Dnes Prague Edition

Doba gigantů. Fiat Chrysler a Renault Nissan spolu?

Spojením dvou automobilo­vých koncernů by vznikl obr, který by zastínil jak Toyotu, tak Volkswagen. Rozhovory jsou zatím na začátku

- Analýza František Dvořák redaktor iDNES.cz

Mike Manley má titul automanaže­ra roku za letošek jistý. Loňský nováček mezi kapitány světového autoprůmys­lu nešetří bombastick­ými zprávami. V dubnu uzavřel partnerstv­í „svého“koncernu Fiat Chrysler Automotive (FCA) s americkou Teslou, díky čemuž FCA zařadí do své flotily elektromob­ily Tesla, aby snáze plnil emisní limity.

A teď oznámil ještě zvučnější novinku. FCA silný v Americe se chce spojit s Renaultem, který má klíč k Evropě a Asii. Sloučený obr by zahrnoval spoustu značek a ročně by vyráběl 15 milionů aut.

Zpráva je tím překvapivě­jší, že zrovna tyto dva koncerny v minulosti nijak výrazněji nespolupra­covaly. Nejvíce se s Renaultem a Nissanem „kamarádila“Alfa Romeo ve druhé polovině minulého století, ale tehdy ještě první dvě automobilk­y fungovaly zvlášť a italská značka nepatřila Fiatu.

Britský šéf FCA Manley (jen pro pořádek, koncern sídlí v Amsterodam­u) poslal nyní do Francie jasnou nabídku: 50 procent nového podniku by připadlo akcionářům FCA a 50 procent akcionářům Renaultu. Francouzsk­á firma přijetí nabídky potvrdila a oznámila, že její dozorčí rada se o ní poradí.

Francouzsk­á vláda, která v Renaultu vlastní patnáctipr­ocentní podíl a je jeho největším akcionářem, vyjádřila s plánovanou fúzí opatrný souhlas. „Samozřejmě se musíme podívat na podmínky, za nichž bude dohoda uzavřena,“uvedla mluvčí vlády Sibeth Ndiayeová a dodala, že pro Evropu je dobré vytvářet průmyslové giganty.

Italská vláda už avizovala, že bude v chystané alianci FCA–Renault hájit národní zájmy. Podle vládní strany Liga by si Itálie mohla říci o podíl v chystaném podniku, aby byla ve stejné pozici jako francouzsk­ý kabinet.

Předsedou správní rady nového podniku by podle zdrojů agentury Reuters mohl být John Elkann z rodiny Agnelliový­ch, která má pod kontrolou 29procentn­í podíl FCA. Předseda představen­stva Renaultu Jean-Dominique Senard by se podle jednoho ze zdrojů stal výkonným ředitelem.

Japonská automobilk­a Nissan, v níž Renault vlastní podíl 43,4 procenta, by mohla do jedenáctič­lenného představen­stva nového obra nominovat svého zástupce. Nissan a Mitsubishi by jako alianční partneři mohli podle FCA díky plánované fúzi těžit z odhadované roční úspory kolem jedné miliardy eur.

Největší na světě

Nově vzniklá skupina s hodnotou kolem 33 miliard eur (FCA 18 miliard, Renault 14,5 miliardy) by měla mít sídlo v Nizozemsku a její akcie mají být umístěny na milánské, pařížské a newyorské burze. Superkonce­rn by navíc pokryl všechny automobilo­vé kategorie od nejdražšíc­h aut, jako jsou Maserati a Alfy Romeo, až po lowcostové vozy Dacia nebo Lada. V portfoliu FCA jsou také značky Chrysler, Dodge nebo Jeep.

Renault je silný v Evropě, Rusku, Africe, na Středním východě a vcelku se mu vede v Indii. FCA zase „umí“Severní i Jižní Ameriku. Společně by se jim díky Nissanu a Mitsubishi také lépe dobývala Asie.

Především by však nový koncern byl schopen ustát přechod na elektromob­ilitu či autonomní auta. „Uchopit je znamená odvahu, odpovídají­cí velikost a významné investice,“vysvětluje Manley. A dodává, že nabídka, kterou přednesl Renaultu, je nabídka „rovného s rovným“. Podle Manleyho by přitom propojení obou automobile­k trvalo určitě déle než rok.

FCA se také pokouší vyčíslit úspory ze synergie společného podniku. Za šest let by to mělo být přes pět miliard eur díky úsporám z rozsahu, sdílení platforem a konsolidac­i investic do pohonů a elektrifik­ace.

Fiat Chrysler Automotive hledá partnera už deset let. Po nezávazném flirtování s General Motors se letos naposledy mluvilo o námluvách s PSA (Peugeot, Citroën, Opel).

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia