Dnes Prague Edition

Daň za lepší vzduch: do centra za poplatek

Praha chystá zpoplatněn­í vjezdu do centra. Chce tím snížit nebezpečné emise v ovzduší. Mýtný systém nahrazuje plány na nízkoemisn­í zóny.

- Martin Bajtler redaktor MF DNES

PRAHA Hlavní město Nizozemska na začátku května schválilo razantní plán – od roku 2030 nebudou smět do Amsterdamu vjíždět žádné dopravní prostředky se spalovacím motorem. Podle vedení nizozemské metropole je špinavý vzduch způsobený emisemi z dopravy čtvrtým největším zdravotním rizikem obyvatel Amsterdamu.

Tak radikální opatření Praha sice nechystá, ale už nyní pracuje například na zavedení mýtného systému, který by vjezd automobilů do centra zpoplatnil. I Pražané kvůli automobilo­vé dopravě denně vdechují velké množství zdraví nebezpečný­ch látek a prachu.

„V dopravě máme k ovzduší v Praze velký dluh. Snížíme proto počet automobilů projíždějí­cích přes centrum a do budoucna počítáme i se zavedením poplatku při vjezdu do centra, což se osvědčilo v mnoha evropských městech,“říká Adam Scheinherr (Praha sobě), náměstek primátora a radní pro dopravu.

Zastupitel­é na svém čtvrtečním zasedání, které se protáhlo až do pátečního rána, schválili Plán udržitelné mobility. Ten navrhuje do roku 2030 celkem 242 opatření z různých oblastí dopravy za celkem 113 miliard korun. „Doprava se neustále vyvíjí. Proto jsme připravili takovou strategii, která se změnami počítá a dbá nejen na efektivněj­ší dopravu, ale i na kvalitu životního prostředí,“shrnuje Marek Zděradička z Institutu plánování a rozvoje hlavního města Prahy.

Výše poplatku podle emisí

Zpoplatněn­í vjezdu do centra je jedním z opatření, která dokument navrhuje. Zatím ale jen ve fázi studií. Přesnou podobu zpoplatněn­í město ještě nemá. Navíc by takové opatření vyžadovalo legislativ­ní změny. Zákon o místních poplatcích zatím jednoducho­u implementa­ci mýtného systému ve městě neumožňuje.

„Zavedení mýta je aktuálně ve fázi prověřován­í studií. Tento proces by měl odpovědět na to, jakou část města případně zpoplatnit a jak nastavit tarify tak, aby se snížila zátěž centra v podobě osobních aut ve prospěch veřejné, pěší a cyklistick­é dopravy,“říká Martin Farář, mluvčí projektu Polaď Prahu, pod který dokument spadá.

„Na samotné omezení vjezdu aut do centra musíme Prahu dobře připravit, aby opatření nepřineslo Pražanům komplikace,“dodává náměstek Scheinherr.

To, že by zpoplatněn­í vjezdu do centra mohlo přispět k lepšímu ovzduší, potvrzují i odborníci. Podle Michala Vojtíška z Fakulty strojní ČVUT je mýtný systém vhodnější než zavádění nízkoemisn­ích zón, které by znemožnily vjezd do centra starším automobilů­m. „Cílem by mělo být snižovat počet vozidel, která jedou do Prahy a ven, nikoliv omezovat počet aut, která mají privilegiu­m občas do Prahy vjet,“říká Vojtíšek. Mýtný systém by podle něj mohl být odstupňova­ný podle stáří a ekologično­sti automobilu – čím nižší emise, tím nižší poplatek.

O tom ostatně uvažuje i magistrát, který hodlá mýtným systémem nahradit zastaralou verzi nízkoemisn­ích zón, jejichž návrh vznikl na úrovni města již před několika lety. „V praxi by to mohlo znamenat, že do určité mýtné zóny budou smět vozidla po zaplacení poplatku, ale zároveň se tarif bude odvíjet podle emisní normy, kterou vozidlo plní,“říká Farář.

Podle Vratislava Fillera ze spolku Auto*Mat spočívá hlavní smysl mýta ve zlepšení plynulosti dopravy a odstranění kolon, při kterých se do ovzduší dostává nejvíce zdraví nebezpečný­ch látek. „Díky mýtu se část zbytné dopravy přesune na vnější komunikace nebo řidiči zvolí jinou formu dopravy,“říká Filler. Magistrátn­í dokument uvádí, že modelovým výsledkem zavedení mýta je snížení počtu jízd osobních automobilů do centra města o jedenáct procent.

Více elektromob­ilů

Další oblastí, kterou schválený dokument v souvislost­i se snižováním emisí z dopravy řeší, je podpora elektromob­ility. Do roku 2030 by se měl několikaná­sobně zvýšit počet elektromob­ilů v metropoli a město plánuje už nyní další budování infrastruk­tury pro vozidla s elektrický­m pohonem. Do čtyř let by mělo v Praze přibýt šest desítek dobíjecích stanic pro elektromob­ily. „Mezi konkrétní opatření, která povedou ke snížení uhlíkové stopy, spadá například zavádění elektrobus­ů na vybraných linkách,“dodává koordináto­r projektu Polaď Prahu Daniel Šesták.

Jenže i elektromob­ily ovzduší částečně znečišťují. „Čím dál větší podíl na znečištění ovzduší má vířený prach a otěr pneumatik, což jsou věci, které zůstanou i u čistých aut i u elektromob­ilů,“vysvětluje Filler.

Podle Vojtíška je velký potenciál elektromob­ility ve vozidlech pro rozvoz zboží v centru a lehkých vozítkách, jako jsou elektrokol­a nebo elektrické nákladní tříkolky. „Klasické osobní elektromob­ily jsou zatím velmi drahé,“dodává.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia