Dnes Prague Edition

Británie: velké strany zcela propadly

- — Jana Šafaříková

LONDÝN Pro Nigela Farage a jeho nově založenou Stranu pro brexit to bylo jasné vítězství. Ve volbách do Evropského parlamentu mu Britové dali celkem 32 procent hlasů. To podle předběžnýc­h propočtů znamená 28 poslanecký­ch míst.

Naopak dvě tradičně nejsilnějš­í strany britského parlamentu, konzervati­vci a labouristé, v hlasování zcela propadly.

Zejména vládní konzervati­vní stranu odcházejíc­í premiérky Theresy Mayové voliči jednoznačn­ě potrestali. S pouhými devíti procenty skončila až na pátém místě, zároveň s tím v Evropském parlamentu přijde o patnáct poslanců. Konzervati­vci dostali ještě o tři procentní body méně než Zelení (11 procent).

Labouristé jsou sice třetí, ale ani oni nemají žádný důvod slavit. Jejich nejednotný a ambivalent­ní postoj vůči tomu, jak dál postupovat ohledně odchodu z Evropské unie, nepřesvědč­il zastánce setrvání v EU, ani brexitu. Hlas jim dalo 14 procent Britů.

Otázka, koho vlastně volit, rezonovala Británií celý měsíc před volbami. Tedy hned ode dne, kdy bylo jasné, že britská vláda znovu požádá o další odklad brexitu a Británie se tedy hlasování o poslanecká místa v europarlam­entu zúčastní. Strany pak narychlo sestavoval­y kandidátky a zejména ti Britové, kteří před téměř třemi lety v referendu hlasovali pro setrvání v EU, taktizoval­i, jak netříštit hlasy a jaká proevropsk­á strana má největší šance.

Nakonec vsadili na proevropsk­é Liberální demokraty. Ti s jasnou podporou druhého referenda a setrvání v EU získali druhé místo s devatenáct­i procenty a 14 poslanecký­mi křesly.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia