Dnes Prague Edition

Zraněná Kvitová: To zvládnu

Zranění z pařížského tréninku?

- Miroslav Němý reportér MF DNES na Roland Garros

Jedna mimořádná pasáž v kariéře Petry Kvitové trvala takřka na den přesně dva roky. „Jestli to celé bylo nad očekávání? Spíš úplně neuvěřitel­né,“praví ona.

Kvůli trhlině ve svalu v předloktí se nuceně a na poslední chvíli odhlásila z Roland Garros, kde začala svůj tenisový „život po životě“.

Od chvíle, kdy tu 28. května 2017 znovu naskočila po těžkém zranění ruky, získala osm titulů – nikdo jich za tento časový úsek nedobyl více.

„Neříkám to často, ale jsem na sebe pyšná,“usmála se 27. května 2019. „Je zvláštní, že uběhly teprve dva roky, stihla jsem toho strašně moc. Že teď nemůžu nastoupit na grandslamu, to se prostě stane. Už jsem zvládla překonat horší věci.“

Kvitová a její tým by od úterka měly v Praze absolvovat další vyšetření. Wimbledon, srdcová akce tamní dvojnásobn­é české šampionky, startuje za pět týdnů!

Jediná jistota zní: sentiment k londýnském­u areálu ani to, že jí travnaté povrchy vyhovují, okolí Kvitové nedonutí spěchat. „Nebudeme nic lámat přes koleno. Snažíme se hlavně chránit její zdraví. Sezona je ještě dlouhá,“řekl trenér Jiří Vaněk.

Kariéra taky. Jako by snad celý kolotoč potřeboval zastavit.

„Sám jsem se divil, že ruka zatím držela a držela. Ale asi toho opravdu bylo moc,“popisuje Vaněk. „Zhruba od loňského února neměla Peťa žádné výkonnostn­í propadáky. Pořád hrála zápasy. Tělo se unavilo, bohužel teď v ten nejmíň vhodný okamžik.“

Na Roland Garros Kvitová v roce 2012 došla do semifinále, jinak zde příliš bodů nesbírala. Ale...

„Neříkám, že jsem měla vyloženě velké ambice, přece jen je to antuka.

Jenže každý vynechaný grandslam mrzí,“líčila. „Musím to brát pozitivně. Odpočinu si, loni byl program hodně našlapaný, letos to budu mít evidentně volnější.“

Ona věří, že svalová trhlina nesouvisí s tím, že její levačka v prosinci 2016 utrpěla těžké řezné rány a že se ji učila ovládat takřka od nuly. Spíš může jít o únavu materiálu, o negativní a bohužel docela častý doprovodný projev vrcholovéh­o sportu.

„Povrchy se mění, ruka se neustále namáhá. Je trochu nešikovné, že na turnajích jsou pokaždé jiné balony – jednou těžší, jindy lehčí. Pro každého je to velká zátěž pro organismus,“soudí Vaněk.

Tenis je tak i pro ty nejlepší těžko plánovatel­ný. V roce 2018 tým kolem Kvitové přemýšlel, zda není duelů až příliš – jenže to vyplývalo z toho, že na turnajích hrávala závěrečná kola. „Vymyslet ideální plán je strašně složité,“naráží Vaněk na to, že v roce 2019 pro změnu jeho svěřenkyni může potkat rozvolněně­jší program. „Zdraví je alfa a omega. A stejně se ukazuje, jak geniální je Roger Federer. On umí v určitých fázích sezony vynechat nějakou pasáž, aby byl pak schopný hrát svůj nejlepší tenis.“

I pokud by došlo na nevítané vynechání Wimbledonu, ambice Kvitové jsou jasně dané. Víc než na jednotlivé

akce se hledí na dlouhodobé cíle.

„Radši jsme opatrní. Zkoušet něco tady nemělo smysl už proto, že šlo o začátek turnaje. Petra není hráčka, co by měla přemýšlet o tom, jestli vydrží jeden nebo dva úvodní zápasy. Chce vždycky ty nejvyšší mety,“říká jasně Vaněk. „Chytřejší budeme po doktorech v Praze. A sezona se hodnotí na jejím konci. Všechno se v životě děje z nějakého důvodu. Věřím, že jestli je tam někde nahoře tenisový pánbůh, tak to Petře vrátí. Ona si to zaslouží.“

Nejvyšší mety jsou vždy ty grandslamo­vé. Povedená dvouletka Kvitové přinesla řadu rychlých konců, ale i letošní finále v Melbourne. A o dalších se sní.

Ať už přijdou dříve, nebo později. „Důležité je, aby v sobě měla víru, že už je zdravá, že ruce nemůže nijak víc ublížit. Když to tak bude, nepotřebuj­e žádnou dlouhou přípravu. Stačí jí párkrát si zahrát, jenom si zase tenis osahat,“říká kouč Kvitové.

Pařížská stopka by i díky tomu měla být v jízdě rokem 2019 jen dočasným dopravním značením.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia