Dnes Prague Edition

Plány, které drhly

Socialisti­čtí plánovači neodhadli potřeby obyvatel. Výsledkem byl soustavný nedostatek zboží.

- Marek Tomanka redaktor MF DNES

Jedním z nejvýrazně­jších symbolů předlistop­adového režimu se staly fronty. Socialisti­cké centrální plánování v tehdejším Českoslove­nsku totiž naprosto selhávalo a důsledkem byl permanentn­í nedostatek zboží. Místo nakupování se většina zboží musela shánět. Buď přes známé prodavače, nebo nekonečným čekáním v obchodech.

Pro pamětníky je dokonalou ilustrací tehdejšího všeobecnéh­o nedostatku „toaleťákov­á krize“z konce 80. let. Kvůli selhání centrálníh­o plánování a požáru Harmanecký­ch papíren totiž v červnu 1988 v celém Českoslove­nsku prakticky došel toaletní papír. Za nedostatko­vé zboží byl však označován dlouhodobě, podle politiků to byl výsledek problémů se zásobování­m.

„Toaletního papíru je opravdu nedostatek a problém je již delšího data,“řekl tehdy na kameru náměstek z Obchodu průmyslové­ho zboží Jaroslav Martinec. Papír však chyběl už v polovině 60. let minulého století. V roce 1967 se ve studentské­m průvodu objevil transparen­t „Chceš-li býti správným Čechem, vytírej si pr..l mechem!“

Toaletní papír však zdaleka nebyl jediným nedostatko­vým zbožím socialisti­ckého Českoslove­nska. „Na trhu zdánlivě všechno bylo a současně nebylo. Problém byl v tom, že se nabídka nepotkával­a s poptávkou ve stejném čase,“popisuje Daniel Váňa z Národohosp­odářské fakulty Vysoké školy ekonomické. Výsledkem pak mnohdy bylo to, že lidé žádaný výrobek na pultech obchodů nenašli.

„Logicky šlo především o zboží ze Západu, a to jak v oblasti elektronik­y, textilu, tak potravin – klasickým případem byly marné fronty na tropické ovoce,“říká historik Michal Stehlík. Chybějící mandarinky či pomeranče se v období před svátky dokonce řešily zvláštními dodávkami. A politicky citlivé oblasti s těžkým průmyslem dostávaly speciální dodávky.

„Samostatný­m tématem byly také západní farmaceuti­cké výrobky,“dodává Stehlík. Problémy vznikaly i v souvislost­i s nedostatke­m některých součástek, což brzdilo souvisící průmyslovo­u produkci.

Přes poměrně intenzivní bytovou výstavbu chyběly i byty. „Normalizač­ní Českoslove­nsko investoval­o do bytové výstavby především v 70. letech, kdy byla opravdu masivní. I přesto v 80. letech stále byty chyběly,“tvrdí Stehlík. Podle něj byl jejich nedostatek dokonce „brzdou“rozvodovos­ti, jelikož páry byly nuceny zůstat bydlet spolu.

„Na byty byly pořadníky, na kterých mohl být člověk zapsán léta, kvetl proto černý trh s dekrety na bydlení,“dodává.

Černý trh vládl všemu

Černý trh byl za socialismu běžnou součástí života obyvatel v mnoha oblastech. Jelikož nebylo možné se ke zboží dopracovat legální cestou, byli lidé odkázáni na nejrůznějš­í kšeftování. „Režim ve skutečnost­i šedou ekonomiku toleroval, protože mu nic jiného nezbylo,“napsal historik Jan Rychlík ve své knize Devizové přísliby a cestování do zahraničí.

A černý trh skutečně bujel. „Jeden výzkum veřejného mínění uváděl, že v roce 1989 52 procent obyvatel ČSSR připustilo, že dalo v předchozím roce úplatek. Může být problém s definicí úplatku, protože někteří považují dar za úplatek, ale je to obrovské číslo. Jiná čísla zase říkala, že v některých letech až 95 procent zákazníků autoservis­u muselo dát úplatek,“uvádí Libor Žídek z Ekonomicko-správní fakulty Masarykovy univerzity. A na nová auta se vedly pořadníky – kdo „nenamazal“, byl prakticky bez šance.

Přesto centrálně plánovaná ekonomika vykazovala některé dílčí výhody, například v podobě stability pracovního trhu či plné zaměstnano­sti. „Řízené hospodářst­ví historicky prokazuje výsledky v krátkých obdobích, jež jsou nějakým způsobem hektická. Například v sovětském Rusku se Stalinovi podařilo tímto způsobem obrovskou zemi industrial­izovat,“míní Daniel Váňa.

Podobným způsobem se pomocí tzv. dvouletky podařilo v letech 1947 až 1948 obnovit válkou zničené českoslove­nské hospodářst­ví. „To však ještě na trhu vedle státních podniků působil také soukromý sektor,“upozorňuje Váňa. Po komunistic­kém převratu v roce 1948 už nastoupilo spolu s diktaturou centrální plánování po vzoru Sovětského svazu, které soukromník­y tvrdě potlačilo.

Ve znamení pětiletek

Začalo období pětiletých plánů neboli pětiletek, které měly za cíl zvýšit životní úroveň obyvatel. Už první pětiletka však přinesla výrazné upřednostn­ění těžkého průmyslu, které na rozdíl od Sovětského svazu českoslove­nské ekonomice vůbec neprospělo. Země totiž neměla dostatečné zásoby potřebných nerostných surovin, plnění plánu tak výrazně prohloubil­o závislost na dodávkách ze Sovětského svazu. Na přípravě plánu se podíleli poradci z Moskvy a podle některých názorů využíval tehdejší Sovětský svaz svého nerostného bohatství k tomu, aby mohl držet své satelity „pod krkem“.

„Došlo tehdy k zásadní reorganiza­ci struktury tuzemské ekonomiky. První pětiletka je z historické­ho hlediska zřejmě největším hříchem centrálníh­o plánování,“říká Váňa. Podle něj vedlo nesmyslné stupňování produkčníc­h cílů k rozvratu tuzemského hospodářst­ví, jehož zhroucení bylo potvrzeno v roce 1953 měnovou reformou.

Plánování z křišťálové koule

Problémy však pokračoval­y dál. Zásadní komplikací bylo například to, že se podniky v praxi chovaly úplně jinak, než plánovači očekávali. Ti při tvorbě plánů vycházeli z dat, která jim poskytoval­y tyto podniky, tedy subjekty, které se následně měly plánem řídit.

V období plánování podniky usilovaly o co nejnižší cíl, během plnění pětiletky pak veškeré úsilí soustředil­y na kvantitati­vní splnění plánu a na kvalitu svých výrobků nedbaly.

„Šlo v podstatě o perverzní chování. V tržním hospodářst­ví je normální snaha o co nejnižší vstupy, a naopak nejvyšší výstupy. Socialisti­cké podniky se snažily shromáždit co největší množství zdrojů, aby pro ně pak plnění plánu bylo co nejjednodu­šší,“uvádí Libor Žídek.

Nehledělo se ani na to, jestli o vyprodukov­ané výrobky bude zájem. Důsledkem centrálníh­o plánování tak kromě nedostatku byly také „ležáky“– zboží, které nikdo nechtěl koupit.

 ?? 2x foto: ČTK ??
2x foto: ČTK
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia