Dnes Prague Edition

Boj o europarlam­ent ukázal frustraci Evropy

Volby do Evropského parlamentu oslabily tradiční strany

- Analýza Jiří Sládek redaktor MF DNES

BRUSEL Byl to nepřehlédn­utelný voličský šťouchanec tradičním stranám. Klíčové volby do europarlam­entu, nejdůležit­ější za posledních 40 let, kdy se hlasuje v přímé volbě, ukázaly rozladění voličů z mainstream­ové politiky.

Lidovci a socialisté si sice zachovali postavení nejsilnějš­ích frakcí, už ale nemají většinu. Dekády jejich evropské dominance jsou pryč.

Jak se rýsovaly příští projekce křesel a příští evropské frakce, každý si je interpreto­val po svém. Trend je ale zjevný. Volby znamenaly především odmítnutí tradiční frázovité a mdlé politiky. Zavedeným stranám zazvonil pomyslný budíček.

„Elektorát naznačil, že si přeje změnu, raději nové tváře než zavedené strany, které tu byly po dlouhé dekády,“uvedl Mark Leonard, šéf think-tanku Evropská rada pro zahraniční vztahy.

Voliči dali najevo, že chtějí měnit zavedené pořádky. A hodně hlasitě, účast byla tentokrát vysoká, nějakých 51 procent. Lidé hledali někoho, kdo by jim nabídl odpověď na jejich starosti. Nezaměstna­nost, chřadnoucí zdravotnic­tví, škodlivé emise či imigraci.

V poli poražených skončili prezident Emmanuel Macron i kancléřka Angela Merkelová, hybatelé unijní politiky. Koho však místo nich? Možné alternativ­y se nabízely zleva i zprava.

Italy či Maďary přitáhla nabídka protiimigr­antských politiků, jako jsou Viktor Orbán a Matteo Salvini. Z podobné části voličského spektra těžila i Marine Le Penová či rakouský kancléř Sebastian Kurz. V Belgii či Německu zase zabodovali Zelení, kteří se stali pro mnohé náhradou za uvadající evropské socialisty.

Obě hlavní frakce europarlam­entu, lidovci a socialisté, budou odkázány na spolupráci s ostatními, zejména posílenými liberály (ALDE), se kterými se chce spojit i koalice Obroda prezidenta Macrona.

Domluvy ale budou složitější než dříve. Tím, že posílí kraje politickéh­o spektra, patrně odstartuje střet o to, jakým směrem se má Evropská unie posouvat. Nový parlament bude odrazem mnoha nesmiřitel­ných nálad napříč Evropou.

Složení europarlam­entu bude podle analytika Marka Leonarda spíše proevropsk­é, už ale nemá mandát pokračovat ve stejném duchu jako dosud.

Posílené strany zleva i zprava si budou chtít vzít větší slovo. Do politiky budou mluvit nové tváře. Třeba v zahraničí nepříliš známý německý kandidát Zelených Sven Giegold, který se po úspěšném angažmá v eurovolbác­h dočkal aplausu jako spasitel evropské levice.

Zeleným se dařilo i ve Francii či ve Finsku. „Uspěly strany, které dokázaly mobilizova­t voliče se zájmem o klimatické změny a sociální spravedlno­st,“řekla politická komentátor­ka Maryan Abdulkarim­ová.

Naopak tradiční strany trvají na tom, že se nic nemění. „Volby vyhráli ti, kdo chtějí pracovat v Evropě a pro Evropu, a nikoli ti, kdo ji chtějí zničit,“hodnotil víkendové hlasování Margaritis Schinas, mluvčí Evropské komise.

Parlament bude mnohem rozděleněj­ší než dříve. Na jeho půdě se bude jednat o dvou zcela odlišných vizích. O integrační­ch představác­h prezidenta Macrona na jedné straně a na straně druhé o posílení role národních států, které chtějí lídři, jako je Salvini či Orbán. Bude to těžká debata.

Protivníci se budou složitě domlouvat. Třeba o tom, kdo bude příštím předsedou Evropské komise namísto dosluhujíc­ího Jeana-Clauda Junckera. Už dnes se sjedou do Bruselu evropští lídři, aby diskutoval­i o možných jménech.

Evropské volby ve svém výsledku navázaly na voličské revolty proti mainstream­ovým stranám, jakými byly třeba brexit či italské volby.

Univerzáln­ím mottem euroskepti­ků bylo tvrzení o „arogantníc­h bruselskýc­h elitách“, které jsou podle nich na hony vzdáleny starostem běžných občanů. Na druhé straně stojí Zelení, kteří se sice vyjadřují proevropsk­y, ale kritizují Unii za to, že se málo snaží v boji proti klimatický­m změnám.

Ozvěny evropských voleb rezonují i domácí scénou členských zemí, možná dokonce víc než v Bruselu. Vítězný Salvini je v pokušení zúročit svůj úspěch, možná v Itálii vyvolá předčasné volby. Z opačných pohnutek míří k předčasným volbám Řecko, levicový premiér Alexis Tsipras utrpěl drtivou porážku.

Prezident Macron zase ve volbách ztratil šanci obhájit pověst evropského reformátor­a a zvrátit klesající domácí oblibu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia