Dnes Prague Edition

„ČSSD bude ve vládě levicovým rebelem“

Podle předsedy sociální demokracie Jana Hamáčka jsou pro stranu stěžejní až krajské volby na podzim 2020

- Dominika Hromková reportérka MF DNES

Před pěti lety se ČSSD radovala ze čtyř křesel v Evropském parlamentu. Nyní v neděli hodinu před nedělní půlnocí zjistila, že se jí

nepovedlo obhájit ani jedno. Předseda strany a ministr vnitra Jan Hamáček si ale nemyslí, že by vedení mělo vyvozovat zodpovědno­st.

S kolika mandáty jste letos počítali? Doufali jste, že znovu získáte čtyři křesla v Evropském parlamentu?

Bylo evidentní, že jsme výsledek z minulých voleb nemohli zopakovat už vzhledem k tomu, že podpora teď a tehdy byla diametráln­ě odlišná.

Ovlivní výsledek voleb složení vedení ČSSD?

Vedení strany bylo zvoleno relativně nedávno. Dostali jsme jasný mandát dovést sociální demokracii ke krajským volbám. Říkali jsme už po sjezdu, že pokud chceme vyhodnocov­at působení ve vládě nebo aktivitu současného vedení, první reálnou zkouškou budou krajské volby. Touto optikou na to nahlížíme.

Takže nehodláte vyvozovat z výsledku eurovoleb zodpovědno­st?

Nemá smysl svolávat další sjezd tři měsíce poté, co jeden proběhl. Ten mandát byl relativně silný pro celé vedení. Situace sociální demokracie není jednoduchá, to víme všichni. Jako stěžejní bod vidíme volby do krajských zastupitel­stev. Budeme pokračovat v tom, co jsme nastartova­li, jen na to budeme mít víc času. Povedeme intenzivní debatu s našimi členy. Budeme s nimi hovořit, mobilizova­t je, chystáme programové konference a chystáme se vyzdvihova­t témata, která poslouží jako základ pro volební program v kampani do krajských voleb.

Bude mít výsledek nynějších voleb vliv na vládní koalici?

Nemyslím si, že by měl výsledek nějakým způsobem destabiliz­ovat českou politickou scénu. Přece jenom jsou to volby, které se týkají Evropské unie, Evropského parlamentu.

Kde jste udělali chybu?

Vybrali jsme témata, která sice byla šitá na míru našim kandidátům, ale asi to nebylo hlavní téma, které by zajímalo české voliče. Také se ukázalo, že volby byly o vztahu české veřejnosti k panu premiérovi. Společnost se rozdělila na dvě skupiny. Jedna ho podporuje a logicky ho volí. Druhá s ním nesouhlasí, a tím pádem nesouhlasí s celou vládou. Volila proto některou z opozičních stran. To je úděl druhé koaliční strany. My nemůžeme být sběračem protestníc­h hlasů. Jsem teď přesvědčen, že prostor, který nám zbývá do krajských voleb, využijeme na 100 procent a ve vládě Andreje Babiše budeme hrát roli levicového rebela.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia