Dnes Prague Edition

Skokani: Blaško a Vondra

-

Hynek Blaško – dříve respektova­ný voják, dnes generálmaj­or v záloze, který šíří ruské dezinforma­ce – byl černým koněm SPD. Pár dnů před volbami ho podpořily dezinforma­ční weby jako největšího vlastence v SPD vůbec.

„Redakce Aeronetu chce závěrem tohoto článku nabídnout voličům SPD jeden z posledních pokusů, jak zachránit zbytek toho, co z SPD zůstalo,“napsal web. A pokračoval: „Běžte v sobotu (ne v pátek, kvůli falšování volebních uren v noci) k volbám a kroužkujte na kandidátce SPD pana generála Hynka Blaška, kterého jsme identifiko­vali jako vlasteneck­y nejbližšíh­o kádra myšlence vystoupení z EU a z NATO, i když současné vedení

SPD ani jednomu není nakloněno v této době.“Voliči jako by poslechli.

Blaško získal 47 505 preferenčn­ích hlasů, což je čtvrtý nejlepší výsledek vůbec, z osmého místa na kandidátce přeskočil i lídra SPD a stal se europoslan­cem. Muž, který zpochybňuj­e sestřelení civilního letadla ukrajinský­mi separatist­y či otravu agenta Skripala ruskými agenty. „Nalézal jsem se na osmém místě kandidátky a byli různí škarohlídi, kteří mi to nepřáli. Ale pak jsem si řekl: hergot, voják se nevzdává,“říká Blaško na videu, které koluje po sociálních sítích.

Generál změnil rétoriku po osobní tragédii z roku 2008. Pedofil v Havlíčkově Brodě unesl a zavraždil jeho devítileté­ho syna Jakuba, krátce nato zemřela jeho partnerka na otravu oxidem uhelnatým.

Původně nevoliteln­ý

Že pozice na kandidátce nic neznamená, ví i výrazná tvář ODS z minulé éry Alexandr Vondra. Tentokrát se mu podařilo uspět z patnáctého – tedy nevoliteln­ého – místa.

Bývalý zahraničně­politický poradce Václava Havla byl několikrát ministrem a z politiky se stáhl až v roce 2012, po kauze Promopro. Nyní získal 29 536 preferenčn­ích hlasů. „V Evropě jde o hodně. Potřebujem­e hledat spojence, kteří zabrání, aby Evropská unie spáchala asistovano­u sebevraždu,“řekl Vondra. (vj)

 ?? Foto: ČTK ?? Překvapení z SPD Bývalý generál Hynek Blaško se vyšvihl do Evropského parlamentu z 8. místa.
Foto: ČTK Překvapení z SPD Bývalý generál Hynek Blaško se vyšvihl do Evropského parlamentu z 8. místa.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia