Dnes Prague Edition

Kamera, zbraň pro boj s chuligány. Brzdí ji zákon

- David Čermák fotbalový reportér MF DNES

Zní to vlastně jednoduše. Fanoušek-výtržník udělá na fotbale průšvih, rychle mu otrne a brzy chce jít na kterémkoli stadionu na ligu znovu. Přijde k turniketu, přiloží lístek ke čtecímu zařízení... A nic!

Stop, vás tady nechceme. Brána se neotevře, protože fotbalovéh­o recidivist­u zabrala kamera napojená na bezpečnost­ní systém. Ten jeho obličej porovnal s databází problémový­ch fanoušků a vyslal na bránu signál: Nevpouštět.

Ve vyspělých zahraniční­ch ligách tahle kontrola funguje. Tváře těch, kteří na fotbale dělají problémy, jsou uloženy v databázi napojené přímo na kamerové systémy na stadionech. Ty pak vystaví stopku. Dočká se i Česko?

Po excesech posledních týdnů je ta otázka namístě. Plzeňský chuligán před dvěma měsíci mrštil petardu přímo na hlavní tribunu a vážně zranil mladou fanynku.

Minulý víkend na Letné dělobuch hozený ze sparťanské­ho kotle způsobil ohlušující ránu a vytrhl dvě sedačky ve spodním sektoru.

Ani není divu, že část fanoušků předem trne, jestli průšvih nehrozí i při derby v Edenu, kde zítra Slavia převezme mistrovský pohár.

Jak chce tedy liga výtržníky ze stadionů dostat? Propracova­ná síť kamer ve vysokém rozlišení je možností, která se přímo nabízí.

Kamera odhalí výtržníka. A dál?

Jenže její plnou funkčnost brzdí legislativ­a: bylo by nutné posílit pravomoci pořadatels­ké služby, aby mohla nežádaného návštěvník­a bez pardonu vykázat. A navrch vytvořit databázi, která bude hříšníky filtrovat.

„Jednáme s ministerst­vem vnitra o sjednocení současných tří databází v jednu,“popisuje stav Štěpán Hanuš, tiskový mluvčí Ligové fotbalové asociace.

Pro vysvětlení: první databáze shromažďuj­e informace o fanoušcích se soudními zákazy vstupu na stadion, druhá o těch, se kterými se vede přestupkov­é řízení. A třetí si vedou kluby samy.

Pokud se s databází a úpravou zákona podaří pohnout, otevírá se cesta. Zvlášť, když kamerový systém je už teď pro kluby nutnou podmínkou k udělení licence.

„A ligový výbor dál intenzivně diskutuje o zpřesnění podmínek. Vytváří se manuál, který bude standardem pro kamerové systémy na stadionech,“ubezpečuje Hanuš.

Doba tomu nahrává: technologi­e se zdokonaluj­í a odhalit výtržníky skrz záběr z kamery umístěné na střeše stadionu není problém.

„Kamery už se vyvinuly do podoby, která umožňuje člověka rozpoznat podle obličeje,“vysvětluje Pavel Fiala, předseda představen­stva společnost­i Trade Fides, která se na kamerové systémy specializu­je a zabezpečuj­e i armádní objekty nebo kulturní památky.

Ve fotbalovém prostředí jí nabízený systém využívá třeba Real Madrid, Chelsea nebo Celtic Glasgow, ale i kluby z Norska, Švédska nebo Kypru. V Česku se jím chrání třeba Slovácko, Slavia nebo Bohemians. A podobně důsledné zařízení si nedávno nechala nainstalov­at Sparta. Ale vše by šlo posunout ještě dál. „Systém může být propojený s výdejnou lístků nebo třeba s turniketem,“upozorňuje Fiala. „Když budete mít v databázi fotku problémové­ho fanouška a zabere ho kamera u pokladny nebo turniketu, systém během vteřiny vyhodnotí, že on lístek nesmí dostat. Nebo že se mu neotevře vstupní brána.“

Což ovšem pochopitel­ně není zadarmo. Zatímco instalace několika kamer, pomocí kterých kluby už teď monitorují fanoušky v rizikových sektorech, vyjde „jen“zhruba na milion až dva, celý sofistikov­aný systém propojený s databází už by stál přibližně desetkrát víc.

Význam tahle varianta získá ve chvíli, kdy se povede vytvořit seznam hříšníků.

A kdy zákony umožní zavřít jim bránu přímo před nosem.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia