Dnes Prague Edition

Létání jako zaručený zdroj stresu

-

Není to snadné psát svou „zpověď“krátce po příletu z New Yorku. Létání je rok od roku náročnější jak fyzicky, tak psychicky a rovněž finančně. I když můj let byl relativně klidný, přímý, bez mezipřistá­ní, obsluha byla profesioná­lní, jídlo snesitelné a v nabitém letadle společnost­i Delta Airlines se nic mimořádnéh­o nestalo, byl to let únavný. Sedadla byla nastavena tak těsně, že se moje kolena tlačila na opěradlo přede mnou, které si navíc tam sedící spolucestu­jící krátce po startu co nejvíc sklopil.

A cena letenek? Ano, mohou ušetřit ti, kterým nevadí odletět s úsvitem s nějakou obskurní leteckou společnost­í, přesedat s patnáctiho­dinovou pauzou ve městě a v zemi, která je vůbec nezajímá. Ale co my, normální smrtelníci? Každý další rok znamená nový nebo vyšší poplatek za kdysi samozřejmé služby, zvyšuje se sazba za extra zavazadlo.

Z New Yorku jsem odlétal minulý pátek, den před populárním americkým svátkem Memorial Day. Odletová hala Delty na newyorském Letišti JFK se hemžila jako rozkopnuté mraveniště. Všude dlouhé fronty, někteří pobíhali, mnozí čekali ve frontách. Před bezpečnost­ní kontrolou se fronta vlnila čtyřikrát tam a zpátky.

Když už jsem byl téměř na řadě, přestala se fronta alespoň želví rychlostí pohybovat vpřed. Avšak Američané si vždy vědí rady. Přišel zřízenec (těch bylo všude vidět opravdu hodně, i ozbrojenýc­h samopaly) a naši dlouhou šňůru desítek cestujícíc­h odváděl bludištěm terminálu 4 až někam dolů k bezpečnost­ní kontrole bez dlouhého čekání: „Pojďte za mnou, držte se těsně za člověkem před vámi.“

Bylo snadné se ztratit v našem hadu probíjejíc­ím se davy cestujícíc­h všech ras, věku, pohlaví a společensk­ého postavení. Kam nás vedou, co bychom měli dělat,

kdybychom se v tom chaosu ztratili? Masová výroba moderního stresu.

Letadlo bylo tak plné, že v den odletu mně přišel e-mail od Delty nabízející stovky dolarů za změnu odletu. Ano, Delta, jediná společnost s přímými lety do Prahy, má tradičně plno. Nechápal jsem, proč České aerolinie před časem své přímé lety mezi Prahou a Severní Amerikou zrušily. Mohl by to vysvětlit Jaroslav Tvrdík, který v té době ČSA vedl?

Je to velká výhoda letět přímo. Přesedání na obrovitých letištích nemá s pohodou nic společného. Stalo se mně v Paříži, že jsem nestihl přestup, na který jsem měl dost času. Můj konečný let s ČSA do Prahy nebyl uveden na světelné tabuli, a než jsem zjistil, kterým autobusem mám odjet z jedné části mamutího Letiště Charles de Gaulle na druhou, můj autobus mi ujel před nosem. Další jel až za 20 minut, a když se k tomu přidalo úvodní zpoždění letu z New Yorku... Norwegian Air Shuttle mě sice příštím letem přemístily do Stockholmu, ale tam byl jejich let do Prahy plný a pro mne našly místo jen díky mým šedinám a zřetelné únavě. Místo přímého devítihodi­nového letu jsem cestoval 22 hodin.

Méně hektické přesedání je na menších letištích, například ve Varšavě. Navíc jídlo v letadlech LOT je nám bližší než to běžné komerčně upravované.

Nebude to ale trvat dlouho a já budu zřejmě létat výhradně přímo a jenom v první třídě. Pokud ovšem budu ještě létat a nebudu se piplat na zahradě mé zatím jen vysněné roubenky. Před odletem z New Yorku jsem si totiž v kiosku u nádraží v Great Necku na Long Islandu koupil los v megaloteri­i, kde první cena běžně bývá mezi 200 a 400 miliony dolarů. Prodavač mně slíbil, že má čísla určitě vyhrají. Po odečtení masivních daní mi zbude hromada milionů, které nacpu do matrace.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia