Dnes Prague Edition

Věřící sbírají peníze na sochu pro papeže

- Robert Oppelt Jana Fuksová

Její svatořečen­í bylo spojeno s převratným­i změnami konce roku 1989, s pádem komunistic­kého režimu. Na podzim, po třiceti letech od kanonizace přemyslovs­ké princezny Anežky, se Češi do Říma vrátí. Čeští biskupové chystají národní pouť do Říma a nepojedou za papežem Františkem s prázdnýma rukama. Poutníci mu společný dar, sochu v podobě Koruny sv. Anežky České z dílny sochaře Daniela Ignáce Trubače.

O víkendu vyrazil papežský nuncius Charles Daniel Balvo v Pražské mincovně ve Vsetíně první stříbrnou medaili s podobiznou svaté Anežky, patronky péče o chudé a nemocné. Medaile bude součástí oslav třicátého výročí její kanonizace. „Pro mne je velká čest a radost, že se mohu tohoto aktu účastnit. Svatá Anežka Česká je velmi důležitá pro tuto republiku,“řekl Balvo. Jedinečnou medaili obdrží každý, kdo přispěje do sbírky. Socha bude předána spolu s výnosem sbírky pro potřebné v listopadu papeži.

Unikátní medaile (foto vpravo) má na přední straně portrét světice. Reliéf portrétu vychází ze sousoší na Václavském náměstí v Praze (foto pod boxem), kde Josef Václav Myslbek ztvárnil svatou Anežku mezi ostatními svatými zemskými patrony. „Krásnějšíh­o Anežčina zobrazení budeme dodnes těžko ve výtvarné tvorbě hledat,“vysvětluje jeden z organizáto­rů pouti František Ševečka. Na zadní straně medaile bude reliéf lipových ratolestí se slovy milosrdens­tví, pokora a vítězství. A letopočty udávající rok pravděpodo­bného Anežčina narození, rok její kanonizace a letošní letopočet.

Větší než padesátiko­runa

Rozměrově bude medaile o tři milimetry větší než současná kovová padesátiko­runa. Dostane ji každý, kdo přispěje částkou dvě stě korun. „Pro dárce větších finančních obnosů budou připraveny stříbrné medaile,“upřesňuje Ševečka. První medaili vyrazil ve Vsetíně o víkendu papežský nuncius, vatikánský velvyslane­c v Česku. „Jsem velice rád, že mohu držet v rukou medaili, kterou budou držet stovky a tisíce lidí v této zemi,“řekl Balbo.

Zároveň také zalitoval, že když byla Anežka Česká kanonizová­na, tak pobýval Africe. „O souvislost­i mezi touto událostí a svobodou v Českoslove­nsku jsem se dozvěděl až později,“řekl.

Před třiceti lety byla kanonizace také velkou politickou událostí. Báli se jí i komunisté, kteří raději povolili deseti tisícům poutníků cestovat do Říma, než by umožnili papeži svatořečit Anežku v Praze. Ševečka doufá, že letos na podzim bude poutníků v Římě minimálně stejně jako před třiceti lety. Národní pouť organizují čeští a moravští biskupové, uskuteční se od 11. do 13. listopadu. Poutníky z českých zemí přijme i papež František.

Dar pro papeže

Poutníci papeži předají jako dar dílo předního českého sochaře Daniela Ignáce Trubače, korunu světice. Bude ověnčeno stuhami s poděkování­m a modlitbami ke svaté Anežce. Na jedné stuze má být slavná báseň Jaroslav Seiferta věnovaná této světici. Anežčina koruna bude odlita z bronzu a umístěna na podstavci tak vysokém, aby poutník, který vzhlíží ke koruně, musel pozvednout svůj zrak. „Socha bude předána spolu s výnosem sbírky papeži, aby je užil tam, kde je nejvíce potřeba,“upřesňuje Ševečka.

Tvůrci si pro dárce připravili ještě jedno překvapení – na podstavci mají být kromě stuh i otisky prstů všech dárců, kteří přispějí finančním obnosem na tento dar pro římského pontifika. „Část otisků prstů donátorů přitom bude vyvedena plasticky přímo na podstavci a další budou otisknuty na ručním papíře a vloženy do speciální schrány uvnitř sochy,“vysvětluje P. Pavel Dokládal, další z organizáto­rů letošní poutě do Říma. Ti doufají, že papež najde pro sochu vhodné umístění přímo v prostorách baziliky svatého Petra.

 ??  ??
 ?? Foto: Luděk Ovesný, MAFRA ?? Medaile Vatikánský nuncius Charles D. Balvo s medailí s podobiznou svaté Anežky České.
Foto: Luděk Ovesný, MAFRA Medaile Vatikánský nuncius Charles D. Balvo s medailí s podobiznou svaté Anežky České.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia