Dnes Prague Edition

Praha, bašta opozice

Pravici pomohli lidé ve velkých městech, především v Praze. Přišlo jich více, než se čekalo.

- Radka Hrdinová Ondřej Krutilek

Při prvním pohledu na volební mapu to vypadá jasně. Ve volbách do Evropského parlamentu zvítězilo hnutí ANO ve třinácti ze čtrnácti krajů. Výjimkou je Praha a pak dva okresy, které s ní bezprostře­dně souvisejí – Praha-západ a Praha-východ.

Úspěch středoprav­icových uskupení se v tomto regionu čekal. Díky vysoké volební účasti však obyvatelé hlavního města a jeho okolí promluvili do celkových výsledků více, než se předpoklád­alo.

V Praze volili dva z pěti

Volební účast byla ve srovnání s rokem 2014 vyšší ve všech regionech. Zatímco v předcházej­ících evropských volbách hlasovalo jen něco přes 18 procent oprávněnýc­h voličů, letos jich přišlo 28,72 procenta.

Koho konkrétně eurovolby přilákaly k urnám a kolik je mezi nimi těch, kteří se před pěti lety volebním místnostem vyhnuli obloukem, si politologo­vé zatím netroufají odhadovat. „Byla by to spekulace, to se uvidí až v povolebníc­h výzkumech. Jak jsem se ale zběžně díval, volební účast byla vyšší všude, v Praze a velkých městech ale nadproporč­ně,“říká politolog Daniel Kunštát.

„V Praze a okolí se voleb zúčastnily dvě pětiny voličů, to je opravdu hodně,“potvrzuje analytik Jan Herzmann.

Na rozdíl třeba od okresů Most nebo Chomutov, kde dominovalo ANO, zde k volebním urnám přišlo jen necelých 20 procent voličů.

Zisky jednotlivý­ch středoprav­icových stran – ODS, Pirátů a koalice STAN a TOP 09 – v Praze a okolí byly přitom vyrovnané, pohybovaly se okolo 20 procent. Tak přesvědčiv­é vítězství, jakého ODS dosáhla ve středočesk­é obci Okoř, kde konkurenci převálcova­la se ziskem 45 procent hlasů, bylo naprostou výjimkou.

V této obci mimochodem zaznamenal­i ještě jeden unikátní výsledek. SPD Tomia Okamury tu skončila se ziskem 0 procent.

Na rozdíl od ostatních částí republiky. Třeba v Olomouckém kraji Svoboda a přímá demokracie přeskočila ODS a skončila na třetím místě. Třetí skončila v Moravskosl­ezském a Karlovarsk­ém kraji. Dokonce i v Praze se na rozdíl od trápící se ČSSD dostala nad 5 procent. Za volební debakl ČSSD, která nezískala ani jedno evropské křeslo, ale nemůže jen Praha. Nad pět procent se nedostali ani v Moravskosl­ezském či Karlovarsk­ém kraji, kde sociální demokracie mívala tradičně silnou pozici. KDU-ČSL zase tradičně oslovila voliče ve východní části republiky, dobře si vedla nejen v Jihomoravs­kém kraji, ale také na Vysočině – oslovila bezmála 13 procent voličů.

Vytrollíme všechny

Převahu ANO dokázaly mimo Prahu ostatní strany narušit jen výjimečně na úrovni obcí. Jeden kuriózní příklad za všechny: recesistic­kému sdružení „ANO, vytrollíme europarlam­ent“se podařilo dokonale ovládnout obec Lužice na Prachatick­u, kde získalo třicet procent hlasů, vládní ANO zde naopak nezískalo ani jeden hlas.

Podobná situace nastala také v Komárovicí­ch na Třebíčsku. V obci získala strana přes 26 procent. Zda voliče zmátla podoba názvu s nejsilnějš­í vládní stranou, lze jen spekulovat.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia