatím není jisté proč

- — Radka Hrdinová

Propadlíků od roku 2012, kdy byla zavedena státní maturita, rok od roku přibývalo. Například test z českého jazyka ve státní části maturity v roce 2012 nezvládlo 2,1 procenta maturantů, letos jich už bylo šestkrát více. Avšak první výsledky letošních maturit – zatím se týkají jen testů – přinášejí také dobrou zprávu. Trend posledních let se obrátil. Mladých lidí, kteří budou maturitní test opakovat, citelně ubylo. Tedy alespoň v matematice a cizím jazyce. Vyplývá to z dat, která včera zveřejnil CERMAT.

Zkoušky z českého jazyka dopadly podobně jako vloni. Z těch, kdo maturitu dělali poprvé, jich

sice test nezvládlo o 0,3 procenta více, ale vyvážili je ti, kdo nedělali maturitu v prvním řádném termínu, ti byli naopak úspěšnější.

V roce 2015 byla za skokovým nárůstem počtu propadlíků v češtině změna v testech, do nichž přibyly otevřené úlohy, u nichž se správná odpověď nevybírá z několika předem daných možností. Za letošním zlepšením ale žádná další změna není, koncepce testů se od minulého roku nezměnila. „Nejzásadně­jší změnou pro letošní maturitní zkoušky bylo navýšení času pro vypracován­í některých zkoušek,“říká Marek Lehečka z CERMAT. Na test z českého jazyka i matematiky měli letos maturanti o čtvrt hodiny více než loni. Na nedostatek času na řešení úloh upozorňova­la v minulosti řada odborníků. Ti tvrdili, že za neúspěch části maturantů nemohou malé znalosti, ale spíš časový pres.

„Prodloužen­í času jednoznačn­ě pomáhá. Ale to je zatím jediná věc, která se dá z dat, jež uveřejnil CERMAT, vyvodit,“říká Tomáš Feřtek z EDUin. Teprve ve chvíli, kdy CERMAT zveřejní výsledky po jednotlivý­ch typových úlohách, bude možné přesněji odhadnout, v čem a proč se letošní maturanti zlepšili. Tato data CERMAT slibuje uveřejnit teprve v polovině prázdnin.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia